dissabte, 4 de gener de 2014

El Món Pedut. 3a Temporada

Al tombant del segle passat, un grup d'exploradors surt a buscar un món prehistòric. Empesos per l'ambició, el misteri, el desig i la set d'aventura, persegueixen l'oportunitat de la seva vida. Ajudats per una bellesa indòmita. Atrapats en una terra desconeguda i salvatge. Busquen la manera de sortir de... el Món Perdut. 


Aquest és el text que es menciona a l'opening en català de la tercera temporada de El Món Perdut, sèrie la qual està basada lliurement en el llibre homònim de sir Arthur Conan Doyle.

Aquesta tercera temporada (octubre 2001 - maig 2002) a més és l'última de la sèrie, degut a la seva cancel·lació, i això comporta que el final de l'últim episodi sigui totalment obert, havent-hi previst una quarta temporada que mai va arribar. Però per això ja en parlaré més endavant. Comencem doncs pel principi de aquesta temporada enllaçant-ho amb el final de la segona.

Al primer episodi Caiguts del cel, en Challanger, en Roxton, la Marguerite i la Veronica s'estavellen amb el dirigible del capità Askwith. Ara bé per sort, abans que exploti, els tres primers són teletransportats al temps d'on prové l'Askwith, on hauran de trobar la manera de tornar al seu Altiplà i temps corresponent, i per altra banda, la Veronica, salvada, essent enviada a l'Altiplà haurà de buscar la manera de retornar l'Askwith, viu de la caiguda, al seu dirigible salvant el seus amics. Així succeirà però en Malone que havia caigut junt amb l'Askwith abans de l'explosió, se'l considerà desaparegut, i partir del següents episodis el buscaran.  Serà al quart, L'esperit autèntic, que descobriran que en Malone es troba al món dels esperits, en aconseguiran tornar-lo a la entre ells.

Tots 5 altre cops reunits, viuran noves aventures, descobrint la identitat de Jack l'Esbudellador, o vivint un western ben curiós. En el vuitè episodi, La victòria buida, degut a un incident amb el globus el qual té un nou sistema de propulsió, i degut a tota una sèrie de problemes pel mig, serà ara la Veronica que es veurà separada dels exploradors allunyada pel globus. 

En la recerca de la Veronica per l'Altiplà, en l'episodi 10, Companys d'armes, en Malone degut a que serà enverinat, a reviure la seva vida al camp de batalla de la Primera Guerra Mundial. En recuperar-se d'aquest mal tràngol decideix iniciar un viatge ell sol per l'Altiplà per fer el seu propi camí. És l'última vegada que en Malone surt a la sèrie.   

A l'episodi 12, El joc final, la Veronica retornarà amb el seus amics amb el globus. Ara bé el retrobament es veurà afectat degut a que en Roxton s'haurà d'enfrontar a la mateixa Mort. 

Malgrat l'abscència d'en Malone, ja tornen a estar junts, però això durarà poc. En l'episodi 14, El secret, descobrirem el perquè la Marguerite va financiar l'expedició Challenger, però els fets succeïts comportaran que la Veronica torni a marxar ja que s'han exposat unes pistes les quals tenen relació amb els pares. 

Al següent episodi, el 15, al grup s'hi afegirà un nou membre. En Challenger ha creat una màquina que en principi els hauria de teletransporta a Londres, ara bé la màquina no funciona com ho hauria de fer i viatgen 110 anys i pico en el futur, a l'any 2033, en qual el món anys enrere va viure una gran guerra, visquent una apocalipisi, on els pocs supervivents viuen a l'Altiplà, anomenat Nova Amazonia, i un d'aquests supervivents és una jove noia anomenada Finn, la qual viatjarà amb els altres tres fins al passat.


I ja anem a l'episodi 17, Els impostors. El nostre grup d'exploradors aniran aquella misteriosa cova, en el que hi ha a l'altra banda canvia cada anys per pocs dies (2x15 La bandolera), ara bé aquest cop en surten uns dimonis intercanviant-se per en Roxton, en Challanger i la Marguerite. Qui substitueix en Challanger, el qual es va dir Kayle, la Finn el coneix com a Zoth, qui provocarà la destrucció del món al seu temps. La Finn no només haurà de fer retorna el seus amics si no que també haura de derrotar en Kayle/Zoth per així salvar el món. Derrotant els altres dos dimonis, en Roxton i la Marguerite tornaran, en Zoth malauradament s'escaparà per la cova, però això implicarà el retorn d'en Challanger.

Els darrers 4 episodis començaran a desvetllar-se coses sobre l'Altiplà i les veritables i estranyes relacions entre els diferents personatges.
A l'episodi 19, Retalls, coneixerem que en Challanger, en Roxton, la Marguerite com també en Malone i fins i tot en Summerlee van estar relacionats d'una manera o altra en el robatori d'un carregament d'iridi durant la Primera Guerra Mundial. A més la Veronica retornarà del seu viatge en recerca del seus pares.

A l'episodi 20, El llegat, desvetllara la veritat sobre els pares de la Veronica. L'Abigail, la mare de la Veronica, i per tant ella també formen part del llinatge de les Protectores de l'Altiplà. L'Abigail en el passat va sortir de l'Altiplà i al món exterior i va còneixer en Tom Layton, el pare de la Veronica. Enamorats el dos, i amb d'altres expedicionaris va fer cap a l'Altiplà. Amb el temps, la Veronica creixeria, i quan fora una nena, un estrany i fosc individu apareixeria, en Mordren, objectiu del  qual fora destruir el llinatge de les Protectores per ser ell qui dominés els poders que emanen de l'Altiplà. En Tom es va sacrificar per la seva esposa i filla, les qual es teletransportarien a Avalon, un indret especial en el context de l'Altiplà. La Veronica però deixaria aquest lloc, creixent a la Casa de l'Arbre, i aquests records tant dramàtics quedarien oblidats i modificats. Ara, al present, aquests se li han manifestat i en Mordren ha tornat per acabar el que na va poder fer. La Veronica amb l'ajut del seus amics derrotaran en Mordren, i sabent la que la seva mare encara viu en aquest lloc anomenat Avalon.

A l'episodi 21, Atrapats, està centrat en els personatges de la Marguerite i Roxton. Aquests queden atrapats en una cova que resulta ser una tomba, on el cadàver que hi troben encara mostra una marca que és la mateixa que té la Marguerite, la qual ja vam poder veure a l'episodi Perduts en el temps (1x6). Tot i que la Marguerite desconeix quin és el seu veritables origens, sembla ser que està relacionda amb una suma sacerdotessa celta de nom Morrighan.

I ja anem a l'últim episodi, El cor de la tempesta, els nostres exploradors es preparen per un altre intent de sortir de l'Altiplà, però tots una sèrie de fenòmens estranys començaran a succeir. Una mena de d'ones temporals apareixeran portant els nostres protagonistes, en diferents moments temporals de l'Altiplà. Així la Marguerite es capturada per uns druides la qual la volen sacrificar ja que ella com a reencarnació de la Morrighan, amb la seva mort s'evitarà la destrucció de la l'Altiplà. En Roxton es veu perseguit per un soldats castellans de Felip II de Castella, que el confonen per un avantpassat seu, un pirata, el capità Roxton que va robar a la flota castellana. En Challaneger es troba a l'any 4666 lligat en un llit a punt de que li obrin el crani per tal d'extreure-li el còrtex cerebral. La Veronica i la Finn es troben a la Casa de l'Arbre que ha resultat ser el centre de l'Altiplà. Un poderós camp d'energia envolta la casa fent-se cada vegada més intens. La Finn es veu transportada a Nova Amazonia, i la Veronica des del punt exacte central demana ajuda a sa mare saber que ha de fer com a Protectora però arriba el final. Tot l'Altipà desapareix.

Amb aquest cliffhanger s'acabava la tercera temporada, i malauradament per disgust de tothom va ser la sèrie va ser cancel·lada. En el meu cas per bé, quan es van emetre els darrers episodis de la sèrie per TV3 aquests pels motius que fossin no els vaig arribar a veure. És més la tercera temporada en vaig veure pocs episodis, i he dit "per bé" ja que gràcies a Mecanoscrit.cat, tot just acabar l'últim episodi, he pogut conèixer que hauria passat en futura quarta temporada (fins i tot hi hauria pogut haver una cinquena) desvetllant tot l'entremat de relacions entre els personatges de la sèrie. Mecanoscrit.cat va traduir i compartir ja fa anys un document fet pels guionistes explicant com hauria d'haver anat. Si teniu emule posant al cercador "Mons perduts" trobareu el següent document "Mons perduts v1.0 per Raquel [Mecanoscrit.cat].pdf". El document original en anglès el podeu trobar en aquest enllaç. Molt recomanat!

I que hauria succeït en el primer episodi de la quarta temporada? Breument us ho poso tot seguit.

La desaparició de l'Altiplà no deixa de formar part del seu cicle natural de creació/destrucció, on el paper de la Protectora és controlar el seu poder. En reaparèixer altre cop l'Altiplà, Tot és el mateix, però hi ha alguns canvis. La majoria d’aquests canvis són petits o subtils, però sovint no apareixen sense sèries ramificacions. Aquests canvis poden i seran la font de les noves aventures i riscs pels nostres herois durant la quarta temporada.

En el moment de la implosió/explosió, el paper de la Verònica com a Protectora és revelat. Encara que aquesta no apareix en tot el capítol, en Challenger sap que és l´única que podria salvar les seves vides i el món de la destrucció. A la blanca habitació del segle XLVII, en Challenger és salvat del bisturí per una futurista lluitadora de la llibertat (una jove pèl-roja possible descendent d’en Challenger). La Marguerite és salvada del sacrifici dels Druides per la Morrighan, la sacerdotessa druida (que és una de les figures encaputxades que l’envolten a l’altar). En Roxton també és salvat pel seu avantpassat, el Capità John Roxton, el pirata que va acumular la riquesa de la família Roxton en el segle XVI. “En el Cor de la Tempesta, part 2” s'explica el viatge de tornada d'ells a la casa de l’arbre. Encara que la Finn roman perduda- el seu destí desconegut pels altres, en Malone retorna del seu viatge en l’última temporada en companyia d’una bonica però estranya i potencialment perillosa dona.

En aquest capítol o el següent, la Verònica coneixeria la seva mare convalescent a Avalon. També a Avalon descobriríem, per fi, en Summerlee que fou rescatat per l’Abigail i els seus guerrers Avatars abans que ell caigués per la cascada, per agrair-li la cura i la devoció amb què havien tractat la Verònica. Per les ferides d’en Summerlee i la manera en què havien estat curades, no podia abandonar la ciutat sense sucumbir. Per això ell s’havia intentat comunicar amb els seus amics en “Un home de visió” (2x21), i més recentment, enviant l’Arthur l’escarabat a en Challenger (En els darrers episodis 3a temporada). L’Arthur en realitat és una màquina biològica creada a Avalon. En el primer capítol de la quarta temporada, el capoll de l’Arthur s’obriria i revelaria que l’Arthur s’havia convertit en un mapa. El mapa mostra com trobar Avalon. Desafortunadament està basat en l’Altiplà abans de “En el Cor de la Tempesta, part1”, i ara les coses són considerablement diferents...significa que portarà a en Challenger molts capítols abans d’aconseguir descobrir com seguir el mapa. 

I com hauria anat la quarta (i cinquena) temporada per tancar la sèrie i desvetllar totes les relacions entre el personatges? El document mencionat ho explica molt bé, pas per pas. Aquí us posaré la traducció del que es menciona a la Wikipedia (en anglès), sintetitzant força bé el que es menciona al document, afegint-hi alguns elements d'aquests. 


La nova temporada hauria revelat que la Marguerite i en Roxton sempre estaven destinats a estar junts des del principi. Tal com la Veronica és el nova Protector de la l'Altiplà, la Marguerite és descendent de la Morrighan , el seu ancestre el qual prové de l'encreuament de "la línia de Mordren" i la "línia de les Protectores", que són les forces oposades pel control de l'Altiplà. Així doncs la Marguerite és "tercer poder" dins de les forces del Trió (penjoll de les Protectores), és doncs l'individu amb lliure albir i que té l'opció d'escollir el bé (Protectores) o el mal (Mordren) en la batalla pel poder sobre l'Altiplà. En Roxton, és el cavaller i protector de Marguerite, com també el seu futur marit, i també  li correspon ser el guia personal de la Marguerite perquè en última instància aquesta trii el cantó "bo". També, el fet de que la Marguerit sigui descendent tant de la llinatge de Mordren com del llinatge de les Protectores, fa que la Veronica i la Marguerite siguin cosines genèticament, però espiritualment germanes. El paper de Roxton com a cavaller modern de la Marguerite s'origina amb la seva infància i en la seva llar ancestral que té prop d'Avebury, gairebé vint quilòmetres d'Stonehenge. S'hauria revelat que la Finn és rebesnéta d'en Malone, sent la seva rebesàvia l'amazona Phoebe (també interpreda per Lara Cox ) qui Malone va tenir relacions "Amazones" (2x2). Així la Finn com descendent de les Amazones té com a objectiu protegir la Protectora implicant-li que tard o d'hora s'hagi d'enfrontar a en Zoth, de la Línia de Mordren, per evitar així la destrucció del món en el futur.

La sèrie s'hauria resolt amb en Malone i la Veronica casant-se i vivint a Avalon, mentre en Challenger utilitza la seva màquina de teletransportació per per enviar-se a si mateix, en Roxton, i la Marguerite a Londres, però viatgen en el temps fins l'any 2005 en què són rebuts per un comité de benvinguda. Aparentment, la carta havia estat enviada des de l’Amèrica del Sud anys abans explicant que tres d’ells apareixerien aquell dia a Londres. (La carta havia estat enviada per en Malone, anys després que en Challenger, en Roxton i la Marguerite marxessin, quan es va adonar per les notes d’en Challenger que el propi científic havia comès un error de càlculs). El comitè de benvinguda és liderat per una jove noia que s’assembla a la Verònica, essent realment la nova Protectora, la besnéta de la Verònica i en Malone.
 El que va passar després mai en va ser parlat, encara que finalitzaria amb la boda de la Marguerite i en Roxton. I, ens agradaria pensar, que durant la recepció, agents de l'agència d’investigació del govern s’endurien apart en Challenger, per mostrar-li algunes fotos de satèl·lit del que semblarien dinosaures passejant sobre terreny desert, i preguntar-li què en pensava d’anar a Mart.

També ens agradaria pensar que tothom sap la resposta que donaria en Challenger.
Una aventura s’acaba.
Però sempre n’hi ha una altra per començar...