dijous, 30 de gener del 2014

Lliures o morts

Títol: Lliures o morts 
Autors: Jaume Clotet i David de Montserrat
Publicat per: Columna Edicions. 1a edició setembre de 2012, sisena edició març de 2013
Format: Cartoné amb sobrecobertes, 15 x 23cm, 464 pàgines
Preu: 21€
Pàgina web: Lliures o morts

Foren moltes els personatges que van lluitar  per la causa austriacista durant la Guerra de Successió Espanyola. Un d'ells fou Ermengol Amill, un pallarès que va esdevenir coronel de miquelets defensant fins l'últim moment les Constitucions, privilegis, usos i costums del Principat de Catalunya.

En Jaume Clotet i en David de Montserrat van recuperar aquest heroi oblidat i van presentar-nos-el en la seva novel·la històrica Lliures o morts. No ho confonguem amb una biografia, no ho pretén ser. Tot i que el marc temporal, els fets històrics i el personatge de l'Ermengol Amill són reals, alguns dels esdeveniments en que participa el protagonista o d'altres personatges són ficció per així lligar la trama de la novel·la que és el que és el llibre. 

Aclarida aquesta qüestió, a Lliures o morts seguirem els passos de l'Ermengol des de que abandona els seu Pallars natal fins als seus últims moments com a Governador de Crotone (Regne de Nàpols). La disputa pel tron de la monarquia espanyola, comportaria que l'Ermengol s'involucrés en el conflicte al bàndol defensor de l'arxiduc Carles d'Austria. Durant la guerra, en la qual va participar en diferents batalles, va viatjar per gran part de la geografia catalana, essent un dels principals caps militars del Front Exterior. El fet que voltem per Catalunya i no estiguem centrats exclussivament a Barcelona, considero que té un gran valor afegit podent succeir l'acció en llocs coneguts pel lector en els quals s'hi pugui sentir indetificat territorialment quan ho llegeix.  És el meu cas, on durant algunes pàgines es relatarà la Batalla dels Prats de Rei de 1711 amb victòria austriacista, i en que els autors hi han volgut ubicar-hi l'Ermengol en moments immediatament anteriors al dit esdeveniment, intuint jo doncs que aquest viatge per la Segarra forma part de la ficció per lligar la història.

Ara bé l'Ermengol nou fou omnipresent a tots els esdeveniments i fets històrics de la guerra, és per això que allà on el coronel no hi ha va arribar, els veurem des del punt de vista d'altres personatges, tant austriacistes com borbònics. Per tant viatjarem per altres racons de la geografia europea, sent un dels més destacats la ciutat de Londres, per motius més que obvis.  

Lliures o morts és una novel·la històrica on repassarem de manera intrepida i captivadora els fets principals de la Guerra de Successió Espanyola tan importants i determinats pels regnes de la Monarquia espanyola en especial el Principat de Catalunya i la resta de la Corona d'Aragó, i evidentment també per la configuració de l'Europa de l'època. 

I tal com diu l'última frase de la història, de manera esperançadora:

Potser no som lliures, però de ben segur que tampoc no som morts.