Títol: 1714 Baluard
Autors: Cels Piñol (Guió i esbós a llapis) i Àlex Santaló (Dibuix i color).
Publicat per: Panini Comics, març de 2014
Format: Cartoné, 18.8 x 28.2cm, 48 pàgines, Color
Preu: 9.95€
Enguany celebrant-se el Tricentenari, s'ha publicat el seu còmic oficial, 1714 Baluard, essent els seu autors en Cels Piñol i l'Àlex Santaló. Com autors de còmic, aquest és el meu primer contacte amb ells, ara bé en Cels ja en té un llarg recorregut a sobre celebrant-se enguany els 25 anys del seu univers Fanhunter. I respecte l'Àlex, el contacte que tinc amb ell és el d'oient de Hellfire Club, programa de Ràdio Ateneu del Clot, que condueix juntament l'Oriol Estrada "Capitán Urías".
Entrant en l'argument de 1714 Baluard, aquest no se situa en cap moment de la Guerra de Successió, ja ens trobem doncs amb la ciutat de Barcelona capitulada a les forces borbòniques. Ens situem a la Cerdanya, al novembre de 1714. Allà seguirem un dels soldats que va participar en la defensa de la ciutat fins a la seva rendició, i que ara ha de complir una important missió. El soldat en qüestió es un fuseller de muntanya, un miquelet, anomenat Joan Constantí Rambó, que de seguida el nom l'identifiquem amb John Rambo, protagonista de First blood, de David Morell. Aquesta relació però no és casual evidentment, tal com se'ns explica a la pàgina de crèdits com a l'escrit final d'en Cels Piñol. A llarg de l'obra però són moltes les referències i homenatges d'altres obres i personatges reals, 1714 Baluard el podríem definir com a còmic culturalment dispers.
Són tres els epílegs amb que finalitza el còmic, situats a indrets i temps diferents, la Cerdanya, l'illa de Sardenya i el Nou Món, on veurem cap a on s'encaminaran alguns dels personatges principals i com resoldrà la missió tan important que portava a terme en Joan Constantí Rambó. Dels epílegs, en destaco un el qual l'he trobat molt tendre i bonic.
Com a detall final, com es mostra a la imatge de sota, destacar la importància que va tenir la Batalla dels Prats de Rei de 1711 en el conflicte, segons els autors el nostre Rambo català doncs també hi va participar. I havent parlat de referències i homenatges, el gos no us recorda a un santbernat d'una certa nena dels Alps?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada