dimarts, 4 de novembre de 2014

Crònica del XX Saló del Manga de Barcelona

Aquest dijous 30 d'octubre va obrir les portes el XX Saló del Manga de Barcelona, enguany altre cop amb ampliació d'espai, en afegir-hi el pis superior del Palau 2. 


Hi vaig anar-hi divendres 31 i com a col·laborador de ComiCat hi entrava amb acreditació. Així doncs els acreditats, entraven directament al Palau 1 trobant-he amb un Pikachu penjant del sostre. A sota hi havia l'espai destinat als videojocs de Pokémon, i és que enguany la franquícia de Nintendo era protagonista al Saló. A més en aquest recinte també hi havia els estands de cuina japonesa.


Sortint a la plaça Univers hi havia la infraestructura de l'escenari on s'hi han celebrat diferents actes. 


I un cop dins del Palau 1 ens trobem davant de l'exposició de Pokémon on a través de dibuixos es repassa les generacions dels videojocs amb els seu protagonistes, els pokémons incials i els "continents" on té l'acció cada generació. Tot seguit, tot mirant els estands, vaig dirigir-me a l'ala dreta del Palau 1 on hi havia dedicada una exposició dedicada a en Ken Niimura, Chez Niimura, el qual ha estat un dels autors convidats al certament. També és on hi havia l'estand de Mision Tokyo, que va ser l'últim lloc on vaig ser abans de marxar del Saló. Ja en parlarem.
 


Tornant a la part central/frontal del Palau 2, fent la volta em vaig parar a l'exposició d'Els ritmes del J-Pop, on es repassa l'evolució del Pop japonès. Aquesta exposició justament es trobava al costat de la de Pokémon. Des d'aquesta exposició anant cap a l'esquerra n'hi havia  una altra sobre la sèrie d'animació Saint Seiya. Havent ja vist l'ala frontal del Palau 2, vaig anar cap a la seva ala posterior, que és on hi havien els estands de les editorials diguem-ne "grans": Norma, Ivrea, Planeta, ECC, la distribuïdora d'anime Selecta, entre altres estands. Una d'elles és Planeta Cómic, la qual estrena nom després d'abandonar el conegut nom de Planeta DeAgostini Cómics. Editorial que en els últims mesos i dies ens ha portat molt material de Bola de drac en català (Compendi 1, Battle of Gods, Color, SD) i de cara l'any que ve encara més (Jaco, Anime Comics). A més el seu protagonista, en Goku, ens deia un "Fins aviat", en sortir de l'estand. 
Al costat de l'estand de Planeta, hi havia l'exposició dedicada a dos altres autors convidats al Saló, en Kengo Hanazawa i en Takeshi Obata, les quals les seves obres són publicades per Norma Editorial. I al costat d'aquesta hi havia l'exposició dedicada al col·leccionisme de segells de manga al Japó, Mangas amb segell propi La primera compra que vaig fer, fou a l'estand d'Ivrea, estrenant-me amb aquesta editorial. En haver acabat de donar la volta aquesta en aquesta ala del Palau 2 vaig anar l'ala esquerra, on a l'estand de Jesulink - 5 elementos hi faria la segona i darrera compra. De les compres en parlaré posteriorment.
 
Així havent completat la visita de la planta baixa del Palau 2 tocava anar a la seva planta superior. Aquesta planta estava destinada a la part més espiritual del País del Sol Naixent. Hi havien les exposicions de Bonsai i Ikebana, Mitologia japonesa amb una mostra de mascares i L'esperit japonès en 14 conceptes, entre estands relacionats a diferents aspectes tradicionals nipons.  

Fent la volta per aquesta planta, vaig aprofitar per dinar. A part també em vaig interessar per conèixer una mica més el món dels bonsais i així em vaig dirigir a l'estand de Flores Navarro, on el seu responsable em va explicar que un bonsai no deixa de ser un arbre normal i corrent el qual nosaltres l'hem fet adaptar a una mida petita degut a unes series de condicions que l'hi imposat. Així doncs podem tenir un arbre de desenes d'anys però de mida petita. Malgrat aquesta adaptació, la seva miniatura, funciona, viu amb normalitat, el qual doncs floreix i fructifica, alguns exemplars presents tenien fruit, com una pomera. La mida del fruit és més petit del que li tocaria per normal. Els fruits grans s'empetiteixen molt més que els que per normalitat ja ho són petits, llavors la diferència és menor.   

També mencionar que enguany el Saló del Manga complia 20 anys, sent la primera edició l'any 1995, així doncs no hi podia faltar una exposició amb els 20 cartells i les condecoracions aconseguides com el Record Guiness de fa 2 anys de més gent vestida de Bola de drac.Havent fet la volta completa al Saló, vaig tornar a la planta baixa a fer una última volta. Passant per l'estand de Mision Tokyo, hi havia en Manu Guerrero de Selecta Vision parlant de Bola de drac, quina cosa. El vaig enganxar que parlava dels motius pels quals es personatges es transformaven, trobant-se llavors  per la saga de Namek. Així doncs em vaig seure al terra i a escoltar i jaure una mica s'ha dit. Ja cap a finals de la xerrada va aparèixer un dels col·laboradors suposo que de Selecta, tot i que en altres edicions del Saló del Manga l'he vist voltant per l'estand de Planeta, vestit de Goku i fent alguna pallassada.En acabar la xerrada vaig posar punt i final a la meva visita al XX Saló del Manga i cap casa tocava anar. Però com he comentat també hi vaig fer compres a part de donar voltes i mirar, aquest cop però foren poques. I es que prèviament ja havia comprat el primer volum de la Ultimate Edition de Dragon Fall, l'Edició de Luxe del Dragon Ball Ilustraciones Completas, la nova edició de Sandland i el tom únic Chopperman.
 
La primera compra del Saló fou com he dit a l'estand d'Ivrea, editorial de la qual mai hi havia comprat res, fins ara que ha publicat Katsura Akira, un volum que recull les col·laboracions d'Akira Toriyama com a guionista i Masakazu Katsura  com a dibuixant.


La segona compra i última la vaig fer tal com he dit a l'estand de Jesulink - 5 elementos. Per ser més ben dit van ser dues compres i espaiades en el temps. La primera és el Pack Super Novetat de 5 elementos, que consistia en el volum 9, els nou minibooks Piedra de piedra i Corazón puro, un pòster on hi surten el "5 elementos" dibuixats a l'estil Kofi (la sèrie d'animació de Jesulink), un punt de llibre i un braçalet, agafant el de "elemental de fuego". Més tard poc abans de marxar hi tornaria per fer-hi la segona i darrera compra, el peluix d'en Zap.


Així ha estat la meva vivència al XX Saló del Manga, que fent 20 edicions, el meu primer cop en anar-hi fou a la seva tretzena edició, l'any 2006. Havent-hi anat cada any amb una sola interrupció, l'any 2010.

3 comentaris:

scaramanga ha dit...

Va ser tan mastodòntic com es deia?

Llop Segarrenc ha dit...

Doncs deu n'hi do la gent que hi havia divendres per ser laboral, per mi que molts instis es devien agafar festa, d'aquí la joventut que hi havia.

Muramasa ha dit...

Molt interessant, pots llegir la meva crònica salonera AQUÍ.