dissabte, 11 de juny del 2016

El drac de gel

Títol: El drac de gel
Títol original: The ice dragon
Autor: George R.R. Martin. Il·lustracions de Luis Royo 
Traducció de: Emma Piqué Buisán
Publicat per: Edicions Bromera, abril 2016
Format: Cartoné, 15 x 23.2 cm, 128 pàgines
Preu: 15,95€

Tot mirant la 6a temporada de Game of Thrones i esperant que en George R.R. Martin acabi el 6è llibre de Cançó de gel i foc, The winds of winter (Els vents de l'hivern), i que es publiqui, des del passat abril podem gaudir d'una altra obra seva en català: El drac de gel, afegint-se doncs als 5 llibres de la famosa saga també publicats en català. La versió original de llibre fou publicada el 1980 i l'any 2014 se'n va fer una nova versió aquesta il·lustrada per en Luis Royo. És aquesta segona versió la que ens ha arribat a mans d'Edicions Bromera, situada a Alzira (País Valencià).

A diferència de la mencionada saga literària, ens trobem en una obra curta, que podríem classificar sense cap problema com a conte, de fantasia això sí, amb un rerefons tendre i trist. A El drac de gel,  a coneixerem l'Adara una nena que va néixer en una de les pitjors gelades que es recorda. En motiu d'això, el fred resideix en ella, i són els hiverns, les èpoques que l'Adara gaudeix més. Des de ben petita que rep la visita d'un drac molt estrany, un drac de gel, amb el qual hi està molt còmode a diferència de la gent del poble on viu. Amb ell, l'Adara s'oblida de les guerrers, que de mica en mica es van fent més presents allà on viu, com també dels dracs de foc, utilitzats en aquestes.

Sense dubte molts aspectes del conte ens recordaran a la saga Cançó de gel i foc: dracs, gents de dracs, la relació que es crea entre una nena i un drac, com també la contraposició entre les terres d'hivern i les d'estiu. Tot i així entre les publicacions originals de El drac de gel i Joc de trons, el primer de la saga literària, hi ha 16 anys de diferència. Potser aquest conte va ser una petita primera pedra del món de gel i foc que anys després crearia. 
 
No ens podem oblidar de les magnífiques il·lustracions que acompanyen el llibre, obra del dibuixant aragonès Luis Royo, especialitzat en dibuixos eròtic-fantàstics, les quals reflecteixen el caràcter fantàstic que ens transmet la història. 
 
El drac de gel pel fet de ser una de les primers obres d'en George R.R. Martin, magníficament il·lustrat per en Luis Royo, i que ens ha arribat en català, no us pot faltar a la vostra biblioteca particular.