divendres, 7 d’octubre del 2016

L'Arcadia del capità Harlock torna a navegar

El 4 de juliol de 1985 es va emetre el primer anime no infantil a TV3, parlo de Capità Harlock, sèrie de 42 episodis que es emetre al Japó del 14 de març de 1978 al 13 de febrer de 1979. 


Situats a l'any 2977 la humanitat ha caigut en l'apatia, l'oci, en una vida plena de vagància. Ningú es planteja canviar les coses, com tampoc el mateix Govern de la Terra dirigit per un individu que està obsessionat per poder dormir i jugar al golf, i les coses no canvien gens, quan una estranya i gegantina esfera arriba a la Terra. Però oposant-se a aquesta desgràcia d'humanitat, hi ha un grup de gent que veu l'amenaça que s'amaga darrera l'esfera vinguda de l'espai. Aquest grup està liderat pel capità Harlock, el pirata espacial, que juntament amb la seva tripulació, a bord de la nau espacial Arcadia són considerats elements indesitjats per aquest govern, ja que sovint assalten les seves naus per a abastir-se de provisions.

Dues altres persones que són conscients de l'amenaça que suposa l'estranya esfera són el Professor Daiba i el seu fill, en Tadashi, que tot investigant l'estrany artefacte, descobreixen que és un gallardet creat per guiar una raça extraterrestre cap a la Terra amb el propòsit de conquerir-la; però quan el Professor intenta informar el govern, no es prenen seriosament les seves advertències. Només tindrà el suport del capità Harlock, que després de que el professor sigui assassinat per una misteriosa dona un cop morta crema com si fos paper, el pirata espacial acull a la seva nau en Tadashi, el qual hi accedeix en veure que el govern passa de tot, i així poder-lo ajudar a lluitar contra els invasors: una raça de guerrers d'aspecte femení, anomenats Mazon, liderats per la reina Raflesia. 

Els tripulants principals de l'Arcadia: En Yattaran, la Mime, la Kei Yuki, en Tadashi Daiba i en Harlock

El nom original dels enemics és Mazon (マゾーン), tot i així, al doblatge en català els o les anomenen Mazoni. Intrigat ho vaig preguntar a en Marc Bernabé, qui em va respondre que possiblement la nostra versió fos traduïda de l'italià, on els plurals acaben amb i: "Una mazon, due mazoni", quedant com paraula tan en singular com en plural doncs Mazoni. És una tèoria però que encaixa força bé.

Dues de les coses que en van marcar amb la seva estrena, en el meu cas en les següents reposicions, una fou la veu catalana d'en Harlock, la de l'actor Pep Torrents, mort el passat 2011. Entre les diferents obres en que va treballar, en Pep Torrents es conegut principalment pels seus papers en dues sèries emeses a TV3: Eugeni Comes a Poble Nou i d'Adrià Bosch a El Cor de la Ciutat


 I l'altra cosa que ens va marcar fou la cançó d'inici de l'anime. 



De l'univers de Capità Harlock, ens ha arribat altres materials en català. El maig de 1995, es va estrenar la pel·lícula El capità Harlock: L'Arcadia de la meva joventut (original del 1982). En aquest cas la veu d'en Harlock és la d'un altre actor de renom, en Toni Sevilla. El desembre de 2001 ens va arribar Harlock Saga: L'anell dels Nibelungs (1999), una sèrie de 6 episodis, en que la veu del capità fou la d'en Marc Zanni. L'abril de 2003 ens va arribar Queen Emeraldas (1998 - 1998), de 4 episodis.
Finalment la darrera obra que ens ha arribat és la pel·lícula d'animació digital Capità Harlock estrenada el gener de 2015 (original del 2013), on el capità també té la veu d'en Marc Zanni. 

Però com acostuma a passar en els animes, aquests provenen d'un manga, el qual el seu autor és en Leiji Matsumoto. El manga publicat entre els anys 1977 i 1979 i recopilat en 5 volums, ens el va portar en castellà la desapareguda Ediciones Glénat entre l'octubre de 2002 i juny de 2003.


Ara aquest 2016 com a novetats d'octubre, Norma Editorial ha recuperat l'obra original en una edició integral composta de 2 volums i un cofre per guardar-los.


 I a més a més, Norma també ha iniciat la publicació Capitán Harlock Dimension Voyage, una nova visió de la història original, amb en Leiji Matsumoto altre cop al guió, i amb en Kouchi Shimaboshi, una jove promesa al dibuix. Fins al moment consta de 4 volums publicats al Japó, sent al seva periodicitat per part de Norma, trimestral.


Així doncs amb la tornada del capità Harlock i la seva Arcadia per part de Norma, obres les quals ja he comprat, a més a més, des de fa dies, estic recuperant l'anime, gaudint del pirata espacial tal com el vaig conèixer en les reposicions que va tenir a posteriori per TV3. Per ampliar més informació de l'univers de Capità Harlock, us recomano l'article de Zona Negativa: Especial Capitán Harlock.