dijous, 6 d’octubre del 2016

Xavier Boquete anima el nord de l’Anoia a fer el seu camí i esdevenir una nova comarca

El president del Consell Comarcal de l'Anoia ha posat totes les facilitats als municipis del nord de l'Anoia, agrupats amb el nom d'Alta Segarra, perquè puguin fer el seu camí i convertir-se en comarca si no se senten còmodes en la nova adscripció de l’Anoia a la Vegueria del Penedès. Xavier Boquete aventura que el trencament de la comarca acabarà sent una realitat. 

Així ho ha explicat després que en el ple ordinari de setembre, l’Ajuntament de Calaf aprovés per unanimitat demanar al Parlament i la Generalitat que escolti la reclamació per crear la comarca de l'Alta Segarra, que pertanyeria a la Catalunya Central: “Em sembla totalment lògic i esperable. Hi ha una reivindicació i una identitat pròpia a l’Alta Anoia o Alta Segarra, que cadascú hi posi el nom que vulgui. Amb la creació de l'àmbit de treball del Penedès amb la redacció del pla territorial parcial del Penedès ja es va obligar una part del territori a decidir i es va dir que hi prendrien part el Garraf, l’Alt i el Baix Penedès i tots aquells municipis de l'Anoia que no diguessin el contrari”.

Boquete afegeix que “aquells municipis que van decidir que no, a mesura que es va desplegant l’àmbit Penedès, ha provocat que hagin fet passos camí d'una separació amb una comarca pròpia. És totalment lògic que Calaf, en aquest cas, com a nucli que aglutina els serveis d’aquesta part del territori, faci els passos per defensar els seus veïns i serveis que ha de prestar”. El president del Consell Comarcal també explica que ”els animo a fer aquests passos i poden comptar amb el suport que calgui perquè ells puguin arribar a la situació a la que creuen que han d’estar”.

El fet que el Parlament aprovés aquest estiu la creació de l'àmbit Penedès, una vegueria en la qual s’adscriuria l'Anoia, ha provocat la reacció del nord de la comarca, tot i que fa temps que els seus municipis treballen conjuntament en la Mancomunitat de l'Alta Segarra. Aquestes poblacions han de votar, els propers dies, la mateixa moció que Calaf va aprovar per instar a estudiar la creació d’una comarca pròpia. Els municipis afectats podrien ser Calaf, Calonge de Segarra, els Prats de Rei, Castellfollit de Riubregós, Sant Pere Sallavinera, Copons, Sant Martí Sesgueioles, Pujalt i Veciana.

Per a Boquete, la vegueria del Penedès és una oportunitat per a l'Anoia o per al que quedi de l'Anoia: “Hem de tenir una oportunitat que no podem perdre i ens hi hem de sentir a gust. I per sentir-nos-hi a gust hem de ser part i per ser part hem de formar part de la seva estructura i tronc. Ens hem de trobar des del primer dia acollits i que, a més de rebre coses, també n’hi puguem aportar i que puguem fer un encaix en la prestació de serveis que no hem pogut fer a la Catalunya Central”.



Font: L'enllaç dels anoiencs (pdf pàg. 11)