dimarts, 13 de desembre del 2016

Songokumania: El Big Bang del Manga

Autors: Oriol Estrada. Pròleg de Marc Bernabé i Epíleg de David Hernando
Publicat per: Edicions Xandri, 1a edició octubre de 2016
Format: Rústic amb solapes, 180 pàgines, 140 x 215 mm
Preus: 16€ (llibre), 22€ (llibre + documental)









En el Saló del Manga del 2012, es va estrenar en castellà el documental Songokumania: El Big Bang del Manga de l'Oriol Estrada Rangil alies Capitán Urias,  on s'explicava des d'una perspectiva catalana que com va anar i que va suposar l'arribada primer de l'anime (1990) i després del manga (el 1992) de Bola de drac a Catalunya i a l'Estat espanyol.

Enguany, quatre anys després, el documental ha retornat, publicant-se en DVD amb noves escenes, millorat tècnicament, i acompanyat d'un llibre de mateix nom, havent-hi dues edicions, una en català i una altra en castellà, a càrrec del mateix Oriol Estrada i editats per Edicions Xandri. El llibre amplia el que s'explica al documental.

Abans que arribés Bola de drac, ja s'havien emès altres animes, com Heidi, Marco, Mazinger Z, i alguns dels primers manga publicats fou el de Candy Candy. Conjuntament amb Akira de Katsuhiro Otomo, van provocar els primers impactes. Ara bé res a veure amb el que passaria amb l'obra d'Akira Toriyama.

TV3 per omplir forats en la seva graella televisiva compra una sèrie qualsevol com les altres, això creient. I així el febrer de 1990 es va estrenar, però aquella sèrie, Bola de drac, va atrapar a nens, joves i fins i tot adults. Però en emetre's els 26 episodis que havien comprat, a TV3 van començar a sonar els telèfons: Com és que heu tallat la sèrie? Com és que deixat al final del Gran Torneig sense acabar? Volem saber qui serà el guanyador! Investigant van descobrir que només havien comprat 26 episodis de 153 que tenia la sèrie. Mans a la feina, el juliol van continuar amb la sèrie allà on ho havien deixat.

Havia començat un fenomen de masses, totalment irrepetible. Tothom en parlava, tothom en volia saber més, tothom en volia coses de Bola de drac, però es venia res, i a falta de material oficial, va començar el fenomen de les fotocopies. Aquests provenien o bé de dibuixos calcats de la tele, dibuixats per seguidors, bé provinents de revistes franceses i directament dels volums japonesos a mans dels més afortunats Mentre que els primers 26 primers episodis foren comprats a la distribuïdora d'en Marius Bistagne, la resta de Bola de drac i la gran majoria de Bola de drac Z foren comprats a AB Group de França, en aquest país anaven més avançats, amb tot el que això implicaria, primer un canvi d'actors de doblatge, una traducció no tant fidel a l'original guió japonès i censura. Sigués quin sigués l'origen de les fotocopies, el que moltes d'aquestes mostraven eren "spoilers", el que ara no ets fot gens ni gràcia, i quan abans no existia aquesta paraula en el nostre vocabulari, els fans de llavors tant els hi fotia que estiguessin mirant al televisor com en Goku s'enfrontava a en Vegeta, o les primeres passes pel planeta Namek i a la vegada tenir a les mans una imatge d'un Goku amb els cabells blancs (rossos, és a dir) o un individu també de cabells "blancs" que portava una espasa. Ells volien saber tot el que fos, i a partir d'aquestes fotocopies es muntaven les seves pròpies històries. 

De mica en mica va anar apareixent marxandatge més o menys oficial, les famoses targetes per la seva dubtosa qualitat d'Ediciones Este o bé els àlbums de cromos i les Combat Cards de Panini. Fins que va arribar el dia que tot aquest fenomen va arribar a les mans d'Antonio Martín, llavors director de Comics Forum, el que passaria a ser Planeta DeAgostini Cómics, i avui Planeta Cómic. En descobrir que la sèrie estava basada en un còmic japonès, va moure cel i terra, i després de temps i negociacions, el maig de 1992 es publicava el primer número de la sèrie Blanca de Bola de drac, en el 10è Saló del Còmic de Barcelona. En el mateix novembre d'aquell any, a més va arribar el primer número de la sèrie vermella, que havent fet números li corresponia el número 154 de la sèrie blanca, tenia doncs doble numeració. Sent impensable llavors publicar-ne el manga en format tankôbon, el volum normal japonès, fou publicat en format comic-book i occidentalitzat. Ara ja no es depenia de fotocopies per tenir en Son Goku i el seus companys en paper, ja es disposava del manga original d'Akira Toriyama.

Un dels capítols més interessants de llibre és el que parla de la censura de Bola de drac, la qual fou atacada per tot arreu, i com a conseqüència en algunes televisions públiques autonòmiques es va deixar d'emetre. A TVC va resistir, tot i que va anar canviant d'horari i de canal de televisió, de TV3 al Canal 33.

I dos altres capítols també interessants són aquells dedicats a les negociacions per llicenciar el manga i a les sèrie blanca i vermella. Una bona manera d'entendre com va anar el tema en aquells primers anys de la dècada dels 90.

Segurament el món del manga de mica en mica s'hagués anat introduint en el món editorial i d'aquí a les nostres cases, però no podem dubtar que l'efecte Bola de drac hi va ajudar molt i molt. Segurament molts dels lectors de Bola de drac no van passar d'aquí, però per d'altres va ser la primera experiència del còmic japonès i d'aquí a  la cultura del país del Sol naixent.

Bola de drac ens va marcar llavors, ja fa més de 20 anys, però encara ho fa ara. Planeta Cómic avui en dia està publicant el manga en color, els anime comics i altre material. A més de cara l'any que ve començarà a publicar el manga basat en l'anime Bola de drac Super, història emmarcada en la dècada perduda entre la Saga d'en Boo i l'epíleg final on apareixen la Pan i l'Oob, anime el quales va estrenar el juliol del 2015. La franquícia de Bola de drac encara té corda per temps.

Aquests paràgrafs venen a ser quatre línies del llibre on s'explica el fenomen social de la Songokumania amb el màxim de detall i veridicitat possible, compaginant-ho amb les anècdotes de l'època de personatges com l'Oleguer Sarsanedas, el mencionat Antonio Martin o en Cels Piñol, entre d'altres. 

En conclusió, amb Songokumania: El Big Bang del Manga, els més veterans recordarem aquells vells temps en que hores i hores estàvem davant el televisor mirant les aventures d'en Goku,  i tant se val l'edat que tinguem, coneixerem la història de Bola de drac a casa nostra. Un gran treball de recopilació i d'investigació de l'Oriol Estrada.


Songokumania: El Big Banb del Manga. Llibre en català i documental en castellà

2 comentaris:

Unknown ha dit...

¿donde se puede comprar el documental y el libro sobre Bola de Drac?
Gracias

Llop Segarrenc ha dit...

Benvolgut Sr. Antonio Martin.

A través de la web de l'editorial el pot aconseguir (http://edicionsxandri.cat/producte/songokumania-el-big-bang-del-manga-librodvd), o si no es pot posar en contacte amb l'Oriol Estrada, via xarxes socials, per exemple, que no deurà tenir cap problema en ajudar-lo.