Autor: Lluís Juste de Nin
Publicat per: Ediciones Trilita, febrer 2017.
Format: Cartoné, 148 pàgines, 240 X 320 mm, B/N
Preu: 28€
Aquest febrer d'enguany es va posar a la venda la nova obra d'en Lluís Juste de Nin, publicada per Ediciones Trilita, agafant el relleu d'Edicions de Ponent, que va cessar la seva activitat, en motiu de la mort del seu director i editor, en Paco Camarasa.
Aquesta nova obra està dedicada a un català que per molts es desconegut malgrat la seva importància històrica, i per tant se'n fa justícia tot recuperant-lo i recordant-lo. Parlo d'en Joan Pujol, altrament conegut pel sobrenom de Garbo, que fent d'espia doble, al servei dels serveis d'intel·ligència britànics, i alhora també d'el règim nazi, però aquests sent enganyats sense que se n'adondessin, rebent-ne la seva màxima confiança. Fou tan ben treballada la seva estratègia, que e mateix Adolf Hitler es pensà que el famós desembarcament fora per Calais, no pas per Normandia, el desembarcament de debò, el qual va ser vital pel transcurs de la Segona Guerra Mundial, i així derrotar el dictador. Els fets van comportar que Joan Pujol fos doblement guardonat, pels dos costats, pels bons serveis prestats.
En Joan Pujol comparteix protagonisme amb en Roger Corbella, aquest sent un personatge fictici. Els dos en aquesta història, van coincidir en la batalla de l'Ebre de la Guerra Civil espanyola al bàndol republicà, i en Corbella va veure com en Pujol es passava al bàndol franquista. Anys més tard, es creuarien a la ciutat de Londres dels anys quaranta. El primer pensament d'en Corbella fou que aquell individu que ni en coneixia el nom era un espia al servei dels nazis, i així en Roger es va proposar desemmascar-lo, sense saber que en realitat era tot el contrari.
Si a través de la figura d'en Joan Pujol, ens endinsarem en el món dels espies i en especial dels espies dobles, amb el rerefons de la Segona Guerra Mundial primer i després amb la Guerra freda, a través de la banda d'en Roger, ens endinsarem en les conseqüències del franquisme pel bàndol vençut, en especial els catalans: l'assassinat d'en Companys, exilis, i famílies separades durant uns llargs 40 anys, en són tres exemples. Molts pensaven que un cop derrotat Hitler, Franco seria el següent a caure, però llavors va aparèixer un nou enemic, el comunisme, i Franco n'era enemic i per tant intocable pels aliats, malgrat ser un dictador, un feixista, com ho va ser en Hitler.
A través d'aquests dos personatges coneixerem un llarg període de la història d'Europa i del món, i en especial de Catalunya, sent víctima dels capricis del poder. Sense dubte, un magnífic treball d'en Lluís Juste de Nin, recuperant la figura d'aquest català cabdal per la història del món.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada