Títol original: City of glass. The grafic novel
Autor: Paul Auster, Paul Karasik i David Mazzucchelli
Traducció de: Joan Sellent
Publicat per: Angle Editorial. 1a edició setembre 2017 (Col·lecció Angle 25)
Format: Rústic amb solapes, 13.8 x 21.3cm, 152 pàgines
Preu: 14,50€
L'any 1985, l'estatunidenc Paul Auster va publicar la novel·la curta Ciutat de vidre que juntament amb Fantasmes (1986) i L'habitació tancada (1986), forma part de la Trilogia de Nova York, amb al qual va aconseguir reconeixement internacional.
Art Spiegelman, l'autor de Maus, bon amic de Paul Auster va proposar-li que la que la seva obra fos adaptada en format còmic, així que liderant el projecte va comptar amb en Paul Karasik i en David Mazzucchelli per portar a terme l'adaptació. I així l'any 1994, Avon Books va publicar Neon Lit: Paul Auster's City of Glass (a Graphic Mystery), la qual va ser molt ben reeixida.
Deu anys més tard, el 2004, es va reeditar l'obra a mans de Picador, amb el nom de City of glass: The graphic novel, comptant amb una introducció del mateix Spiegelman en la qual explica com es va gestar aquest adaptació a còmic.
Es doncs a partir d'aquesta nova edició, que Angle Editorial en va publicar el 2007, la seva primera edició dins de la col·lecció Narratives. El 2012 la va publicar en la seva col·lecció Portàtil, i enguany, celebrant-se el 25 aniversari de l'editorial, ha recuperat aquest setembre aquesta obra de culte en la seva col·lecció Angle 25.
En Daniel Quinn viu una existència solitària a Nova York tot guanyant-se al vida com escriptor de novel·les detectivesques. Un dia rep una estranya trucada d'un individu dirigida a un detectiu anomenat Paul Auster. Quinn intrigat i encuriosit, es fa passar pel detectiu i agafa el cas. Els seus clients són en Peter Stillman i i la seva muller, els qual li demanen que protegeixi en Peter del seu pare, un home amb un passat fosc i que properament està a punt de sortir de la presó. En Quinn es submergeix profundament en aquesta nova tasca com si es tractés del protagonista detectiu de les seves novel·les.
No he llegit l'obra original, per tant no puc fer cap comparació, però tot i així la novel·la gràfica en sí és captivadora, atrapa. L'obra de misteri que és, barrejant-hi temes com l'existencialisme o el llenguatge, donen profunditat i missatge en l'argument. Afegint-hi, el gran treball en la il·lustració ja que és on recau la importància de l'adaptació, que alhora és com sí tota ella fos un altre personatge que ens relata la història. I això, la relació entre el relat i els dibuixos, és deixa veure, pren la seva rellevància, en la part del monòleg d'en Peter Stillman.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada