dimarts, 17 de juliol del 2018

Usagi Yojimbo & Las Tortugas Ninja

Títol: Usagi Yojimbo & Las Tortugas Ninja
Títol original: Teenage Mutant Ninja Turtles/Usagi Yojimbo
Autor: Stan Sakai (guió i dibuix) i Tom Luth (color)
Traducció de: Nacho Bentz
Col·lecció: Independientes USA
Publicat per: Planeta Cómic, abril de 2018
Format: Rústic, 80 pàgines, 168 x 257 mm, Color
Preu: 12,95€

Al llarg de les ressenyes dels integrals d'Usagi Yojimbo, ja he parlat de l'estreta relació entre aquesta obra creada per l'Stan Sakai i Les Tortugues Ninja creades per en Peter Laird i en Kevin Eastman. Entre les dues franquícies amb motiu de l'amistat dels respectius autors, han estat els diferents entrecreuaments que hi ha hagut, tant a les diferents sèries animades dels quelonis mutants com en els còmics del conill rônin.

Pel que fa als còmics foren quatre els entrecreuaments que hi havia hagut: Turtle Soup and Rabbit Stew (Sopa de Tortuga i Estofat de Conill), de l'Stan Sakai; The Crossing (La travessia), d'en Peter Laird; The Treaty (El tractat), de l'Stan Sakai; i finalment Shades of green (Tons de verd) de l'Stan Sakai, fins que després de molts anys, el juliol de l'any passat es va publicar el cinquè i darrer entrecreuament: Namazu or the big fish story, que Planeta Cómic va publicar en castellà el passat abril com a Namazu o la historia del gran pez inclòs en el volum Usagi Yojimbo & Las Tortugas Ninja amb motiu de la visita de l'Stan Sakai al passat 36 Saló del Còmic de Barcelona.

En aquesta història les quatre Tortugues són convocades al món d'en Miyamoto Usagi, però ai las, aquestes no són les de les quatre històries anteriors, són d'una altra realitat. Això dóna lloc a què l'Usagi sàpiga qui són, però elles quatre no tenen ni idea d'on ni qui són el conill ni en Kakera, la rata que s'assembla molt a l'Splinter, qui les ha convocat. Davant la confusió, s'esdevé una lluita entre ells fins que la confusió desapareix i s'alien per portar en comú una missió important pel futur del Japó: evitar la destrucció de les illes japoneses degut a un futur gran terratrèmol que ha de tenir lloc. Però hi ha algú que es vol interposar al pla de les tortugues, el conill i la rata, i que en vol presència la destrucció, el malèfic Jei.

Aquesta història que podem gaudir a tot color gràcies a en Tom Luth, com acostuma a fer l'Stan Sakai, s'hi explica algun element de la cultura o mitologia japoneses. En aquest cas es tracta dels terratrèmols. Segons el mite, aquests eren creats per un gran silur anomenat Namazu que nedava per sota el Japó i amb els seus moviments creava terratrèmols, fins que un dia, un déu el va immobilitzar amb una gran roca i així es van aturar.

L'edició que ens ha portat Planeta és tota una delícia. En cartoné, a tot color i destacant del seu contingut una doble pàgina doble desplegable mostrant un dels moments de la batalla amb la presència dels principals personatges implicats. A part d'un epíleg on l'autor ens explica el mite del silur Namazu i els terratrèmols, hi ha diferent material extra: dissenys de les quatre tortugues, el còmic Turtle Soup and Rabbit Stew en anglès, però que el tenim traduït al castellà al segon volum de la col·lecció Fantagraphics. Continuant tenim l'esquema del guió i els esbossos de la història, un seguit de portades alternatives a tot color realitzades per l'Stan Sakai i en Tom Luth, en David Petersen (Mouse Guard), i també per en Kevin Eastman i en Tom Varga. I per acabar una breu entrevista a l'Stan Sakai on parla justament de la relació entre ambdues obres, Les Tortuges Ninja i Usagi Yojimbo.

De moment Planeta Cómic no ha anunciat quan sortirà el tercer volum d'Usagi Yojimbo Saga; el segon va sortir al gener. Però sense anar-nos-en d'aquest entrecreuament, Dark Horse Comics ha anunciat la publicació a finals de setembre d'Usagi Yojimbo/Teenage Mutant Ninja Turtles: The Complete Collection, que com ens podem imaginar recopilarà els 5 entrecreuaments entre les dues obres, inclosa aquesta recent Namazu. I com veiem per la portada respecta el disseny de l'edició dels volums integrals de la mencionada Usagi Yojimbo Saga. 

Usagi Yojimbo/Teenage Mutant Ninja Turtles: The Complete Collection
Dark Horse Comics, setembre 2018