Recopila els següents àlbums:
En busca del fuego 1. En la noche de los tiempos
En busca del fuego 2.A orillas del río grande
En busca del fuego 3. En la tierra del agua
Títols i anys de publicació originals:
La guerre du feu 1. Dans la nuit des âges (2012)
La guerre du feu 2. Sur les rives du grand fleuve (2013)
La guerre du feu 3. Par le pays des eaux (2014)
Autors: Emmanuel Roudier (guió i dibuix) i Simon Champelovier (Color). Basat en la novel·la homònima de J.H. Rosny aîné
Traducció de: Sergio España
Traducció de: Sergio España
Publicat per: Ponent Mon, agost de 2016
Format: Cartoné, 168 pàgines, 212 x 292 mm, Color
Preu: 32€
El juliol de 2012, Norma Editorial va publicar l'edició integral de Neandertal, la segona obra de còmic del francès Emmanuel Roudier, un apassionat de l'arqueologia, la qual està ambientada a la prehistòria i té com a protagonistes els neandertals.
Temps després de la seva lectura, em vaig assabentar que la propera obra que realitzaria fora una adaptació de la novel·la La guerre du feu (1911) de J.H. Rosny aîné, pseudonim de Joseph Henri Honoré Boex, de la qual el 1981 se'n va estrenar una adaptació al cinema realitzada per en Jean-Jacques Annaud amb el mateix nom, però coneguda en català com La recerca del foc i en castellà com En busca del fuego.
Pensant que tard o d'hora l'adaptació en còmic també seria publicada per Norma, amb el temps me'n vaig oblidar. I així arribem al passat Saló del Còmic de Barcelona, que tal com vaig comentar a l'entrada pertinent, en passar per l'estand de Ponent Mon em vaig creuar en ella. En no ser seguidor de l'editorial, desconeixia que l'haguessin publicat, justament l'agost de 2016, també en format integral recopilant els tres àlbums originals, va ser doncs la primera compra no planejada que vaig fer.
Fa molts i molts anys, Europa estava poblada de grans mamífers, tant d'herbívors i com de carnívors, entre ells destacava un ésser vertical, que tot i menut, tenia l'habilitat de crear eines i a més posseïa una força temuda per la resta d'espècies, el foc; parlem dels humans. Els ulhamar, una horda d'humans han estat atacats per enemics seus i han perdut el foc. I per ells, pels supervivents, és una gran pèrdua, ja que els proporciona, llum, escalfor, poder cuinar, seguretat, i especialment, ja que no el saben crear, només mantenir.
Davant d'això, en Naoh juntament amb en Nam i en Gaw, es presenta voluntari per anar a recercar el foc en alguna altra horda d'humans, i així en retornar ser rebut amb honors. Però un altre ulhamr es presenta voluntari, el robust Aghoo, el qual anirà acompanyat pels seus germans. Ambdós grups emprendran camins oposats però només un dels dos grups en trobar i retornar el foc tindran la glòria.
Seguirem doncs el llarg camí que faran en Naoh, en Nam i en Gaw per un món desconegut per ells molt més enllà del seu territori. El viatge els portarà a voltar per un món, una antiga Europa podem entendre, que ja no existeix, on pasturaven grans herbívors, com el conegut cérvol Megaloceros, l'ur o el mamut. Però si hi ha herbívors també hi ha carnívors i se'ns mostren llops, hienes, grans óssos, tigres o un espectacular exemplar lleó blanc. Afortunadament pels tres humans, la seva intel·ligència i les armes que posseeixen, i en general el seu ampli coneixement, els permetran sobrepassar els diferents perills que s'aniran trobant. I a part dels grans mamífers, tot recorrent un món, uns paisatges verges que només la natura els alterava, també es trobaran amb altres humans de totes menes: grans i petits, hostils i pacífics.
L'obra original no l'he llegida, si que vaig veure fa anys la pel·lícula abans mencionada, pel llegit el còmic és més fidel a la novel·la que el que ho és la pel·lícula. No descarto pas però que Roudier hagi utilitzat els coneixements actuals sobre els diversos humans prehistòrics, per sí més no ser una mica més fidel en aquest aspecte amb la realitat tal com es avui en dia. I és una cosa que cal tenir en compte, que la concepció que hem tingut pels humans prehistòrics ha canviat amb el temps. Si a Neandertal, Roudier n'és l'autor complet, a En busca del fuego, el color ha anat a càrrec de Simon Champelovier el qual també ha fet una excel·lent feina.
Respecte a l'edició integral, Ponent Mon en fer-la va utilitzar la portada del primer àlbum per aquesta edició, les altres dues també estan incloses en els respectius inicis del segon i el tercer àlbum. A continuació mostro les portades originals dels àlbums publicats per Editions Delcourt. Curiosament aquest agost de 2018, l'editorial francesa llançarà el seu integral, utilitzant com a portada seva la del segon àlbum.
En busca del fuego és un còmic on ens mostra un món que ja no existeix, quan la natura només era alterada per ella mateixa, època en què els humans malgrat els coneixements que tinguessin encara vivien amb cert equilibri amb el seu entorn, eren caçadors però també eren preses, sent doncs el foc l'element clau que proporcionaria l'evolució cultural dels humans, i amb el temps doncs comportant que de mica en mica s'anés trencant l'equilibri entre la natura i els humans, però dins del context de l'obra encara falten moltes generacions perquè succeeixi, i és que el mamut encara és l'amo i senyor de la Terra dels Ulhamr.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada