dimecres, 3 de juliol del 2019

Devilman: The First vol. 1

TítolDevilman: The First vol. 1
Títol original: Devilman: The First vol. 1 (デビルマン ザ ファースト vol. 1)
Autor: Go Nagai
Traducció per: Marc Bernabé (Daruma SL)
Publicat per: Panini Comics, abril de 2019
Format: Rústica amb sobrecoberta - 368 pàgines - 15 x 21 cm - B/N i Color
Preu: 15€

El passat abril, Panini Comics va publicar el primer volum de Devilman, tot un clàssic del manga tant pel seu autor, en Go Nagai, com per l'any que es va estrenar, el 1972. L'anunci de la seva publicació va tenir lloc el gener d'enguany.

En els darrers temps estem vivint una recuperació d'obres originals d'en Go Nagai o bé basades en elles. Una de les editorials pioneres ha estat Ooso Comics amb Mazinger Angels (qui recentment ha publicat el seu darrer i quart volum), després amb el clàssic Cutie Honey i recentment el volum únic Mazinger Otome, del qual també en traurà la continuació. Ivrea també s'hi ha posat publicant per una banda Shin Mazinger Zero, una nova versió del clàssic Mazinger Z i per altra banda, Devilman G, una nova versió i reboot del clàssic protagonista d'aquesta ressenya.

El manga de Devilman va ser publicat a la revista Weekly Shōnen Magazine de Kodansha del juny del 1972 al juny del 1972 i fou recopilat originalment en 5 volums. L'edició que ens porta Panini consta de 3 volums de 360 pàgines aproximadament cada un, amb portada i contraportada de tapa tova i sobrecoberta, i amb una mida de 15 x 21 centímetres, i també amb alguna pàgina en color en algunes portades de capítol. Estem parlant del format que coneixem com a Edició Definitva o Kanzenban, en japonès, la qual fa molt de goig. Només hi ha un petit error, en la portada del capítol 8, on hi ha un 7. La seva edició està basada en l'edició homònima japonesa titulada Devilman: The First, publicada per Shogakukan el 2018 deixant entendre que és l'obra original.

Devilman ens presenta l'Akira Fudô un jove introvertit i poruc que viu a casa de la seva apreciada amiga Miki Makimura, la qual de caràcter és totalment oposada, extravertida i valenta. Un dia, reapareix el seu amic Ryo Asuka després d'un temps sense veure's. La seva reaparició suposarà un daltabaix per l'Akira, i és que serà introduït en el terrorífic món dels dimonis, qui havien dominat la Terra en la llarga era dels dinosaures, i ara després de mil·lennis d'absència pretenen recuperar el planeta i per tant exterminar l'espècie humana. Tal com s'anirà explicant, els dimonis són tan superpoderosos que ni tan sols l'armament humà més poderós els podria derrotar. Només hi ha una manera, i és que un humà de molt bon cor es fusioni amb un dimoni, i pugui imposar la raó humana en el nou ésser que es crearà. I aquest humà escollit és l'Akira Fudo. Tastant a més, en pròpia pell que els dimonis existeixen de debò, se sotmet a l'experiment tot seguint els passos que l'indica en Ryo i aconsegueix fusionar-se amb el poderós dimoni anomenat Amon, imposant la seva raó humana. L'Akira Fudo esdevé en Devilman, un ésser com cor i raó humana en un cos d'un dimoni.

El nou Akira Fudo no té res a veure amb el d'abans, ara decidit i amb ganes de gresca, s'enfrontarà al que calgui. El naixement d'en Devilman però superposarà una amenaça pels dimonis, i alguns d'ells el voldran derrotar. No només ell serà l'objectiu d'aquests dimonis sinó també la família de la Miki Makimura. I en aquest nou escenari és on entra en escena la poderosa dimoni Silene i els seus sequaços.

Això és el que se'ns presenta en aquest primer volum on acció, violència, esquarteraments, sang i erotisme es barregen per donar lloc a aquesta història on un dimoni "bo" ha de lluitar contra dimonis dolents.

Tenint el precedent d'haver llegit els tres primers volums de Devilman G d'Ivrea, havia interioritzat el seu criteri de traducció, i que ara aquí, dos termes m'han sobtat, un més que l'altra. El primer cas és "Sirene", on aquí, en Marc Bernabé, s'ha decantat per la forma "Silene", que també s'utilitza però que s'allunya de l'origen del nom que són les sirenes de la mitologia grega. L'altre terme és  "Ghelmer", que aquí, utilitza la forma Gelma, però en aquest cas hi ha més diversitat de formes utilitzades.

Així doncs ens trobem davant d'una gran ocasió que per conèixer tot un clàssic del manga, creada per un dels grans autors com és en Go Nagai, i que malgrat el pas dels anys, no desentona gens i a més en una magnífica edició. Sent la seva periodicitat bimestral, el segon volum va sortir justament la setmana passada, finals de juny, i el tercer i darrer volum s'espera per finals d'agost.