dimarts, 27 d’octubre de 2020

Ghost in the Shell Stand Alone Complex

Títol:
Ghost in the Shell Stand Alone Complex
Títol original: Kôkaku kidôtai Stand Alone Complex (攻殻機動隊 Stand Alone Complex)
Autor: Yu Kinutani
Traducció per: Jesús Espí (Daruma SL)
Publicat per: Planeta Cómic, juliol de 2019 a octubre de 2020
Format: Volum rústic amb sobrecoberta - A5 (15 x 21 cm) - 248 pàgines aprox. - B/N
Núm. de volums: 5
Preu: 12,95€/volum. 64,75 € en total.

 


Aquest octubre Planeta Cómic ha completat Ghost in the Shell Stand Alone Complex, acompanya en el catàleg editorial a la trilogia The Ghost in the Shell d'en Shirow Masamune, els set volums de Ghost in the Shell Arise: Sleepless Eye, i el llibre Ghost in the Shell Perfect Book 1995-2017 sobre les sèries animades de la franquícia.
 
 
La sèrie d'animació Ghost in the Shell Stand Alone Complex fou estrenada el 2002 i dirigida per en Kenji Kamiyama. Desenvolupada al llarg de 26 episodis, la història està ambientada en un món alternatiu al de l'obra d'en Mamoru Oshii, on no ha aparegut el Titellaire i té lloc el 2030. La trama principal d'aquesta sèrie és coneguda com L'home que riu (The Laughing Man).

L'adaptació manga amb guió i dibuix de Yu Kinutani consta de 5 volums que es van publicar de l'abril del 2010 al març de 2013, els quals els seus 42 capítols foren publicats a la Monthly Young Magazine de Kodansha. Aquesta versió però no adapta l'arc argumentar principal de la sèrie d'animació sinó que adapta 5 dels seus episodis autoconclusius. Justament cada volum s'anomena Episodio, en la traducció al castellà (Episode, en anglès en l'original japonès). Així doncs els episodis que s'adapten són els següents, posant un breu resum.  Per cada un, hi faig constar el nom edició de Planeta, el nom original i el corresponent de l'anime, amb el nom que Selecta Vision els va traduir en la seva edició.

  • Episodio 1: Sección 9 / Episode 1: Section 9 / #01: Sección 9: Seguridad Nacional
 
En aquest primer episodi  on se'ns presenten els principals personatges de l'obra, la Secció 9 de Seguretat  Pública haurà d'alliberar el ministre d'Afers Exteriors i els seus acompanyants capturats per uns robots geisha en un restaurant de luxe. La secció els allibera sense gaires complicacions però quan es posin a investigar que hi ha al darrere, descobriran un cas d'espionatge que implica un cas d'intercanvi de cibercervells i un document secret.
 
  • Episodio 2: Sobre la pista / Episode 2: Testation / #02: Sobre la pista
 
Un tanc de tecnologia avançada camina solt i sembla estar entestat a dirigir-se a la ciutat. Per empitjorar les coses, té defenses impenetrables i tots els esforços convencionals per aturar el seu progrés han fracassat. Ara depèn de la major Motoko Kusanagi i la Secció 9 trobar la manera d'aturar la marxa inexorable del tanc cap a una destinació desconeguda a la ciutat!
 
  • Episodio 3: Idolatría / Episode 3: Idolater / #07: Idolatría
 
En Marcelo Jarti, l'heroi d'una revolució democràtica i traficant de drogues sud-americà, ha vingut periòdicament al Japó i ningú sap per què. La major i la Secció 9 segueixen els seus moviments després que faci la seva última aparició al país. Estan decidits a descobrir el significat de les seves visites, però seguir a en Jarti els portarà més enllà del que podrien haver esperat.
 
  • Episodio 4: ¥€$ / Episode 4: ¥€$ / #14: Capitalismo automatizado
 
La Secció 9 rep un avís que un grup criminal està planejant atacar una institució financera. Per evitar l'atac, la Secció 9 s'infiltra a la base secreta dels delinqüents. La missió va bé i l'amenaça queda neutralitzada ... o no? Alguna cosa va malament, i la major Motoko Kusanagi i la Secció 9 han d'actuar ràpidament per evitar que els delinqüents aconsegueixin el seu veritable objectiu.
 
  • Episodio 5: No es igual / Episode 5: Not equal / #13: Terrorista
 
Fa 16 anys, un grup terrorista anomenat "Brigada del Nou Món" va segrestar a una nena anomenada Eka Tokura. Ara han aparegut fotos recents de l'Eka i té el mateix aspecte que fa 16 anys. Per investigar aquest misteri, l'Equip Especial de Seguretat de la Guàrdia Costanera va ser enviada a una illa artificial a 200 milles de la costa d'Okinawa on l'Eka va ser capturada per la Brigada. No obstant això, la comunicació amb l'Equip Especial de Seguretat s'ha perdut, deixant a aquesta illa i a la Brigada en una mar d'incògnites Així doncs, la Secció 9 té la tasca de descobrir què ha passat en aquesta illa artificial i descobrir la veritat sobre l'Eka Tokura.
 
L'edició de Ghost in the Shell Stand Alone Complex

L'edició publicada per Planeta Cómic és en el format conegut com a "kanzenban". La contraportada de les sobrecobertes és una il·lustració extreta del corresponent episodi de l'anime, una captura de pantalla. 

A més, els volums 1 i 4 es complementen amb material extra. El primer volum té una historieta curta titulada La Hora Tachikoma que té els tachikomes, els tancs pensants de la Secció 9, com a protagonistes. El volum 4 té dues històries més de La Hora Tachikoma: Reflexiones sobre el Nikujaga y el curri, i Reflexiones sobre la caracterización

Inicialment amb una periodicitat quadrimestral, el tercer volum ja es va haver d'ajornar amb motiu de mesures preses per  la covid el mes de març. Així han sortit, juliol i novembre de 2019, i juny, juliol i octubre de 2020. 
 
Conclusions
 
Tot i que la versió manga no adapta la trama principal de l'anime, sinó que adapta doncs històries autconclusives, no treu mèrit que no s'hagi fet una excel·lent adaptació d'aquests. Desconec els motius pels quals es va decidir per aquests cinc i no per uns altres, però en tot cas es gaudeixen igualment i en tot cas es tracten de cinc històries interessants cada una amb les seves peculiaritats.

Cap comentari: