divendres, 15 de gener del 2021

Game of Thrones 8a i última temporada

El temps ha anat passat, i tot i pensar-hi multiples vegades, no m'havia posat a escriure de la vuitena i última temporada de Game of Thrones, la qual es va emetre del 14 d'abril al 29 de maig de 2019, la qual consta de 6 episodis, alguns força llargs, i al seu moment la vaig seguir setmana rere setmana.


Com a elements rellevants i finals de la setena temporada tenim:  Les negociacions entre la Cersei i la Danerys per fer front als caminants blanc són infructuoses, i a més en Jaime abandona la Cersei i es dirigeix cap al Nord. En Theon aconsegueix el respecte de la seva gent, en prendre la decisió d'anar a alliberar sa germana. A Hivèrnia, la Sansa i l'Arya executen en Petry Baelish. De camí a Hivèrnia, al vaixell que els hi porta, la Daenerys i en Jon tenen relacions sexuals, mentre que paral·lelament, en una conversa entre en Bran i en Sam, acabat d'arribar a Hivèrnia, es revela realment que en Jon és fill legítim, no pas bastard, d'en Rhagear Targaryen i la Lyanna Stark, sent el seu veritable nom Aegon Targaryen, i com a tal també és l'hereu legítim del Tron del Ferro i no pas la seva tieta Daenerys. A Guardiaorient, el Rei de la Nit realitza la seva aparició a lloms d'en Viserion destruint una part del Mur i permetent que l'Exèrcit dels Morts el travessi i avanci cap al sud. 

1. Winterfell - Hivèrnia
A Port Reial, en Qyburn informa la Cersei que els Caminants Blancs han travessat el Mur i ella es mostra contenta. L'Euron Greyjoy arriba a la ciutat amb la seva neboda Yara com a presonera i amb la Companyia Daurada de qui en tindran el suport, disposant de vint mil homes. A més l'Euron fa valer les seves aptituds per convèncer la Cersei per anar al llit amb ella i així deixar-la embarassada, però ella es mostra visiblement molesta. En un dels bordells de la capital, en  Qyburn convenç a en Bronn per tal que  assassini a en Tyrion i en Jaime. Per altra banda, en Theon Greyjoy s'infiltra al vaixell de l'Euron i allibera Yara. Posteriorment, en Theon decideix anar a Hivèrnia a lluitar juntament amb els Stark i la Yara a les Illes del Ferro per recuperar-les, ja que ara estan sotra el domini de l'Euron.

Al Nord, a l'Últim Fogar, en Tormund i en Beric Dondarrion recorren siligosamen el castell, trobant-se amb l'Edd El Penes  i altres membres de la Guàrdia de la Nit. En una sala descobreixen el jove Ned Umber, senyor del castell, clavat a la paret al costat de restes humanes que formen una espiral usada com a símbol pels Caminants Blancs. El nen es desperta com un espectre i en Beric el crema amb la seva espasa de foc.

A Hivèrnia, finalment hi arriben la Daenerys, en Jon, en Tyrion,  Lord Varys i tota la resta. En Jon es reuneix amb el seu germà Bran i la Daenerys coneix la Sansa, la Senyora d'Hivèrnia, a la gent de la ciutat i els senyors del Nord. Hi ha diferents elements que posen tensió a la trobada, per una banda els Senyors no estan d'acord amb el fet que en Jon abandonés la seva posició com a Rei en el Nord i jurar fidelitat a una Targaryen. A més, la Sansa va ordenar que tots els Senyors del Nord i els seus aliats es traslladessin a Hivèrnia per fortificar el castell contra l'inevitable atac dels Caminants Blancs. Aquesta tensió es magnifica quan en Bran anuncia la notícia de la destrucció del Mur. Per altra banda anirem veient diferents altres trobades entre els personatges. Una d'aquestes és la d'en Sam, en Jorah la Daenerys, qui agraeix a en Sam que curés a en Jorah, però es veu obligada a admetre que va executar el pare i germà d'aquest, en Randyll i en Dickon Tarly. Efadat i desconsolat, en Sam és convençut per en Bran per explicar-li a en Jon el seu veritable origen, així que visita a en Jon a a les criptes i li revela que és el fill d'en Rhaegar i la Lyanna, el que el converteix en el legítim hereu del Tron de Ferro. En Jaime Lannister arriba a Hivèrnia i es troba amb en Bran al pati.
 
2. A knight of the Seven Kingdoms - Cavaller dels Set Regnes
En Jaime Lannister és portat davant la Daenerys, en Jon, la Sansa, en Bran i la resta de la cort. Alguns el volen executar, d'altres el defensen, finalment la Sansa, confiant en la paraula de Brienne, el deixa lliure. Al Bosc de Déus, en Jaime parla amb en Bran disculpant-se per haver-lo intentat matar; en Bran no s'enfada i diu que el necessitaran. Mentrestant, la Daenerys està enfadada amb en Tyrion davant de la negativa de la Cersei d'ajudar-los, però en Jorah defensa la Mà de la Reina.
 
En Tormund, en Beric i l'Edd arriben dient-li a en Jon que els Caminants Blancs arribaran abans del matí. La Sansa i la Daenerys continuen coneixent-se. En Theon arriba. l'Arya parla amb en Gendry a la forja per tal que li faci una arma de vidredrac.

Al consell de guerra, es discuteix els plans de la batalla que s'acosta. En Bran convenç a tots que el deixin al Bosc de Déus per així poder matar el Rei de la Nit, ja que l'Stark és el seu objectiu, i en Theon accepta acompanyar-lo amb els Fills del Ferro. 
 
Havent-hi la batalla imminent seran moltes les converses entre els personatges, no en va molts potser no la podran explicar. Així per exemple tenim la Missandei, incòmoda al Nord, suggereix a en Cuc Gris que vagin a Naath, la seva terra natal, després de la batalla al costat dels immaculats per defensar la seva gent pacífica. Tornant amb l'Arya i en Gendry, la noia li pregunta per què la Melisandre el volia, i en Gendry li revela que ell és un fill bastard d'en Robert Baratheon. La conversa comportarà que s'acabin embolicant, i així l'Arya deixarà de ser verge. Per altra banda, en Sam li dóna l'espasa Matacors de la família Randyl a en Jorah, en agraïment per la influència que el pare d'aquest va tenir sobre ell.

En Tyrion, en Jaime, la Brienne, en Podrick, en Davos i en Tormund es reuneixen a la sala de reunions per beure abans de la batalla. La conversa gira al voltant de per què les dones com la Brienne no poden ser nomenades cavallers i en Jaime realitza el ritual per nomenar-la  com a tal. És el moment que dóna nom al capítol.

Finalment, la Daenerys visita a en Jon en les criptes, on ell està dret davant de l'estàtua de la Lyanna Stark. En Jon li revela la seva veritable identitat, i la Daenerys s'adona que això el converteix en el veritable hereu de la Casa Targaryen, comportant que una esquerda aparegui entre ells dos. Però llavors són interromputs pels sons de banya que indiquen l'acostament dels Caminants Blancs. A la muralla, en Tyrion observa molt preocupat als Caminants Blancs i el seu exèrcit. Finalment tots els protagonistes es troben a lloc per la gran batalla que ha de tenir lloc.

3. The long night - La llarga nit
A mesura es fa de nit, les forces combinades dels vius, conformats pels dothraki, comandats per en Jorah Mormont, els immaculats, per Cuc Gris, els Cavallers de la Vall, flanquejats per na Brienne de Tarth i en Jaime Lannister, i l'exèrcit del Nord, amb liderats per la Germandat sense Estendards i la Guàrdia de la Nit, es preparen per lluitar contra l'exèrcit dels Morts. En Bran és enviat al Bosc dels Déus per atraure el Rei de la Nit, defensat pels Fills del Ferro, dirigits per en Theon Greyjoy. En Jon i na Daenerys munten en els dracs Rhaegal i Drogon als afores del camp de batalla per esperar l'oportunitat d'emboscar el Rei de la Nit. Quan la batalla està a punt de començar, la Melisandre arriba i amb un encanteri encén els arakhs dels dothrakis amb foc.

Comença la batalla, els dothrakis s'avancen però són aniquilats ràpidament en la foscor. En Jorah torna amb els Immaculats i, a mesura que comencen la seva formació, una ràfega de tempesta de neu porta els morts que comencen a aixafar les forces dels vius. L'Edd "El Penes" mor salvant a en Sam. En Jon i na Daenerys comencen a cremar als morts que avancen, mentre que els vius es retiren al castell, protegits pels Immaculats restants. Al Bosc dels Déus, en Bran es converteix en un corb per seguir el Rei de la Nit, que deté l'atac dels dracs vius, muntant el drac mort Viserion. Amb la Daenerys incapaç d'encendre la trinxera defensiva per retardar els morts, els Immaculats protegeixen la Melisandre mentre realitza un encanteri per encendre-la. La trinxera en flames demostra ser temporalment efectiva, però els morts aconsegueixen avançar-la, obligant els defensors a dispersar-se ràpidament al llarg d'Hivèrnia.

Mentre defensa el mur, l'Arya es lesiona i és perseguida per un grup de morts. Darrere d'ells hi ha en Sandor Clegane i en Beric Dondarrion. En Beric se sacrifica per permetre que l'Arya i en Sandor s'escapin. L'Arya es troba amb la Melisandre, qui l'encoratja a complir una profecia. El Rei de la Nit usa el seu drac per enderrocar una part del mur, mentre que un mort gegant trenca la porta i ataca els homes de la casa Mormont. La petita Lyanna mata el gegant, però també mort quan aquest li cau a sobre. En Jon aconsegueix empènyer el Rei de la Nit del seu drac, i després la Daenerys tracta de cremar-lo, però immune al foc de drac, el Rei de la Nit pren una llança i falla en intentar matar en Drogon. En Jon corre per enfrontar-s'hi, però el Rei de la Nit reanima a tots els morts d'Hivèrnia, inclosos els enterrats sota les criptes, que comencen a atacar els civils, entre ells la Sansa, en Tyrion i en Varys. La Daenerys torna i crema als morts que envoltaven en Jon, qui s'afanya a protegir a en Bran. Però en Jon és aturat per en Viserion, mentre que la Daenerys baixa d'en Drogon. Envoltada de morts, ella és rescatada per en Jorah Mormont, qui mor valentament defensant-la.

El Rei de la Nit arriba finalment al Bosc dels Déus i mata a en Theon Greyjoy. Quan l'esperança s'esvaeix i el Rei de la Nit es prepara per matar en Bran, l'Arya l'embosca des de la foscor. El Rei de la Nit intenta matar-la, però ella el mata amb la seva daga d'acer valyrià. El Rei de la Nit mor i els Caminants Blancs i els morts cauen i són derrotats.

A mesura que el sol comença a sortir, la Melisandre, abandona el castell i s'endinsa a la neu, davant la mirada d'en Davos. Ella deixa el seu collaret a terra i envelleix fins a morir.

4. The last of the Starks - Els últims Stark
El Nord crema els morts a les pires funeràries. Més tard, al menjador, na Daenerys legitima en Gendry com un Baratheon i el nomena Senyor de Rompent de Tempestes. En Bran li diu a en Tyrion que no vol ser el Senyor d'Hivèrnia. En Jaime, na Brienne, en Tormund, en Tyrion i en Podrick juguen a un joc de beure, el que fa que na Brienne se'n vagi després que en Tyrion li pregunti si ella és verge. En Gendry parla amb n'Arya a fora i li demana que es casi amb ell, però ella li diu que no és una dama, i per tant no. En Jaime va a l'habitació de la Brienne i tenen relacions sexuals.

La Daenerys s'enfronta a en Jon i li diu que no expliqui el parentiu que hi ha entre ells a ningú, però ell respon que ho ha de confessar a les seves germanes. Per altra banda, la Daenerys vol assaltar Port Reial, però la Sansa no hi està d'acord. Finalment decideixen que en Jon i Ser Davos prendran el Camí Reial, mentre que na Daenerys i la seva flota navegaran fins a Rocadrac i en Jaime es quedarà a Hivèrnia.

A fora, l'Arya i la Sansa confessen a en Jon les seves inquietuds envers la Daenerys, i en Jon acaba confessant el secret del seu origen. En Bronn apareix per matar en Jaume i en Tyrion, però aquests dos li ofereixen Altljardí a canvi de salvar les seves vides. L'Arya farà camí cap a Port Reial juntament amb en Sandor "El Gos".
 
Ja de nit, en Jaume tot i que s'havia de quedar a Hivèrnia, s'escapa per anar a Port Reial tot i que la Brienne li prega que es quedi.

Quan la Daenerys, els seus dracs i la seva flota s'acosten a Rocadrac, són atacats pels vaixells de l'Euron, matant al drac Rhaegal i capturant a la Missandei. En Varys li diu a la Daenerys que no cremi Port Reial, els civils no tenen la culpa dels actes dels governants, i en Tyrion la convenç per parlar amb la Cersei primer. Posteriorment, en Varys admet que en Jon seria un millor líder per governar, però en Tyrion es manté lleial a la Daenerys.

L'Euron torna a Port Reial informant de la mort d'en Rhaegal i la captura de la Missandei. La Cersei ordena que les portes de la Fortalesa Roja romanguin obertes, amb la intenció de permetre l'ingrés dels ciutadans i usar-los com a ostatges per dissuadir un assalt total de la ciutat.

Lan Daenerys, en Tyrion i en Cuc Gris arriben a les muralles de Port Reial, i tant la Cersei com la Daenerys exigeixen la rendició de l'altra. La Cersei amenaça de matar la Missandei. En Tyrion intenta apel·lar a la humanitat de la Cersei i li demana que es rendeixi. No obstant això, la Cersei es nega a retrocedir i finalment fa decapitar la Missandei, comportant la fúria de la Daenerys i en Cuc Gris.

5. The bells - Les campanes
A Rocadrac, en Varys intenta convèncer a en Jon de prendre el Tron de Ferro a causa de la inestabilitat mental de la Daenerys, però en Jon es nega a trair la seva reina. En Tyrion informa la Daenerys del complot d'en Varys i és executat sent cremat viu per en Drogon. Posteriorment, en Tyrion implora a la Daenerys que salvi els plebeus de Port Reial si les campanes de la ciutat sonen, indicant-ne la rendició. Tot i indica que la Daenerys ho accepta. A més, ella informa en Tyrion que en Jaime ha estat capturat de camí a Port Reial i adverteix a en Tyrion que no la pot tornar a fallar.

Tyrion arriba al campament de les forces Targaryen davant de Port Reial i allibera a en Jaime perquè pugui portar la Cersei a Pentos i així viure amb seguretat.
 
L'endemà, tots dos bàndols es preparen per a la batalla. En Jaime s'infiltra en Port Reial al mateix temps que lArya i en Sandor ho fan amb l'objectiu d'assassinar a Gregor Clegane "La Muntanya" i a la Cersei. La Daenerys arriba amb en Drogon, i destrueix tant la Flota de Ferro com la Companyia Daurada, cosa que li permet al seu exèrcit esfondrar les portes i entrar a la ciutat. Les forces restants dels Lannister es rendeixen i les campanes sonen, comportant la rendició de la ciutat, però la Daenerys no ho accepta i, muntant en Drogon, arrasa la ciutat mentre en Cuc Gris i els Immaculats massacren els soldats Lannister desarmats. Horroritzat per aquest gir dels esdeveniments, en Jon intenta sense èxit evitar que els seus homes ataquin abans que ell i en Davos els facin caure quan la ciutat es crema.

En Jaime es troba amb l'Euron i el mata mentre intenta entrar a la Fortalesa Roja per emportar-se a la Cersei de la ciutat. En Sandor convenç a l'Arya perquè renunciï a matar a la Cersei i s'enfronta al seu germà, La Muntanya, tot aconseguint la seva mort a costa de la seva pròpia vida. Amb les seves forces destruïdes, la Cersei es reuneix amb en Jaime i tot intentant fugir, però també troben la seva mort quan aixafats per la runa quan el seu túnel per on s'escapen col·lapsa. 
 
L'Arya és testimoni de la destrucció de Port Reial de primera mà i aconsegueix escapar de la ciutat amb vida.

6.  The Iron Throne - El Tron de Ferro
En Jon Neu i en Davos Seaworth observen la destrucció que ha causat la Daenerys Targaryen,  mentre que en Tyrion Lannister troba els cadàvers dels seus germans, en Jaime i na Cersei. La Daenerys fa un discurs tot dient que els Immaculats i els Dothraki que han alliberat la gent de Port Reial, i ella que alliberarà tot el món. En Tyrion renúncia públicament com Mà en protesta per les seves decisions, i és arrestat per traïció en alliberar a en Jaime.

Tant l'Arya, que també es troba a la capital, com en Tyrion capturat, adverteixen a en Jon que el destí de Westeros  està a les seves mans. Finalment en  Jon s'encara a la Daenerys a la sala del Tron de Ferro i li clava una daga al cor després de prometre-li la seva fidelitat. Llavors arriba en Drogon i en descobrir que la Daenerys ha estat assassinada, un el drac fon el Tron de Ferro i, a continuació, s'emporta el cos de la seva mare cap a l'est.
 
Setmanes després, els senyors i les senyores dels Set Regnes es reuneixen per discutir que sobre en Tyrion i en Jon, també empresonat per la mort de la Daenerys per en Cuc Gris. En Tyrion suggereix que els futurs monarques siguin escollits per un consell, en lloc d’heretar la corona. Aquest suggeriment és acordat pels senyors i senyores presents, i en Tyrion nomena a en Bran com el nou rei dels Set Regnes, batejant-lo com Bran el Trencat. Tothom hi està d’acord, excepte la Sansa, que declara la independència del Nord respecte dels Set Regnes. Ara, ja rei, en Bran accepta la secessió del Nord i nomena en Tyrion com la seva Mà perquè tal que així pugui reparar els seus diversos errors. En Bran condemna en Jon a unir-se Guàrdia de la Nit per vida per apaivagar en Cuc Gris. Llavors aquest, els Immaculats i els Dothraki se'n van cap a la terra natal de la  Missandei, a Naath.
 
Poc temps després, en Tyrion convoca un nou Consell Privat format per en Bronn, senyor d'Altjardí i mestre de la moneda, na Brienne, Lord Comandant de la Guàrdia Reial, en Davos, mestre de naus i en Sam, el Gran Mestre. Quan comencen a planejar reconstruir Port Reial, en Bran, assistit per en Podrick Payne, recentment nomenat cavaller, es reuneix breument amb el consell abans d'utilitzar les seves habilitats per trobar en Drogon. La Brienne, en les seves funcions de Lord Comandat, completa l'entrada d'en Jaime al Llibre Blanc.

I acabant amb els restants Stark, l'Arya decideix salpar i explorar el mar del Sol Ponent a l'oest de Westeros. La Sansa torna a Hivèrnia i és coronada Reina al Nord. En Jon torna al Castell Negre i es reuneix amb en Tormund, el seu llop Fantasma i la resta de salvatges, liderant-los cap a les terres de més enllà del Mur.

 
Amb aquests últims esdeveniments, s'acabava Game of Thrones, amb unes últimes temporades i desenllaç final que ha agradat a uns, i que no ha agradat a altres. No sempre plou a gust de tothom. A manca dels dos llibres que falten, així han decidit posar punt final els creadors de la sèrie. Sense dubte tal com s'acaba obre les portes que un futur hi puguin haver seqüeles, com a una possible resurrecció de la Daenerys o bé seguint les aventures de l'Arya. De moment els que s'ha anat plantejant són preqüeles. En una s'explica la fundació de les Cases, la primera arribada dels Caminants Blancs a Westeros, l'arribada dels Àndals, etc. Però sembla que aquesta ha quedat descartada. En canvi, la que sembla que continua en endavant és l'anomenada House of the Dragon (Casa del Drac), aquesta basada en el llibre Foc i Sang de George R. R. Martin, i com els noms indiquen explicaria la història dels reis Targaryen a Westeros des d'Aegon I el Conqueridor.
 
Passi el que passi, esperem que al llarg d'enguany, els lectors dels llibres tinguem l'esperada alegria amb l'arribada i la lectura del sisè i penúltim llibre de Cançó de Gel i Foc: The winds of winter, Els vents de l'hivern. El temps ens ho dirà.