dilluns, 27 de març del 2023

Las Tortugas Ninja vol. 13

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 13
Títols originals: TMNT núms. 58 a 64
Autors: Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco i Dave Wachter (dibuix), Ronda Pattison (color) i Dave Wachter (portada)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, febrer de 2023
Format: Rústica - 164 pàgines - Color
Preu: 17 €




 


A finals de febrer de 2023, ECC va posar a la venda el volum 13 de la nova sèrie de les Tortugues Ninja, i quasi amb un mes de retard, ha tocat la seva lectura.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum 9 el contingut és el mateix que el d'ECC, cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC.

Amb el volum 9 d'ECC hi ha un lleuger canvi.  El corresponent volum de l'IDW Collection és el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquest ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10 d'ECC. Així doncs, es dividiria el cinquè de l'IDW Collection en dos: per una banda, tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra banda, tindríem l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Així, el 10è i 11è volum d'ECC corresponen al sisè de l'IDW Collection. A partir d'aquests dos volums d'ECC es recupera que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC, fins que no ens trobem amb algun altre canvi. Per tant, aquest 13è volum d'ECC correspon a la segona meitat del setè de l'IDW Collection.


Endinsem-mos en aquest tretzè volum, amb els números 58 a 64, els quals el primer és el darrer de l'arc argumental Leatherhead, els dos següents formen part de l'arc Fox hunt, i els quatre darrers de l'arc Chasing Phantoms.

Núm. 58, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco i Dave Watcher (dibuix) i Ronda Pattison (color) (maig de 2016). Aquest és el darrer número corresponent al catorzè arc argumental, Leatherhead.

Sabrem que en Leatherhead fou capturat i torturat per en Krang durant molt de temps, per això el seu odi contra els utroms. Tant ell com les Tortugues són conscients que tot podria ser diferent, però l'enfrontament és inevitable, i aconsegueix utilitzar els teletransportador per arribar a Nova York. En Leo, en Raph i en Mikey l'acompanyen, mentre en Don es queda a Burnow Island, per tornar més tard. Per altra banda, i abans d'aquesta baralla final, en Don explicarà a l'utrom Ma'riell la relació que tenen amb en Krang, i perquè la situació és la què és. 

Quan les tres Tortugues arriben a la Seu del Peu veuran com la Kitsune ataca al mestre Splinter, tot controlant l'Alopex que s'enfronta a la Jennika.

Núms. 59 a 60, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Dave Watcher (dibuix) i Ronda Pattison (color) (juny i juliol de 2016). Aquests dos números corresponen al quinzè arc argumental, Fox hunt (Caça de guineus).
 
En el primer capítol, serveix de flaixbac, veient els moments anteriors, per situar-nos com la Kitsune ha decidit actuar i atacar el mestre Splinter. Per tant, en el segon capítol, hi haurà l'enfrontament entre la bruixa immortal i els mutants, que gràcies a la seva habilitat del control mental, la Kitsune tindrà avantatge. A més durant aquest, en Don retornarà tot teletransportant-se, complicant la situació dels nostres herois. Per sort, l'aparició de l'April, amb una ploma de la immortal Aka, reconduirà la situació i farà fugir la Kitsune, que així i tot aconsegueix emportar-se el cos del difunt Oroku Saki, exceptuant-ne el cap que intel·ligentment resta en possessió d'en Hamato Yoshi. L'Alopex, per altra banda, desapareix de lloc.

Núms. 61 a 64, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (guió), Dave Watcher (dibuix) i Ronda Pattison (color) (agost, setembre, octubre i novembre 2016). Aquests quatre números corresponen al setzè arc argumental, Chasing Phantoms (Perseguint fantasmes). 

Amb la Kitsune havent fugit, però encara sota l'amenaça del Panteó, el mestre Splinter, com a cap del mestre del Clan del Peu, vol posar ordre a la siutació. Encomana a l'April que estudi els immortals, amb l'ajut d'en Leo i la Jennika; a l'Angel i en Raph que trobin l'Alopex, i en Don que treballi amb en Harold per millorar la tecnologia de què disposen. En Mikey és l'únic que no veu amb bons ulls el nou paper que ara té el seu pare i mestre, i per tant manté certa distància. A en Casey li encarrega una altra missió, esdevenir el líder dels Dracs Púrpures, cosa que li caldrà un bon esforç.

Tot i aquests encàrrecs, hi ha una prioritat i és atacar els Fantasmes de carrer, liderats per en Darius Dun, que a més ha capturat en Harold Lilja. Al seu quarter, a més coneixerem la Libby Meitner, la científica que treballa per en Dun i l'exparella d'en Harold. Quan els mutants coneixen la notícia de la captura d'en Harold, l'Splinter ordena l'atac sobre els Fantasmes per aquella mateixa nit. I això és el que veurem, on també s'afegiran els Dracs Púrpures amb en Casey al capdavant. A conseqüència de l'atac, la Libby quedarà greument ferida, el que donarà lloc que en Harold trenqui la seva relació amb les Tortugues, i a més a més, l'Splinter fa matar en Darius Dun. Això és una gota que fa vessar el got per les tres Tortugues que fins ara encara seguien el seu pare. Davant d'aquest nou paper, en Leo, en Don i en Raph també es distancien, tot acompanyant el seu germà Mikey. Tal com veiem en la darrera conversa entre l'Splinter i en Leo, el fet que ells quatre s'allunyin és una manera de protegir-los dels perills que ara rodegen l'Splinter com a mestre del Peu.

En aquest tretzè volum, hem vist de manera consolidada el nou paper d'en Hamato Yoshi també conegut com a Splinter en el seu càrrec de mestre del Clan del Peu. Un paper que ha comportat tenir secrets amb els seus fills, i que en conseqüència ha suposat una trista separació entre les tortugues i la rata, però amb el rerefons de protegir-los i que sigui en Leo que guiï els germans. Tal com diu l'Splinter en les últimes paraules d'aquest volum, "Amb el Clan del Peu no s'hi juga".

Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa d'en Kevin Eastman. Al final de volum, també hi tenim la portada del quinzè volum recopilatori original, Leatherhead, de Mateus Santolouco.
 
Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el catorzè volum ja el tenim programat per principis de maig de 2023, corresponent a novetat d'abril, i el quinzè volum, per finals de juny, encara sense portada definitiva. A més, aquest 28 de març, surt el 7è volum de la sèrie original, que correspon a l'artwork.