dimecres, 25 de novembre del 2009

Sandokan. El Tigre de Malàisia

Títol: Sandokan, el Tigre de Malàisia
Títol Original: Sandokan
Autors: Hugo Pratt (dibuixant) i Mino Milani (guionista)
Basat en: "Li tigri de Mompracem" (Els tigres de Mompracem) d'Emilio Salgari
Publicat per: Norma Editorial, Desembre 2009.

Fa 40 anys, hi va haver el projecte d'adaptar les aventures del Príncep Malai Sandokan d'Emilio Salgari en format còmic. Els artífexs foren Mino Milani, com a guionista, i Hugo Pratt, com a dibuixant. Pratt el començaria a dibuixar l'any 1969, tenint a l'any 1973 només 28 "planxes" de 32 de la primera part de la novel·la, i només 2 de 32 de la segona part. Malauradament l'obra no continuaria, Pratt es veuria immers i eclipsat pel seu personatge icònic Corto Maltese.
El "Sandokan de Pratt i Milani" va caure en l'oblit més absolut fins ara, 40 anys després dels inicis com he dit, ha sortit a la llum per ser publicat per primera vegada.

Aquesta breu introducció s'explica amb molt més detall en la d'Alfredi Castelli de l'edició que Norma Editorial ha editat tant en català com en castellà. Una edició molt treballada i acurada amb preu raonable. El còmic en qüestió ha estat editat en un àlbum apaïsat protegit per un cofre. L'àlbum en si consta incialment la introducció d'Alfredi Castelli "Si vols, aquesta no l'explico", seguidament hi ha el còmic en qüestió, en que les parts que no van ser dibuixades, s'expliquen breument amb un text, i finalment un epíleg de Claudio Gallo "El còmic d'inspiració Salgariana" on es fa referència a l'adaptació en còmic de les obres de Salgari, en l'época pertinent.

Amb aquesta obra, Norma Editorial inicia la Col·lecció Hugo Pratt, que bimestralment ens aportarà obres d'Hugo Pratt tant publicades ja fa temps com d'inedites, com la present Sandokan, i de manera molt encertada fer-ne una edició en Català.

Actualització 27-11-2009:

Seguidament gràcies a l'entrada al Bloc de Còmic de Norma us indico com serà la col·lecció i la seva programació:

El format de la resta de la col.lecció serà 19 × 26 cm. D'aquesta forma, amb el cofre de Sandokan que permet posar el llibre en posició vertical, en la prestatgeria quedaran tots els llibres de la mateixa mida.
  • -Febrer 2010: Las cèltiques.
  • -Abril 2010: La llacuna dels misteris.
  • -Juny 2010: Sergent Kirk.
  • -Agost 2010: Fàbula de Venècia.
  • -Octubre 2010: La llunyana illa del vent.
  • -Desembre 2010: La balada de la mar salada.