diumenge, 22 de novembre del 2009

Un nou cargol amb el nom de Steve Irwin

El dia 4 de setembre de 2006 va morir un del gran naturalista i conservacionista Steve Irwin, presentador del programa El Caçador de Cocodrils (The Crocodile Hunter). Steve Irwin va perdre la vida en ser picat per una escurçana (Dasyatis pastinaca) mentre filmava un documental a l'estat de Queensland (Austràlia).
Tot i passar 3 anys encara es molt recordat, i això explica, per exemple, que el Dr. John Stanisic, del Museu de Queensland (Queensland Museum), hagi decidit de posar el seu nom, Crikey steveirwini, a una nova espècie de caragols.

El Dr. Stanisic defineix el Crikey steveirwini, descobert a la regió muntanyenca australiana, prop de Cairns, dient que és un caragol bastant colorista, amb tons groguencs, carabassa, xocolata i caqui.

Caracteristiques:

Crikey steverirwini
'Cargol d'Arbre de Steve Irwin'

Perfil de l'espècie: Crikey steveirwini Stanisic, 2009
Etimologia: En memòria del mort Steve Irwin, el guerrer de vida silvestre, educador ambiental i medallista de Queensland Museum.
Holotip: QMMO 78.184, Monte Spurgeon, 7 km al nord, 16 ° 22 'S, 145 ° 13'E, altitud 1.250 m Recollit per G.B. Monteith, H. Janetzki, L. Roberts, 19 d'octubre de 1991.
Descripció: Closca de mida mitjana, crema groguenc a marró amb crema de xocolata negra-marró bandes espirals de diferents amplades, cornets amb una agulla molt alta; verticils arrodonits, sutures dèbilment impressionats; protoclosca amb vagues crestes radials a suau, teleoclosca amb fils de creixement radial feble i estries en espiral incisa, llavi dèbilment engrossida, marró; imperforable, alçada 15 mm.
Distribució: Central Tròpic Humit (terres altes), nord-est de Queensland.
Localitats clau: Mt Lewis; Mt Spurgeon, Lambs Head, a l'oest de Edmonton.
De Hàbitat i ecologia: Boscos humits; arbòris que viuen a les fulles dels arbres.


Font: Vilaweb i Queensland Museum