dimecres, 27 de juny del 2012

Festí de corbs (Cançó de gel i foc 4)

Títol original: A feast for crows (2005)
Autor: George R. R. Martin
Publicat per: Alfaguara Juvenil, maig 2012
Format: Rústica amb solapes, 15x23cm, 830 pàgines
Preu: 25€




El 16 de maig estava previst la sortida simultània Festí de corbs i Dansa amb dracs, els llibres 4 i 5 respectivament de Cançó de gel i foc, però es van avançar una setmana sortint doncs el dia 9 de maig. Festí de corbs em va arribar a les mans el dia 11 de maig, i Dansa amb dracs el 29. Ja que tenia lectures de còmics pendents, el 4r llibre el vaig començar el dia 8 de juny, acabant-lo aquest 26 de juny. 

Situem-nos.
Festí de corbs comença on va acabar Tempesta d'espases, llibre el qual ens va deixar moments espectaculars, en tots els sentits i per bé i per mal pels personatges. A Festí de corbs, la coneguda Guerra dels Cinc Reis ja arriba arribat a la seva fi, entrant en una etapa de post-guerra. Els reis Robb Stark, Joffrey Baratheon, i  Balon Greyjoy són morts, i el rei Stannis Baratheon es troba al Mur ajudant la Guàrdia de la Nit i el seu nou Lord Comandant, en Jon Neu, nomenat a aquest càrrec gràcies a la intervenció d'en Samwell Tarly.
El germà d'en Joffrey, en Tommen Baratheon, amb només vuit anys, ara és el nou rei de Westeros i governa des de Port Reial sota l'atenta mirada de la seva mare, la reina regent Cersei Lannister. Lord Tywin Lannister també és mort, assassinat pel seu propi fill, en Tyrion, abans de fugir de la ciutat. L'altre fill Lannister, en Jaime ara és el nou Lord Comandant de la Guàrdia Reial. 
I per part dels Stark, la Sansa és amagada a la Vall d'Arryn, protegida per en Petyr Baelish qui, després d'assassinar las seva dona Lysa Arryn, s'autoproclama Lord Protector de la Vall i Guardià del seu fillol Lord Robert Arryn, el Senyor de la Vall, i per la banda de la petita Stark, l'Arya s'embarca cap a la Ciutat Lliure de Bravoos.
 
Els narradors de Festí de corbs.  
A part de centrar-nos a principalment a Port Reial, als seus voltants, i més breument a la Vall d'Arryn i a Braavos, també ens situarem a Dorne i a les Illes de Ferro. Donant l'entrada a nous narradors, per també donant la sortida a d'altres, els quals s'han reservat per Dansa amb dracs. El motiu és que el 4rt llibre és cronològicament paral·lel a una primera meitat del 5è. En acabar-se doncs aquesta primera meitat, ens tornarem a retrobar amb personatges del 4rt llibre. Així doncs entre els dos llibres en lloc d'haver-hi una divisió cronològica més aviat hi ha una divisió geogràfica. 
 
- La Cersei Lannister és la reina regent governant des del Tron de Ferro en nom del seu fill, el rei Tommen. Veure'm que es voldrà mantenir al poder sigui com sigui, però les coses no sempre funcionen com un voldria. S'estrena com a narradora.
- La Brienne de Tarth té la missió de trobar la Sansa Stark i protegir-lo. Des de Port Reial anirà en direcció nord per trobar-ne alguna pista. S'estrena com a narradora
- En Jaime Lannister és el nou Lord Comandant de la Guàrdia Reial. Ara distanciat de la seva germana, voldrà fer prevenir el seu honor, però el seu passat, sigui recent o més antic li posarà difícil.
- En Samwell Tarly té com a missió viatjar fins a Antiga, per formar-se com mestre a la Ciutadella. Viatjarà junt amb el mestre Aemon, la Iola i el nadó.
- La Sansa amagada a la Vall d'Arryn fa veure que és la filla bastarda de Lord Petyr Baelish amb el nom d'Alayne Pedra. Dos dels seus tres capítols estan sota el nom d'Alayne
- L'Arya la tenim a Braavos. Només narra 3 capítols. El darrer sota el nom de Gata dels canals.

Els fets de les Illes de Ferro, els quals després de la mort d'en Balon, necessiten un nou rei, els coneixerem a través de: 
- L'Aeron "Capmoll" Greyjoy, germà del difunt Balon. Narra els capítols sotra el noms de El profeta i L'ofegat.
- L'Asha Greyjoy és la filla del difunt rei Balon i germana d'en Theon Greyjoy. Narra el capítol sota el nom de La filla del Kraken.
- En Victarion Greyjoy és germà petit del difunt rei Balon i Lord Capità de la Flota de Ferro. Narra els capítols sota els nom de El capità del ferro i El saquejador.

Per la part de Dorne, els seu narradors són:  
- L'Aero Hotah és el capità de la guàrdia del príncep Doran Martell. Narra el capítol sota el nom de El capità dels guàrdies.
- L'Arys Oakheart és membre de la Guàrdia Reial amb la missió de custodiar la princesa Myrcella a Dorne. Narra el capítol anomenat El cavaller tacat.
- L'Arianne Martell és la filla i hereva d'en Doran Martell. Narra els capítols anomenats La creadora de reines i La princesa a la torre.

Després de la lectura.
En George R. R. Martin és tot un mestre en deixar el personatges en situacions no desitjades per ningú sobretot pel que es refereix al principals, amb un important pes de la història a les seves mans, que et fa quedar amb un "I, ara què?". La Cersei i la Brienne en són dos importants exemples.
Per sort els lectors de l'edició catalana, hem tingut la sort que les llibres 4 i 5 hagin sortit simultàniament. Tal com ja he comentat abans, a Dansa amb dracs, reprendrem la història al desenllaç de Tempesta d'espases, per tant recuperarem els personatges del Mur, com en Jon o l'Stannis, el desaparegut Tyrion i també la Daenerys a l'altra banda del Mar Estret. I més endavant reapareixeran els personatges de Festí de corbs.

L'edició en català.
Tal com ja he anat comentant, l'absència d'índex és normal en la nostra edició. Els mapes que porta el llibre són tres: El Nord, el Sud i les Illes de Ferro. L'apèndix inclou els 3 reis de Westeros i les seves corts, les altres Cases majors i menors, altres comunitats de personatges i també els personatges de l'altra banda del Mar Estret.

Comentar també en el nom del llibre, el canvi de la preposició original "for (per)" per la preposició "de".