dissabte, 14 de juliol de 2012

El Premi Nacional de Còmic de Catalunya atorgat a un llibre il·lustrat

D'ineptes i/o d'ignorants sembla ser que n'hi ha per totes bandes. Fa quatre dies la RAE (acadèmia de la llengua castellana) la cagava amb la seva definició del terme "manga", però la presió social va donar lloc a que rectifiquessin, modificant la definició a una més encertada.

Doncs a casa nostra, a Catalunya, d'ineptes i/o d'ignorants també n'hi ha. El jurat designat pel CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) ha atorgat guanyador del premi referent a Còmic a un llibre il·lustrat. El llibre en qüestió és La croada dels nens, il·lustrat per Carme Solé Vendrell.

FICOMIC, entitat organitzadora dels Salons del Còmic i del Manga, ja ha fet oficial el seu comunicat enveres aquesta decisió:


Un Premi Nacional de Còmic per a un llibre il·lustrat

L'anunci dels Premis Nacionals de Cultura de Catalunya que s’han donat a conèixer avui han atorgat el Premi Nacional del Còmic al llibre d'il·lustracions La croada dels nens. El jurat designat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) s'ha equivocat de mitjà perquè aquest magnífic llibre de Carme Solé Vendrell hauria de ser guanyador d’un Premi Nacional d'il·lustració. Còmic i il·lustració són dos mitjans diferents, amb personalitats, trajectòries, llenguatges i suports propis i diferenciats, que mereixen tenir cadascun el seu propi Premi Nacional, encara que la dotació fos d'entrada del 50 per cent per cadascun donada la situació de retallades generalitzades.

La historieta té al nostre país una tradició centenària avalada per diverses i brillants generacions d'autors, agents, editors i llibreters especialitzats. Des de FICOMIC demanen que es canviï la denominació de Premi Nacional del Còmic per a l'obra guardonada d'enguany perquè senzillament no és un còmic, és un llibre d'il·lustracions i aquest fet pot portar a equívocs. És com si s'hagués donat el Premi Nacional de Cinema a l'obra d’un fotògraf.

Alhora insistim en la instauració de dues categories diferents de còmic i il·lustració i l'elecció de jurats competents de cara a la propera edició. En aquest sentit, semblen molt més adients els criteris que té definits el Ministerio de Cultura als seus Premis Nacionals on còmic i il·lustració tenen categories pròpies.

Carles Santamaria
Director del Saló del Manga de Barcelona
Director del Saló Internacional del Còmic de BarcelonaFont: CoNCA, FICOMIC