divendres, 20 de juliol del 2012

Neandertal (Edición integral)

Recopila els següents àlbums:
Neandertal 1. El cristal de caza
Neandertal 2. El elixir de la vida
Neandertal 3. El jefe de la manada
Títols i anys de publicació originals:
Neandertal 1. Le cristal de chasse (2007)
Neandertal 2. Le breuvage de vie (2009)
Neandertal 3. Le Meneur de meute (2011)
Autor: Emmanuel Roudier
Publicat per: Norma Editorial, juliol de 2012
Format: Cartoné, 168 pàgines, Color
Preu: 22€



Des de que van se'n van descobrir per primer cop el seus fòssils, la visió que tenim, que té l'Home modern dels Neandertals ha anat canviat a mesura que s'han anat fent més i més descobriments, ja siguin via arqueologia o via genètica. Ha passat de ser un humà simiesc, rude, entre altres termes despectius a un humà amb una gran riquesa cultural. Tot i aquest avenç envers com eren, encara hi han molts misteris que envolten aquest humans, essent el principal la seva extinció. L'arribada de l'home modern al seus territoris, fos quina fos, anés com anés, l'extinció dels primers i l'avenç dels nouvinguts, els nostres avantpassats estan lligats. En tot cas, les relacions que pogueren haver-hi entre els dos tipus humans també forma part del nostre imaginari.

Emmanuel Roudier, un apassionat de l'arqueologia, ha volgut donar la seva interpretació dels neandertals tenint en compte les teories actuals i més admeses d'aquest segle XXI. A través dels tres àlbums de Neandertal, coneixerem i seguirem en Laghu, membre de la tribu dels Torsos Vermells i el seu millor artesà. La seva habilitat per fabricar armes és portentosa, però mai no podrà ser caçador, ja que és coix d'una cama, cosa que provoca les burles d'alguns membres de la seva tribu.

No obstant això, quan el mític bisó Barba-llarga, l'Olog-hamra, causa la mort primer del seu pare Mulghar i en una altra ocasió del seu germà Kozamh, en Laghu jura caçar aquest animal per tal que puguin descansar en pau. Però la resta de membres de la tribu, no hi estan d'acord, cosa obligarà a en Laghu a abandonar la seva caverna per tal d'obtenir l'arma amb que podrà matar el bisó, el cristall de caça. Aventura que el portarà a recórrer grans distancies, coneixent altres tribus i fent nous aliats.

Norma Editorial ha fet un integral dels tres àlbums originals, portades dels quals poso a continuació i que també s'han inclòs a l'integral per tal de separar el tres àlbums. La portada del segon àlbum és la utilitzada per l'integral.



Aspectes destacar són els magnífics paisatges verges que Roudier ens ofereix, en que molts vegetals, arbres principalment, estan molt detallats, però també posant èmfasi als grans grans mamífers herbívors els quals avui alguns ja no existeixen i d'altres amenaçats o la seva distribució s'ha vist minimitzada. A nivell d'exemple tenim els mamuts, l'ur, el cérvol gegant, el rinoceront llanut, el bisó i el cavall salvatge. 

De mamífers carnívos tenim el llop, el lleó (de les cavernes), l'ós (bru o de les cavernes), la hiena i el golut. Ja sigui a nivell d'espècie o subespècie, amenaçats o extingits actualment.

Amb Neandertal de Roudier tenim una bona representació de l'entorn en que van viure molts dels grups de neandertals, de les seves preses com també dels depredadors propis d'aquella època.