dijous, 27 de desembre del 2012

Dansa amb dracs (Cançó de gel i foc 5)

Títol: Dansa amb dracs
Títol original: A dance with dragons (2011)
Autor: George R. R. Martin
Publicat per: Alfaguara Juvenil, maig 2012 (1a i 2a edició)
Format: Rústic amb solapes, 15x23cm, 1200 pàgines
Preu: 29,95€


El nou de maig d'enguany hi va haver la sortida simultània de Festí de corbs i Dansa amb dracs.  El quart llibre de Canço de gel i foc el vaig tenir a les mans el dia onze i el 5è, el 29 de maig. Un cop vaig haver acabat el quart i després d'un descans vagi començar el cinquè, això fora 23 de juliol. Durant l'estiu vaig avançar molt el llibre per en arribar la tardor el vaig alentir, fent una pausa, però fa unes setmanes em vaig proposar acabar-lo abans de finalitzar l'any, i així doncs a dia 27 de desembre de 2012, he acabat Dansa amb dracs, el 5è llibre de Canço de gel i foc. 

Situem-nos
Dansa amb dracs igual que Festí de corbs comença on va acabar Tempesta d'espases. Entre els llibres quart i cinquè hi ha una divisió geogràfica, l'evolució temporal és paral·lela fins que arriba un moment a Dansa amb dracs que reapareixen alguns dels personatges de Festí de corbs, entenen doncs que els dos fluxos s'han retrobat.

A Dansa amb dracs, la Guerra dels Cinc Reis ha finalitzat i el nen rei Tommen Baratheon ocupa el Tron de Ferro,  però el seu oncle, el rei Stannis Baratheon es troba al Mur ajudant la Guàrdia de la Nit en que el seu nou Lord Comandant és en Jon Neu.
A Essos, el continent de l'altra banda del Mar Estret hi haurà molt moviment, molts es dirigiran cap la Badia dels Esclaus, a Meereen, ja sigui per eliminar la Daenerys Targaryien o per esdevenir el seu consort. En Tyrion Lannister després de matar el seu pare, en Tywin Lannister, es veurà obligat a fugir de Westeros i anirà a parar Essos.

Els narradors de Dansa amb dracs

A Dansa amb dracs recuperem aquells personatges que no van tenir cabuda al 4t llibre. Els narradors ens explicaran els fets que tenen a lloc al Nord i al Mur de Westeros i també a Essos, centrant-nos a la Badia dels Esclaus.

Els de Essos

- En Tyrion Lannister acusat de tot i més, al final de Tempesta d'espases, destacant l'assassinat del seu pare, ha de fugir per mantenir el cap al seu lloc. El petit Lleó anirà a parar a Pentos, i des d'aquesta Ciutat Lliure viatjarà fins la mateixa Meereen, el punt més calent de la Badia dels Esclaus. Amb ell coneixarem bona part de la geografia d'aquest continent com també ens trobarem personatges de gran importància.
- La Daenerys Targaryen la tenim afincada a Meeren com a reina. Serà l'objecte de moltes visites, alguns que s'hi volen casar i d'altres que li voldran fer rodolar el cap. Tot i una certa evolució, tindrà molts moments d'indecisió, perdent cert interès envers ella, fins que cert "espectacle", canvia les coses radicalment.
- En Quentyn Martell, príncep de Dorne, és un dels pretendents a consort de la Daenerys. Amb els seus companys faran camí fins a Meeren.
- El Grif és un personatge que coneixerem a través d'en Tyrion, però que també narrarà per ell mateix dos capítols. D'ell, l'important la seva veritable identitat i també per certa persona que acompanya.
- En Barristan Selmy, el Lord Comandant de la Guàrdia de la Reina (Daenerys),  també narrarà uns pocs capítols, quatre,  però això serà cap al final del llibre.

Els de Westeros:

- En Jon Neu és el nou Lord Comandant de la Guàrdia de la Nit. L'hivern s'acosta i en Jon es conscient que l'escenari més favorable pels temibles i desconeguts enemics de l'altra banda del Mur, els Altres. Les accions que emprendrà per quan arribi el moment fer-los front, donaran a lloc què es posi entre l'espasa i la paret constantment. Amb ell també seguirem part del les passes de l'Stannis Baratheon i tot el seu seguici establert al Mur, i ell al Castell Negre.
- En Bran Stark no té gaire protagonisme. Situat a l'altra banda del Mur, juntament amb el seu seguici, finalment es trobarà amb el tan buscat Corb de tres ulls.
- En Davos Seaworth té la missió d'aconseguir el suport de Lord Wyman Manderly per la causa de l'Stannis Baratheon. Només narrarà 4 episodis però el darrer serà de vital importància pel futur d'una de les Cases de Westeros.
- El Pudent sense dubte és un dels grans personatges de Dansa amb dracs, tan per la seva veritable identitat com per la relació amb el seu captor. A part de narrar alguns capítols sota el nom de "Pudent",en tres ho farà sota altres nom i l'últim ja sí amb el seu veritable nom.
- La Melisandre, la sacerdotessa roja de l'Stannis protagonitzarà, però, només un capítol. 

Retrobant personatges de Festí de corbs
Ja a partir de la meitat la meitat del llibre aniran apareixeran personatges de Festí de corbs, unint doncs tal com he comentat els fluxos narratius d'aquests dos llibres.

- L'Asha Greyjoy es troba refugiada a Mota de Boscpregon, en motiu de l'elecció del seu oncle Euron com a rei de les Illes.
- L'Aero Hotah narrarà però només un capítol amb el qual recuperarem Dorne i les intrigues de la Casa Martell. 
- L'Arya Stark continua a Braavos servint al temple del Déu de Molts Rostres, intentant deixar de banda la seva veritible identitat per ser algú altre o més aviat ningú.
- En Jaime Lannister només narrar un episodi. Continua present a les Terres dels Rius, ignorant el crit d'ajuda de la seva germana, per tal dirigir-se cap a un nou destí desconegut.
- La Cersei Lannister es troba empresonada pel Septó Suprem acusada de tot tipus de pecats. Narrà 2 capítols.
- En Victarion Greyjoy  també farà camí amb la seva flota cap a Meereen per ser un dels pretendents de la Daenerys. Narrarà 2 capítols
- En Kevan Lannister narra l'últim capítol, l'Epíleg, amb ell repassarem els afers més recents del Tron de Ferro, amb el futurs de la Cersei o de la Margaery, i en els últims paràgrafs reapareixerà un important personatge desvetllant les seves veritables intencions.

Després de la lectura
Final d'infart per més d'un personatge i moltes incògnites. Els afers al Nord i al Mur de Westeros,  malgrat l'hivern, estan més calents que mai, però deixant-nos ben glaçats. Que collons ha passat que la cosa hagi acabat així? Les últimes situacions d'en Jon, l'Stannis, el Pudent i els Bolton en són els exemples.
A la Badia del Esclaus potser no hi ha l'amenaça de l'hivern i dels Altres, també és un dels punts calents amb el seus propis perills, i la els personatges rellevants estan dividits pel territori. La Daenerys, en Barristant, en Victarion i en Tyrion en són els protagonistes.
I per no parlar d'aquells diversos personatges que en diferents racons del món ha emprés camins d'allò més misteriosos: En Bran, en Davos, l'Arya i en Jaime, o també la pròpia Sansa tot i no aparèixer a Dansa, en serie els exemples.

L'espera fins al sisè llibre, The winds of winter, Els vents de l'hivern, es farà llarga per tal de resoldre aquestes incògnites i evidentment també per què n'apareguin de noves.

L'edició en català
 L'edició en català de Dansa amb dracs va ser tan reeixida que la primera edició es va esgotar ràpidament sortint també el mateix maig una segona edició, la que tinc jo. Però això no va donar lloc a resoldre errades alguna important com una de l'apèndix, en l'apartat destinat a la Guàrdia de la Nit, que no surt diferenciat i apareix com una continuació de la Casa Tyrell (pàgina 1182).
Els mapes que porta el llibre són tres: Enllà del Mur, Les Ciutats Lliures, i Valyria i la Badia dels Esclaus. L'apèndix inclou primer tots els reis, Cases i comunitats de Westeros, seguit després dels personatges, grups i comunitats d'Essos.