dissabte, 15 de març del 2014

El futur d'EDT d'ara en endavant

El cap de setmana passat va tenir lloc el Saló del Còmic de Granada. El dissabte 8 hi va assistir Joan Navarro, el director editorial d'Editores de Tebeos, en que va parlar sobre el futur de l'editorial i de les decisions que haurien de prendre d'ara en endavant.
Començo però parlant breument dels moments claus que han portat a l'editorial a la situació crítica en que es troba i que al seus corresponents moments n'he parlat. EDT com a editorial té un curt recorregut però en part com a continuació de la que fou Ediciones Glénat España doncs té una llarga trajectòria. La casa mare francesa  Glénat va començar a desfer-se de les diferents filials que tenia, en tocar la filial espanyola, una opció fou que la comprés Panini però com a condició que tenia era acomiadar la plantilla que llavors tenia. Davant d'això Joan Navarro i Fèlix Sabaté comprarien l'editorial per salvar el personal i reanomenant-la Editores de Tebeos, nom que es va coneixer el febrer de 2012.

Però el setembre d'aquest mateix any va arribar el sego cop i veritablement dur cop dur per l'editorial, la pèrdua de les llicencies de manga de l'editorial japonesa Shueisha, perdent el 50% de la seva xifra de negocis.

Sumat a tot això, un descens de vendes, lloguers de local i de magatzem i les liquidacions en reduir plantilla, entre altres depeses, han fet que no siguin sostenibles econòmicament. Conseqüències: reducció de personal a 3-4 persones, prescindir d'oficines, reduir espai de magatzem i el més temut per molts aficionats, la paralització de les col·leccions que tenen en curs.

Ara en Joan Navarro s'han donat un termini 6 mesos per portar l'editorial a bon port doncs que els surti rendible. Es per això que una de les primeres mesures es abandonar gran part del seu catàleg manga, negociant amb d'altres editorials per vendre-les i així aconseguir líquid. La part del càtaleg manga que mantindria es tracta d'autors com Shintaro Kago, Suehiro Maruo, Osamu Tezuka, Hiroshi Hirata o Motofumi Kobayashi i de també la sèrie Berserk que els està funcionant bé. Ara bé, la intenció principal a que es vol dedicar és centrar-se en el còmic clàssic espanyol, que ningú s'havia preocupat a recuperar i que a ells els està donant tan bons resultats. Si d'aquí 6 mesos la situació econòmica és favorable EDT continuarà, en cas contrari haurà de tancar l'empresa, i segons diu ell obrint-ne una de nova com a gran aficionat del còmic que és, ja que d'aquest món no el treu ningú.

Com a apunts personals, primer mencionar a veure que passarà amb Cinturó negre. Diuen que l'esperança mai es perd, però sabent que les seves vendes malauradament han estat decepcionats, costa molt veure-hi llum al final del túnel, i per acabar espero que per una editorial com EDT, abans Glénat,  que tant ha fet per al còmic en català i per al còmic en general, se'n surti d'aquest mal tràngol en que es troba, i que dins de la dimensió vol tenir tingui un bon èxit.  

 Podeu escoltar el comunicat editorial d'en Joan Navarro al següent enllaç: Granada 2014

Fonts: Listado Manga i ComiCat

3 comentaris:

scaramanga ha dit...

Si em permets, el dibuixant mataroní DAC, que també es feua "Yawara", ho dona per perdut (COLLOOOOOOONS!).

Llop Segarrenc ha dit...

Sí, ja el segueixo per les xarxes socials.

scaramanga ha dit...

Mira que he trobat, tu. A veure si ho tornen a publicar algun dia!

https://www.facebook.com/biblovilu?ref=hl