Autors: Mariano de la Torre (Adaptació i dibuix) i Victor García (Color). Basat en la novel·la homònima de Jaume Clotet i David de Montserrat
Publicat per: Fanbooks, febrer de 2014
Format: Cartoné, 22 x 28.5cm, 60 pàgines, Color
Preu: 12.95€
Pàgina web: Lliures o morts
Ermengol Amill, fill de pagès, va néixer a Bonestarre (Pallars Sobirà) l'any 1665. Les circumstàncies històriques el portarien a lluitar pel bàndol austriacista durant la Guerra de Successió, defensant fins a l'últim moment les Constitucions, privilegis, usos i costums del Principat de Catalunya. Durant la guerra fou un fuseller de muntanya, els coneguts Miquelets, esdevenint-ne coronel. Va morir a l'exili a l'edat de 67 anys, el dia 4 de setembre de 1732, al ciutat de Crotone (Regne de Nàpols), havent-ne estat el governador del castell.
Durant la Guerra feu grans gestes per la causa austriacista i catalana, no obstant això a diferència d'altres personatges, herois de l'època, per dir-ho d'alguna manera ell cauria en l'oblit de la memòria col·lectiva. Però com l'au fènix de la llegenda, ell renaixeria de les cendres per tornar a formar part de la memòria del poble català i del país, Catalunya. Així és que al setembre de 2012, apareixeria una novel·la històrica recuperant aquest personatge i tornar-lo a posar al camp de batalla. Dos periodistes, Jaume Clotet i David de Montserrat recuperarien el coronel Ermengol Amill per fer-lo protagonista de la seva novel·la Lliures o morts, la qual recentment he acabat de llegir.
La novel·la ha tingut un gran èxit, 6 edicions, una setena de butxaca i més de 20000 exemplar venuts. Però l'Ermengol no ha renascut només per quedar-se a la novel·la, aquest 2014 ha fet el salt als escenaris amb una obra de teatre, les qual espero veure, i per altra banda també s'ha adaptat al còmic. Els responsables d'aquesta darrer adaptació són en Mariano del Torre, qui ha adaptat el llibre i n'ha fet els dibuixos, i en Victor García, qui ha posat el color.
En Mariano de la Torre ha fet una excel·lent feina en l'adaptació de la novel·la al còmic, tant en text com en escenes. Encara que principalment només s'hagi adaptat aquelles escenes o parts on el miquelet hi té protagonisme, clar és impossible adaptar-ho tot fil per randa, no es perd pas l'essència general de l'obra original. El dibuix quan cal directe, reforça el text explicatiu i els diàlegs. I per acabar-ho de rematar, el color d'en Victor García és el punt i final que acaba de donar vida al còmic de Lliures o morts.
Un aspecte que ja vaig comentar a la ressenya de llibre, es el fet de protagonisme que té un esdeveniment que per geografia més propera, parlo de la Batalla dels Prats de Rei de 1711. Si al llibre s'hi dedica una mica més de 6 pàgines, al còmic en són dues. Per mi doncs és una mostra de la importància que va tenir aquesta batalla de la Guerra de Successió.
Les dues pàgines del còmic dedicades a la Batalla dels Prats de Rei de 1711 |
El còmic a més a la part final es complementa amb dues pàgines amb esbossos dels principals personatges masculins, i amb una darrera amb el dibuix de la portada.
Si us vau llegir el llibre no us perdeu el còmic, i si heu entrat al món de Lliures o morts a través del còmic, no ho dubteu pas i feu-vos amb la novel·la. I si en teniu l'oportunitat, completeu-ho amb l'obra de teatre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada