divendres, 18 de juliol del 2014

Game of Thrones 4a temporada

El passat diumenge 15 de juny  va finalitzar la quarta temporada de Game of Thrones. Aquesta adapta el que correspondria la segona meitat de Tempesta d'espases, el tercer llibre de Cançó de gel i foc, tot i que hi ha força diferències, fins i tot per alguns personatges s'avança trames dels 4t i 5è llibres.


Vam acabar la tercera temporada amb les conegudes Noces Roges, suposant un daltabaix pe la Casa Stark i per tots els seus banderers del Nord, sortint-ne afavorit no només els Lannister si no també el nou Guardià del Nord, en Roose de la Casa Bolton. I comencem parlant de com li ha anat a aquesta Casa en la quarta temporada. El seu principal protagonista ha estat el seu bastard, en Ramsay Neu, el qual gràcies al seu gos faldiller Pudent, l'alter ego d'un traumatitzat Theon Greyjoy, ha aconseguit el reconeixament del seu pare, esdevenint un Bolton legalment.  

L'altre front al Nord d'aquesta temporada l'hem tingut al Castell Negre i al Mur, sent els protagonistes exclusius del novè episodi, i és que finalment hi ha hagut l'esperat primer combat entre els Guardians de la Nit i els Salvatges d'en Mance Rayder, i a l'endemà d'aquest, l'arribada inesperada de l'Stannis Baratheon i els seu exercit acabant de rematar l'amenaça del Poble Lliure. Finalment un rei de Westeros ha fet acte de presència al Mur. Amb aquests esdeveniments hem pogut veure els dots de comandament d'en Jon Neu.

I molt més al nord, Més Enllà del Mur, se'ns avança la trama d'en Bran i companya que es correspon al 5è llibre. Desprès d'alguns perills pel camí finalment s'han trobat amb el Corb de Tres Ulls, però alerta "spoiler" important pels lectors dels llibres, i es que un personatge de la comitiva que al darrere llibre estroba moribund, a la sèrie en l'han matat. Ja sabem que li depara a en Jojen Reed al 6è llibre.

Anem cap al sud del continent on també hi ha hagut merder i del bo, el principal a Port Reial. L'esdeveniment i amb totes les seves circumstàncies derivades ha les noces reial entre en Joffrey Baratheon i la Margaery Tyrell. I com les anterior també hi ha hagut un mort, en Joffrey cau mort i per enverinament. El principal sospitós? En Tyrion. En el seu judici, demanarà un judici per combat i serà l'Oberyn Martell, l'Escurçó Roig de Dorne qui el defensarà davant d'en Gregor Clegane, la Muntanya. Un esperat combat amb un final molt dramàtic i sanguinari. En Tyrion continuarà sent culpable esperant el seu inevitable destí, quan en Jaime i en Varys l'ajuden a escapar-se, no abans sense passar comptes amb son pare, moment descafeïnat en quan a conversa entre pare i fill pels lectors dels llibres, pel contingut molt important per explicar-nos la personalitat d'en Tyrion. Comença doncs l'exili d'el Gnom. 
 
En Tyrion però està casat i juntament amb ell, l'altre sospitós és la seva esposa, la Sansa Stark. Ella però amb ajuda aconsegueix fugir de Port Reial, havent-hi al darrere en Lord Petyr Baelish, i tal com sabrem ell és el culpable confés de la mort d'en Joffrey. Així dons la Sansa i el Ditpetit viatjaran fins a la Vall, al Niu d'Àligues, on la jove pren la identitat d'Alayne Pedra, per la seva seguretat. Allà es trobarà amb la seva tieta Lysa i el seu petit cosí Robert Arryn, el senyor de la Vall. I aquí també veurem grans moments reveladors. Es descobreix que en la mort d'en Jon Arryn, qui hi hagué al darrere fou la seva pròpia esposa, la Lysa. A més degut a la gelosia que sent la Lysa envers la Sansa per l'amor d'en Petyr, comportarà que aquest llanci la Lysa, amb qui està casat per la Porta de la Lluna. A partir d'aquest moment la Sansa començarà aprendre com ha d'actuar per sobreviure en aquest món. 

Respecte l'altra germana Stark, l'Arya la tindrem juntament amb en Sandor Clegane destinació  la Vall d'Arryn per tal que el Gos en pugui cobrar un rescat per part de la seva tieta, però la seva inesperada mort li espatlla els plans. El moment clau serà quan aquesta estranya parella es trobin amb una altra també estranya, la de la Brienne i en Podrick Payne, la qual ella té la  missió de trobar la Sansa de Lady Catelyn, cosa que li ha encarregat en Jaime, però per que estigui en un lloc segur. Així doncs aquesta trobada suposarà un enfrontament entre la Brienne i el Gos, amb aquest caient greument ferit i amb l'oportunitat de la petita Stark de fugir, molt lluny, direcció a Bravoos, embarcant a un vaixell gràcies a la moneda que li va donar en Jaqen.

I finalment acabem amb la Daenerys. La jove khalessi aconsegueix conquerir la tercera ciutat de la badia del Esclaus, Meereen. Però el nou ordre que ella estableix suposa daltabaix per la ciutat, i serà un bon aprenentatge per ella per esdevenir una bona reina. Ara bé, un problema gran que tindrà serà amb el més gran dels dracs, en Drogon. El drac negre que viu al seu aire traspassarà una linia inadmissible per la seva mare, la mort d'una criatura, i ho pagaran els seus germans en Viserion i en Rhagal, els quals a contracor de la Daenerys seran tancats a les catacumbes de la piramide de Meereen. 

I així ha anat la temporada. Ara tocarà a esperar l'any que ve  per veure la nova temporada, la cinquena en que s'introduirà Dorne, i com combinaran els fets dels 4rt i 5è llibre, i fins on arribaran.

Acabo posant els títols de que es compon la quarta temporada de Game of Thrones

1. Two swords - Dues espases
2. The Lion and the Rose - El Lleó i la Rosa
3. Breaker of chains - Trencadora de cadenes
4. Oathkeeper - Guardajuraments
5. First of his name - Primer del seu nom
6. The laws of gods and men - Les lleis de déus i homes
7. Mockingbird - Ocell mim
8. The Mountain and the Viper - La Muntanya i l'Escurçó
9. The watchers of the Wall - Els guardians del Mur
10. The children - Els nens