dimecres, 30 de juliol del 2014

Miquelets, Bages 1714

Títol: Miquelets, Bages 1714
Autor: Oriol Garcia Quera
Publicat per: Consell Comarcal del Bages, juny de 2014
Format: Rústic, 21 x 29.5cm, 23 pàgines, Color
Preu: 5€


Aquest passat més de juny el Consell Comarcal del Bages va publicar el còmic Miquelets, Bages 1714, obra de l'Oriol Garcia Quera, com a motiu de la commemoració del Tricentenari. El còmic es podia adquirir per 5€ juntament amb el diari Regió 7 durant tot aquest mes. 

L'Oriol Garcia Quera és autor de molts còmics amb base històrica, amb un dels quals ja tenia experiència amb la Guerra de Successió, parlo del còmic Barcelona 1714. L'Onze de Setembre. Amb aquesta nova obra també centrada en aquest conflicte, es desplaça al Bages, un dels fronts de la guerra exterior, al mateix setembre de 1714, on en Brunet i en Serra, uns miquelets, viuran els últims dies d'aquest conflicte bèl·lic custodiant tres presoners borbònics, dirigint-los cap a Castellbell, el qual però està envoltada de borbònics.

L'obra compta amb l'assessorament dels historiadors bagencs Francesc Serra i Genís Frontera. El còmic s'inicia amb dos pròlegs, el primer parlant en els aspectes generals del conflicte bèl·lic i el segon centrant-se en en territori de la Catalunya Central, destacant-ne les Batalles de Prats de Rei i el setge de Cardona, ambdós del 1711, les cremes de ciutats, com Manresa, o la batalla que tingué lloc a Talamanca a l'agost de 1714. Mencionant-ne en aquests casos, els seus protagonistes, siguin del bàndol austriacista o borbònic.  Finalment el còmic acaba amb un epíleg parlant de la capitulació de Cardona, en que les seves negociacions, per bé del bàndol perdedor, van permetre que molts oficials pugessin exiliar-se als territoris del Sacre Imperi Romanogermànic.

Mencionar en l'apartat gràfic, les escenes dels entorns del territori, principalment de Castellbell, fàcilment identificables pels lectors que es coneguin el territori.

Amb aquesta darrera capitulació s'acabaven les constitucions, llibertats i privilegis de que havia gaudit tant segles el Principat de Catalunya, però 300 anys després el poble i la nació catalana continuen vius.