dimarts, 16 de juny del 2015

El convoy. Edición integral

Títol original: Le convoi. Première partie i Le convoi. Seconde partie
Autors: Denis Lapière (Guió), Eduard Torrents (Dibuix) i Marie Froidebise (Color)
Publicat per: Norma Editorial, abril de 2015
Format: Cartoné, 136 pàgines, Color
Preu: 24€

Anys després de Ramon Llull. La controvèrsia jueva (Glénat, 2009), Eduard Torrents torna amb amb l'obra El convoy, ara com a dibuixant i amb el guió de Denis Lapière. La història originalment fou publicada en dos àlbums en francès per Dupuis el març i abril del 2013, àlbums els quals Norma Editorial els ha recopilat en una edició integral.

Situats l'any 1975, pocs dies abans de la mort de Franco, coneixem l'Angelita una dona de 44 anys que viu a Montpeller. Tot conversant amb el seu padrastre de viatge cap a Barcelona, anirem fent salts cap al passat, començant 36 anys enrere, a principis de 1939, en que davant els bombardejos continus sobre la capital catalana, la petita Angelita i els seus pares emprenen la fugida cap a França, on tot just arribar-hi, es veuran obligats a separar-se, el pare cap a una banda i la mare i l'Angelita cap a una banda, començant així el malson que van viure els refugiats catalans i espanyols que fugien de Franco, i que tot just creuar la frontera es van trobar amb  el malson dels camps de concentració francesos i la Segona Guerra Mundial, amb la corresponent ocupació de França per part de l'Alemanya de Hitler. Sortir del foc per caure a les brases.

L'obra és fictícia, però el context és ben real, el es van trobar moltes famílies degut als esdeveniments de l'època. Amb tot, tenim una obra profunda de patiment, de separacions, però també d'esperança i de superació.

Tal com ens explica Eduard Torrents en un text complementari com a extra del llibre, basant-se amb les vivències de familiars seus que també van haver d'exiliar-se a França amb tot el que va comportar com també els que van decidir quedar-se, en va treure la primera idea del còmic, tenint-la ja al Saló del Còmic de Barcelona de 2009 i posteriorment en conèixer en Denis Lapière, conjuntament van començar a donar profunditat a la idea original, donant com a resultat l'obra que tenim a les mans.

Un còmic totalment recomanable, on els lectors catalanoparlants podrem llegir algunes escenes en la nostra llengua.