dilluns, 24 d’agost del 2015

Mig rei (El mar Trencat 1)

Títol: Mig rei
Títol original: Half a king
Autor: Joe Abercrombie
Publicat per: Rosa del Vents (Penguin Random House), 1a edició juny de 2015
Format: Rústic amb solapes, 14.1x21,6 cm, 384 pàgines
Preu: 18,90€

Per allà al maig vaig sentir a parlar d'un autor que ens arribaria en català per primer cop amb la publicació de la seva més recent trilogia. L'autor en qüestió és en Joe Abercrombie i la seva trilogia és El mar Trencat (The Shattered Sea), ambientada en un món de caire medieval i fantàstic.  El primer dels seus tres volum, Mig rei, es va publicar el passat juny a mans de Rosa dels Vents, del grup editorial Penguin Random House i a través de bones referències d'algun conegut, aquest agost em vaig llançar de cap a les aigües del mar Trencat.

A Mig rei, coneixem en Iarvi (Yarvi, en l'original), el fill petit del rei de Gettland, el qual té una malformació a una mà. Això li ha comportat que sigui menystingut, considerat un mig home per la seva gent, la família inclosa, i en no poder esdevenir guerrer va decidir preparar-se per esdevenir clergue. Al dia abans de l'última prova per ser membre del Clergat rep una amarga notícia, el seu pare i el seu germà gran han estat morts, per tant ara en Iarvi és el nou rei.

Aquest canvi de rumb, ara sent rei o mig rei, el porta a jurar venjar-se dels assassins del seu pare i germà, però amb això inicia un perillós camí, en el qual s'envoltarà d'una grup d'amics que l'ajudaran a suportar el pes d'aquesta vida inesperada i difícil per algú que no es capaç d'aixecar amb prou feines una arma.

La història la seguirem segons el punt de vista d'en Iarvi, vivint les seves aventures, desventures i creixement personal, obligat pel que s'anirà trobant, amb dos alternatives, o morir, per una banda o sobreviure i complir el seu jurament, per l'altra.

Al llibre, al principi abans d'entrar en la història hi ha un mapa a doble pàgina del mar Trencat i les terres que l'envolten que en servirà per ubicar-nos al llarg de l'obra. Sobre la nostra edició en català, un element que no entenc és el motiu pel qual s'ha decidit canviar la i grega inicial del nom del protagonista per una i llatina. Desconec si passa en d'altres casos, però són coses que fan perdre qualitat, quan senzillament no caldria.

El segon volum de la trilogia El mar Trencat no es farà esperar, i és que Mig món, com es titula, es publicarà aquest proper mes de setembre.