dijous, 5 d’abril del 2018

Èxit de participació a la 1a Jornada sobre el Medi Natural de la Segarra

El passat cap de setmana del 17 i 18 de març de 2018 va tenir lloc la Primera Jornada sobre el Medi Natural de la Segarra, en la qual van participat prop d’un centenar de persones d’arreu de Catalunya, tant al cicle de conferències de dissabte, al Castell de Concabella, com a la sortida de camp de diumenge, per la Vall del riu d’Ondara.

És la primera vegada que s’ha organitzat  unes jornades que englobin totes les vessants de les ciències ambientals, amb un total de 17 ponències d’experts en matèries tan variades com  flora, fauna, paisatge, clima, geologia, paleontologia, aigua, geografia, agronomia, biodiversitat i ecologia, en el context geogràfic de l’Altiplà de la Segarra. Cal incloure, també, la conferència inaugural sobre el Paisatge de la Segarra, a càrrec de Ramon Vallejo (professor de la Universitat de Barcelona).


 IMG-20180318-WA0015

Les ponències presentades, són fruit del treball d’un espectre ric i divers de persones, tant siguin investigadors de grups de recerca universitària, entitats locals, naturalistes aficionats o, fins i tot, d’estudiants de batxillerat (instituts de Cervera i Guissona) que han aprofitat l’ocasió per presentar resultats dels seus treballs de recerca recents.

Complementàriament, el diumenge 18, es va realitzar la sortida de camp, seguint un itinerari de descoberta de diversos paratges de gran interès natural, a Sant Pere dels Arquells, Timor i Pomar, al municipi de Ribera d’Ondara. Al llarg de l’excursió, els assistents van poder avaluar la recuperació dels boscos de Pomar després de l’incendi de l’estiu de 2016; també van visitar les pedreres de Sant Pere dels Arquells, important jaciment paleobotànic;  i per acabar, van introduir-se en el paisatge vegetal gipsícola característic de l’entorn de Timor. Tot plegat, els participants van gaudir del paisatge segarrenc que ofereix la Segarra a les portes d’una nova primavera.
 
IMG-20180319-WA0008IMG-20180318-WA0014

 IMG-20180319-WA0004

ntre els diversos objectius de la Jornada cal destacar la difusió i impulsar els estudis sobre el medi natural de la Segarra per tal de conèixer-la més i millor.  Ha estat organitzada pel Centre d’Estudis Segarrencs, la secció de Ciències del Centre Municipal de Cultura de Cervera, el Grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra i l’Associació Espai Llobregós. A banda de l’organització, diverses entitats i institucions hi han col·laborat. Entre les educatives, hi ha contribuït els 3 Instituts de batxillerat de la comarca, el Centre de Recursos Pedagògics i l’ICE de la Universitat de Barcelona; i entre les administracions, l’Ajuntament de Plans de Sió, el Castell de Concabella, el Consell Comarcal de la Segarra i la Paeria de Cervera, a més a més de l’Institut Ramon Muntaner i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central (Leader Cat Central).