divendres, 21 de setembre del 2018

Gunnm (Battle Angel Alita)

Títol original: Gunnm (銃夢) 
Autor: Yukito Kishiro
Traducció per: Marcelo Vicente
Publicat per: Editorial Ivrea, desembre de 2017 a agost de 2018
Format: Rústic amb sobrecoberta - volum B6 (128x180) - 224 pàgines - B/N i color
Núm. de volums: 9
Preu: 8,5€/volum, 76,5 euros en total



Comprat el primer volum a finals de gener i anar-lo seguint mes rere mes, a mitjans d'aquest setembre he acabat de llegir  novè i darrer volum de Gunnm, l'obra de referència d'en Yukito Kishiro, que l'Editorial Ivrea va recuperar el passat desembre de 2017 completant-la a finals del passat agost.

En fer la lectura del seu primer volum, del qual en vaig fer una ressenya, hi relato la història de les diverses edicions que ha tingut aquest manga a l'Estat espanyol, les quals se n'ha ocupat Planeta Cómic, fira ara amb Ivrea. Desconeixent aquestes antigues edicions, però tenint en compte els formats, segurament ara tinguem per primer cop aquest manga en una l'edició que es mereix.


A Gunnm, en una Terra devastada i futurista, ens situem a l'anomenada Ciutat de les Deixalles. El seu nom prové del fet que rep totes les deixalles de la ciutat flotant de Salem siutada just a sobre. Remenant entre deixalles i ferralla, en Daisuke Ido, un científic que repara cíborgs, troba en troba un o més ben dit una, molt feta pols però amb el cervell amb bon estat. Se l'emporta a casa seva, tot proporcionant-li un nou cos. La cíborg però té amnèsia, així que ell decideix anomenar-la Gally.

En Daisuke a part de científic també és un Hunter-warrior (Caçador-guerrer), un caça-recompenses, i en contra del que ell desitja, la Gally en descobrir-ho, també n'esdevé una. Des d'un primer moment, en Daisuke veurà que la Gally presenta unes habilitats ocultes de combat, el qual a contra-cor acceptarà que el camí escollit per la Gally. D'aquesta manera, tot lluitant contra diferents individus, es posarà davant de situacions que l'aniran estimulant, les seves habilitats s'aniran desenvolupant i a més a més de mica en mica anirà recordant el seu passat.

Tot i només constar de 54 capítols, és una història on passen moltes coses, la Gally mateix passa de ser una noia tímida al principi a ser activa i decidida, enfrontant-se a qualsevol cosa. La veurem passar per tot tipus de sentiments: amor, tristesa, ràbia, compassió. Una altra característica que veurem que canvia en la Gally és el cos que utilitza. Sent un cíborg, l'únic element orgànic que té és el seu cervell, la resta del cos és tot mecànic, això donarà lloc que al llarg de la història el seu cos vagi variant, adequant-se a les situacions a què es trobi.

El final del manga

Al seu dia, en Yukito Kishiro a causa de problemes de salut, va haver d'acabar prematurament el manga, i donar-li un final, constant com he dit més a amunt d'un total de 54 capítols. Aquest final ve a ser els 3 darrers capítols, on se'ns explica tot sobre Salem, la seva història i els seus secrets, alhora que també se'ns explica qui fou la Gally abans de trobar-la l'Ido, tot i que prèviament la Gally ha anat recordant coses del seu passat com el seu nom real i d'on prové.

Anys més tard, Kishiro va decidir continuar la història amb Gunnm Last Order. Això va comportar, que en les noves edicions del manga original per enllaçar-lo amb la continuació, se suprimís aquests tres darrers capítols del manga original, esdevenint el nou final el capítol 51 titulat Epitafi, deixant-nos com a desenllaç un impactant cliffhanger.

L'edició d'Ivrea, independentment de continuacions, té el final original, així doncs l'obra es tanca sense quedar cap tema obert.  Justament a l'última pàgina del capítol 51 hi posa "Gunnm #9 Fi", donant entendre que és el final del manga, a partir del qual ja vindria Gunnm Last Order. Tot seguit però en una pàgina negra, se'ns explica, que podria estar molt més entenedor, que el material que hi ha a continuació és el final original. Així doncs pels qui no hem llegit Last Order i estem esperant que algú la recuperi editant-la correctament, la inclusió del final original no ens afecta negativament, si no hi fos, llavors sí.

L'edició d'Ivrea

Amb tot plegat doncs la nova edició d'Ivrea compleix les expectatives. Respecta el format original japonès en volums B6, mantenint el sentit de lectura oriental, incloent-hi pàgines a color, i inclou el final original com ja he dit, igual que inclou en diferent notes explicatives per la diversitat de termes i aspectes que hi apareixen, com també en alguns volums pàgines finals amb continguts extres explicatius.
Cada volum porta sobrecobertes, les quals respecten les il·lustracions originals, només modificant la part del llom, on podrem veure la totalitat del dibuix entre la portada i la contraportada (excepte en els volums 8 i 9  on les il·lustracions no són panoràmiques). Tant la coberta com la sobrecoberta porten tinta metal·litzada.

També respecta els noms originals, i subtitulant el títol amb el Battle Angel Alita, entenc que com a element nostàlgic, però quedant-se aquí la cosa, la Gally és la Gally, i Salem és Salem. Ara bé, parlant del nom de la protagonista, en el capítol 49, per alguna mena de descuit, s'utilitza el terme "Alita" en alguns moments. Segurament sigui l'únic aspecte negatiu que podem dir.

Les continuacions de Gunnm

I ja que ho hem mencionat, la història de la Gally té dues continuacions, la primera és Gunnm Last Order  que consta de 19 volums, i tal com ja s'ha dit s'han d'obviar els darrers 3 capítols del manga original, i per altra banda tenim Gunnm Mars Chronicle, amb la qual es tanca la història, sent una sèrie oberta, constant pel moment de 5 volums. 

La primera també fou publicada per Planeta, però en una edició on es van barrejar formats al llarg de la seva publicació, per més detalls llegir la ressenya del primer volum de Gunnm. Per tant també caldria doncs que algú la recuperés i l'edités en el format que es mereix, equivalent doncs a aquesta nova edició de Gunnm.

I finalment tenim la tercera sèrie del manga: Gunnm Mars Chronicle, la qual és publicada per Planeta Cómic, l'editorial història de la sèrie d'en Yukito Kishiro, i aquesta sí amb el format que li toca, amb les mateixes mides que Gunnm d'Ivrea. Aquest setembre ha publicat el volum 4. 

Adaptacions de Gunnm

El manga original, o més ben dit, els 12 primers capítols foren adaptats en dues OVA de 25 minuts cada una, les quals són força fidels tot i els molts canvis que hi ha. S'anomena en japonès Hyper Future Vision GUNNM, i ha estat doblada al català, coneguda com a Alita, Àngel de Combat.

I a més a més de cara aquest hivern, s'ha d'estrenar la pel·lícula d'acció real titulada Alita: Battle Angel, la qual és produïda per en James Cameron i en Jon Landau i dirgida per en Robert Rodriguez.

Conclusions

Ha estat una gran troballa i una grata lectura, sense dubte la Gally és un personatge ens agradarà.  Pels fans del cyberpunk, Gunnm és una obra que no pot faltar a les vostres prestatgeries, no en va, és tot un clàssic del gènere i ara la podem gaudir en una excel·lent edició. Per altra banda pels qui ens hem endinsat amb Gunnm ara, ens trobem que tenim, el manga original complet, 4 volums de la tercera sèrie tot esperant a ser llegits, com és el meu cas, a l'espera de la reedició de la segona sèrie de Gunnm. Qui ens donarà l'alegria?