dissabte, 13 d’octubre del 2018

Ghost in the Shell Arise: Sleepless Eye

Títol original: Kôkaku kidôtai Arise ~Nemuranai Me no Otoko Sleepless Eye~ (攻殻機動隊 ARISE ~眠らない眼の男 Sleepless Eye~)
Autors: Junichi Fujisaku (guió) i Takumi Oyama (disseny)
Traducció per: Jesús Espí (Daruma)
Publicat per: Planeta Cómic, maig de 2017 a setembre de 2018
Format: Volum rústic amb sobrecoberta, 15x21cm, 250 pàgines, B/N
Núm. de volums: 7
Preu: 12,95€/volum. 90,65€ en total


Després d'haver reeditat el març de 2017 la nova edició del manga de Ghost in the Shell de Masamune Shirow, dos mesos després, el maig de 2017, Planeta Cómic va començar a publicar un nou manga de la franquícia, Ghost in the Shell Arise: Sleepless Eye. Sortint amb una periodicitat més o menys bimestral, el maig d'enguany es va publicar el 6è volum,  però pel setè i darrer volum ens hem hagut d'esperar fins al setembre per poder-lo tenir i així completar la història. 

Ghost in the Shell Arise: Sleepless Eye del guionista Junichi Fujisaku i el dibuixant Takumi Oyama, consta de 7 volums. Es va publicar originalment del 13 de març del 2013 al 20 de juny de 2016. El manga igual que la versió anime, Ghost in the Shell Arise, sent històries paral·leles, actuen com a preqüela del manga original de Shirow, explicant els fets ocorreguts que comporten la creació de la unitat d'intervenció blindada de la Secció 9 de Seguretat Pública. 

Tal com les mateixes portades del manga mostren i el mateix títol ens diu, el protagonista d'aquesta història és en Batou. "Sleepless Eye", o sigui, "Ull que no dorm", justament fa referència a aquest personatge que posseeix ulls prostètics, tot i que un altre personatge de la història també en té, en Borma. Així doncs serà a través d'en Batou que seguirem les aventures mostrades a l'anime però des del seu punt de vista.

El manga comença amb un pròleg on un antic company militar de quan en Batou era ranger, ara és sospitós de crims terroristes. En contra de la decisió d'en Daisuke Arakami que se n'ocupi la Motoko Kusanagi, en Batou s'ho agafa com un afer personal i se n'ocupa ell. El transcurs d'aquesta missió comporta a en Batou que recordi la seva antiga etapa com a ranger. Resolt aquest afer, parlant de records, farem un salt en temps cap al passat. En aquella època, en Batou juntament amb la seva unitat de rangers, tenia la missió de rescatar el ministre d'Afers Exteriors de la República de Kuzan, que està en guerra amb la guerrilla separatista qhardi. Fou llavors quan en Batou es va creuar per primera vegada amb la major Motoko Kusanagi, la qual era membre de la Unitat 501. Veurem doncs com i on es va conèixer la famosa parella de Ghost in the Shell. Serà després d'aquesta primera missió doncs quan enllaçarem amb els fets que succeeixen a l'anime, i per tant veurem com els altres membres del que serà la Unitat: en Togusa, l'Ishikawa, en Borma, en Paz i en Saito, i entraran a formar-hi part.  

Ghost in the Shell Arise: Manga versus Anime

Tot i que el manga fou estrenat el març de 2013 i la versió anime el juny de 2013, i encara que no he pogut comprovar, podem pensar que el producte original és l'anime, i que el manga es basa en aquest. No en va el pròleg i la primera història llarga del manga en són exclusius d'aquest format. De la segona a la cinquena història corresponen als 4 episodis (Borders) de l'anime. Sense saber com es va anar publicant el manga, i així poder-ho comparar amb l'estrena dels quatre episodis de l'anime, podem pensar o deduir que els dos autors del manga, van tenir accés a l'anime abans de les seves estrenes, i així preparar la seva versió. Continuo especulant, però l'estrena del manga segurament al seu dia, va servir per anar promocionant l'anime que s'estrenaria i que amb el temps l'adaptaria a la seva manera, i finalitzant-lo en una història també exclusiva del manga.

Mostro un quadre comparatiu entre les dues versions.


És doncs un treball interessant, per les quatre històries compartides, mirar la sèrie i llegir el manga alhora i veure'n les semblances i les diferencies.

L'edició de Ghost in the Shell Arise: Sleepless Eye

L'edició publicada per Planeta Cómic és en el format conegut com a "kanzenban", amb el qual gràcies a la mida gran es pot apreciar molt bé l'excel·lent dibuix d'en Takumi Oyama. Cada volum porta sobrecobertes, les quals cada una al complet (portada, contraportada, llom i solapes), formen una magnífica il·lustració. 

A més, els tres primers volums contenen material extra. Es tracta de les tres parts d'una obra original d'en Takumi Oyama anomenada El final del verano (El final de l'estiu). Ens trobem a finals d'agost, quan un jove anomenat Morino i també la resta de la humitat rep una notícia alarmant, en qüestió d'una setmana, un meteorit molt més gran que el dels dinosaures impactarà al planeta, suposant el final de la Terra tal com la coneixem. En Morino malgrat tot contínua fent vida normal a causa de les seves circumstàncies personals, però veient com tot el seu entorn s'ha capgirat, finalment es pregunta que farà durant aquests darrers dies. 

Conclusions
 
Mentre que l'anime està centrat en la Motoko Kusanagi, s'agraeix que en la seva versió manga s'han decidit per en Batou com a personatge central, aprofundint en ell tal com al seu dia en Mamoru Oshii ho va fer a Ghost in the Shell 2: Innocence

Si després de tot el mencionat, ens preguntem si és necessari haver de veure l'anime per entendre el manga, no ho crec pas, tot i això no us el deixeu perdre. El manga funciona per si sol. S'obre amb una història exclusiva, continua amb l'adaptació dels quatre episodis de l'anime i tancant-se amb una altra història exclusiva. Són dues versions que presenten la mateixa història des de dos punts de vista diferents.