dimarts, 2 d’octubre de 2018

Urban Rivals


Títol: Urban Rivals (volum 1 i volum 2)
Títol original: Urban Rivals
Autors: Markma
Traducció de: Liza Pluitjer
Publicat per: Fandogamia Editorial, juny i octubre de 2015
Format:  Rústic amb sobrecobertes- 192 i 192 pàgines - Volum B6 - 170x120 mm - B/N
Núm. de volums: 2
Preu: 8€/volum, 16 euros en total.


En el passat Saló del Còmic de Barcelona, en comprar el còmic Doctor Who: Revoluciones de terror a l'estand de Fandogamia Editorial, a la bossa a part de posar-m'hi el còmic protagonitzat pel Desè Doctor, també m'hi van posar altre material extra de la casa, destacant-ne un pack amb els dos volums del còmic Urban Rivals, i sí fins a aquests darrers no me'ls he llegit, és més, ni havia obert el pack per a fullejar-los, simplement els havia arraconat per anar prioritzant altres lectures.

El fet de regalar-me'ls o bé, pot indicar que al seu dia, no van tenir bones vendes, i per tenir-los guardats, els van donant en esdeveniments o bé, el xicot que va atendre estava de bon humor i mira tu, cap dins la bossa. En tot cas, després d'haver-lo llegit, m'ha sorprès agradablement.

Urban Rivals però té l'origen a Interent. Segurament el seu nom us pugui sonar si hi jugueu a videojocs i us hagi pogut sortir la seva publicitat. Tal com diu a la Wikipedia en castellà, traduint-ho al català per l'ocasió: 

Urban Rivals és un joc de cartes col·leccionables de navegador multijugador massiu amb el registre efectuat de manera gratuïta. El joc que està ambientat en una ciutat fictícia anomenada Clint City permet lluitar en línia contra altres jugadors amb cartes de personatges, que evolucionen i milloren les seves característiques a mesura que guanyen experiència en els combats; així com intercanviar aquestes cartes entre els jugadors, aconseguir més cartes o interactuar amb altres jugadors en els fòrums del joc. 

I sí, en diversos cops m'ha sortit la seva publicitat. Ara bé, al seu dia en treure'n els còmics de la bossa, no me'n recordava pas del joc d'internet, i per això he anat posposant la seva lectura. Si abans hagués ho recordat, segurament me l'hauria llegit amb anterioritat. 

Així doncs basant-se en aquest joc d'internet, l'equip d'autors anomenat Makma, format per Migoto Sen Chu, Phillipe Dos Santos,  Daniel Fernandes, Edmond Tourriol i Albert Carreres, en van fer una adaptació a còmic, a l'estil manga, tal com les portades ja deixen entreveure, i amb lectura oriental, i els quals els seus dos volums van ser publicats per Éditions Delcourt, el juny i novembre de 2014. Fandogamia doncs pel seu estil manga, va incloure'l a la seva col·lecció Linea Yamanote, on hi publiquen els còmics manga, siguin o no japonesos. 

En aquesta adaptació manga d'Urban Rivals, seguirem al jove Bastien, el qual només té un somni: entrar a l'escola d'Urban Rivals per convertir-se en jugador professional. Però després d'anys de ser rebutjat en els exàmens d'ingrés, només li queda l'opció de jugar amb cartes falses. Abandonat per la seva mare quan era petit, viu en un orfenat. En Bastien doncs és noi no molt fort, insegur, i a sobre maltractat per un fatxenda de l'institut. Però el dia del seu quinzè aniversari, rep un paquet per part d'algú anònim. En el paquet hi ha un guant per jugar a Urban Rivals i una carta real. Junt amb el seu amic Merrick i amb l'ajuda de la senyoreta Neriya, podrà endinsar-se i jugar en un torneig underground, no oficial, d'Urban Rivals. A partir d'aquí la seva vida li farà un gir.

El joc de cartes ha evolucionat tant que ha esdevingut hologràfic, tot un món virtual, però darrere d'aquesta virtualitat, a mesura que vagi avançant la història, anirem veient que hi ha quelcom sospitós en aquest món. Veurem que tot plegat no és pas el que sembla.

Més enllà del joc de cartes, temàtica que no és pas del meu interès, i de l'espectacularitat tecnològica del joc, són els misteris que es van introduint i desvelant en el seu moment oportú, que com he dit abans, ha fet que la història m'hagi sorprès agradablement i que en acabar el segon volum, es faci curta la història volent-ne més. Tot i que se'ns explica el primer torneig underground d'en Bastien, i això queda tancat, hi ha moltes coses que acaben penjades, i que podrien allargar la història uns volums més. Això també pot indicar que en la publicació original, no va acabar de tenir bona recepció, havent de tancar l'obra precipitadament.

Tot i aquesta part diguem-ne negativa, aquesta adaptació de Urban Rivals, val la pena, sap entretenir, et sap atrapar, té el que ha de tenir un manga típic shônen, fins i tot elements picants, al cap i a la fi els protagonistes són nois adolescents. Si al seu dia no li va fer cas, i si ara us creueu amb els seus dos volums, doneu-li una oportunitat, i així la bona gent de Fandogamia, estaran contents, que prou que penquen i s'ho mereixen.