dissabte, 23 de novembre del 2019

Capablanca tercera part: El pou de l'oblit

Títol: Capablanca tercera part: El pou de l'oblit
Títol original: Capablanca tercera parte: El pozo del oblido
Autor: Joan Mundet
Traducció de: Joana Zoyo
Publicat per: Amaníaco Ediciones i Cayolargo ediciones, octubre de 2019
Format: Rústic, 112 pàgines, 168 x 24 mm i B/N
Preu: 10€


Aquest passat octubre, coincidint amb la quarta edició del Girocòmic, Amaníaco Ediciones va publicar i presentar el tercer volum en català de la sèrie Capablanca d'en Joan Mundent, titulat El pou de l'oblit.

En la segona part, Dues morts, continuem allà on acaba el llibre anterior. La Jerònima, la muller d'en Miquel, l'altre germà Muntada, tement per la vida d'en Joan, a causa de les importants pallisses que rep per part d'en Sebastià, aconsella que se'n vagi de Llacera a fer vida a un altre lloc. Però la nit que fuig té un fet aliè a ell però que el perseguirà allà on vagi, en Jaume Dalmau, un amic seu és assassinat. Afegint-hi que en Sebastià denuncia falsament que en Joan ha fugit havent robat, això dóna a lloc que les culpes de l'assassinat també recaiguin en el jove Muntada.

En Joan arriba a Barcelona, i aquí de manera involuntària, acabarà formant part d'una confraria de pidolaires, i així sobreviure, però com descobrirà també hi ha gent amb mala fe, i alguns dels seus companys se'n voldran aprofitar, comportant-li males situacions. Barcelona també doncs és un lloc hostil per en Joan Muntada, i així el pobre acaba sent arrestat i per altra banda se'ns revelarà els veritables orígens d'en Joan.

En aquesta tercera part, El pou de l'oblit, en Joan només és acusat del robatori de la mula i furt, i per tant sentenciat a complir un any de galeres, però mentre espera, és enviat a presó. És aquí on principalment tindrà lloc l'acció d'aquest volum. S'hi trobarà amb tota mena de presoners, alguns que li voldran fer mal, com en Tapaboques, a qui se li ha encarregat matar al jove Muntada, d'altres que el voldran ajudar i protegir, i un altre grup de gent que se'n voldran aprofitar. Sense mencionar la corrupció instaurada entre els soldats.

En aquest tercer grup hi ha els homes d'en Perot Rocaguinarda, el famós bandoler nyerro, els quals pretenen fugir de la presó, i en Joan serà una peça clau per fer-ho. A la però també hi ha cadells, el bàndol contrari. Per tant en Joan estarà envoltat de tensió i pressió per tots voltants. Enmig de tota aquesta situació, el fet de saber llegir l'ajudarà en moltes vegades. Tota una aventura que girarà al voltant del famós pou de l'oblit que prou clar ens quedarà que és, quan ens el presentin.
 
Si en segon volum vam aprofundir amb la trama, tot coneixent millor els personatges, i en especial revelant els orígens d'en Joan, en aquest tercer en Joan durant la seva estada a la presó serà introduït en el món del bandolerisme, en els dos bàndols principals, els nyerros i els cadells, i ell especialment en la colla del nyerro Rocaguinarda.

La història continua amb el quart volum, el qual en castellà, Te llamaré Capablanca, va sortir també aquest octubre. Tal com ha anat amb els altres volums s'espera que la seva edició en català arribi d'aquí a un any coincidit amb el Girocòmic, i així poder anar descobrint com en Joan Muntada esdevé bandoler, i tal com ens podem imaginar, veure com en Joan Mundet el farà convergir amb el llegendari bandoler Capablanca.