dilluns, 18 de novembre del 2019

Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia vol. 1: Los frios dedos del olvido

Títol: Capitán Harlock - Memorias de la Arcadia vol. 1: Los frios dedos del olvido (Edició normal i Edició especial)
Títol original: Capitaine Albator. Mémoires de l'Arcadia vol. 1: Les doigts glacés de l'oubli
Autors: Jérôme Alquié (guió, dibuix i color) i Leiji Matsumoto (Autor original i supervisió)
Traducció de: Laura Casanovas (Daruma SL)
Publicat per: LetraBlanka Editorial, octubre de 2019
Format: Cartoné - 56 pàgines (Edició normal), 64 pàgines (Edició especial) -  23 x 30 cm - Color
Preu: 17€

Si hi ha a un país d'Europa on el manga Capità Harlock, una de les obres insígnies d'en Leiji Matsumoto, és tota una eminència, és França.

A França, però el pirata especial no es coneix com a Harlock sinó que rep el nom d'Albator. Segons diu la wikipedia en francès, el canvi fou degut per evitar una confusió fonètica amb un altre capità famós del còmic franco-belga, en Haddock de Tintín. I aquest ha persistit al llarg del temps.

I tot això ens porta al fet que un autor francès, en Jérôme Alquié, ha aconseguit crear un còmic oficial sobre el famós capità sota la supervisió de l'autor original, titulat en francès Capitaine Albator. Mémoires de l'Arcadia, el qual l'editorial LetraBlanka ens l'ha portat en castellà sota el títol Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia, sent una de les seves novetats del passat 25 Manga Barcelona.

Publicat com si es tractés d'un còmic franco-belga amb lectura occidental, format àlbum, cartoné, en color, un cop ens hi endinsem ens trobem amb un dibuix modern imitant l'antic estil del mestre Matsumoto, que amb les seves semblances i diferencies podríem trobar en altres obres més o menys actuals basades en les obres de l'autor japonès. Dit d'una altra manera el podríem definir com si d'un manga fos però publicat a la manera occidental. Un "crossover" d'allò més interessant en tots els seus sentits.

Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia comença introduint-nos el que ja sabem: Una Terra governada per una classe política corrupta i que només en ella mateixa, l'espècie extraterrestre Mazon amb l'objectiu de conquerir la Terra, o més ben dit recuperar-la, ja que aquestes ja hi havien viscut abans que existís la humanitat i per altra banda la tripulació de l'Arcadia amb el seu capità al capdavant, en Harlock, com a única defensa del planeta envers els plans de les Mazon. I enmig d'aquesta situació quelcom estrany passa a la Terra: Una important onada de fred ha aparegut en una època de l'any que no pertoca, comportant important nevades. Només en Harlock i l'Arcadia posaran fil i agulla a investigar que hi ha al darrere, descobrint-ne la causant, una misteriosa Mazon de gel. Quins són els seus orígens? Quines són les seves intencions? Amiga o enemiga? De qui? Comença una aventura on tot enfrontant-se a les mazon vegetals que ja coneixem, una de gel ha aparegut tot amenaçant de congelar el planeta.

Amb això i més és el que ens trobem en aquest primer volum de tres que ha de tenir l'obra, anomenat Los frios dedos del olvido (Les doigts glacés de l'oubli), LetraBlanka ens l'ha portat en dues edicions, la normal i una especial limitada 350 exemplars, que es diferencia per portar una sobrecoberta, a més de contenir 8 pàgines més d'il·lustracions i esbossos. Valent doncs les dues edicions 17 euros, aquesta especial, estant disponible, és la que vaig comprar.

Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia vol. 1 (Edició Especial): Sobrecoberta i volum


Sense cap manera de dubte ens trobem davant d'una obra que honora a l'obra original i que recomano a tot seguidor del capità Harlock i de l'obra en general del mestre japonès. El format en cap cas espatlla aquest clàssic del manga, en tot cas ens permet conèixer-lo d'una altra manera, donant-li una altra perspectiva, en mans d'un autor no japonès que demostra que aprecia i molt el pirata especial creat pel mestre Leiji Matsumoto. Esperem que de cara l'any que ve ens arribi el segon volum, ja que aquest novembre s'acaba de publicar a França.

Aprofito per desitjar al mestre Leiji Matsumoto, una bona recuperació, ja que com s'ha sabut aquest cap de setmana, tot estant a Torí (Itàlia), ha hagut de ser hospitalitzat. Pel que sembla, es troba estable i sense cap dany cerebral. En un principi, es creia que havia patit un ictus. Ànims! (Font: Ramen para Dos)