dissabte, 10 de juliol del 2021

Akira (Edición original)

Títol: Akira (Edición original)
Títol original:
Akira (アキラ)
Autor:
Katsuhiro Otomo
Traducció de
: Marc Bernabé (Daruma SL)
Publicat per:
Norma Editorial, novembre de 2019 a juny de 2021.
Format:
Rústic amb sobrecoberta - 18,2 x 25,7 cm - 300 a 400 pàg. en B/N (segons volum) + 8 pàg. en color
Núm. de volums:
6
Preu: 19,95 € els volums 1 a 3 i 22,95 € els volums 4 a 6. Total = 128,7 €





Akira és l'obra insígnia d'en Katsuhiro Otomo. Fou publicada del desembre de 1982 al juny de 1990 a la revista Young Magazine de Kôdansha, i recopilada en 6 volums.

Va esdevenir una de les grans referències del còmic mundial, no només del manga, guanyant el Premi Kôdansha al millor manga en la categoria general/adult de 1984, com també sent l'obra insígnia del gènere cyberpunk japonès, influint en obres que es publicarien després com The Ghost in the Shell o Gunnm. Dit d'una altra manera vas ser una obra que el seu dia va deixar empremta, i també encara avui en dia.

Amb uns 30 anys a sobre se n'ha parlat molt i molt, però un servidor va conèixer aquesta obra per la seva adaptació animada en pel·lícula, i precisament recentment, quan al seu dia fou emesa al desaparegut Canal 3XL (no recordo el dia concret), tot i que aquell dia no la vaig acabar de veure, tot i ser conscient de la seva importància en el món de l'animació. La pel·lícula fou estrenada originalment el 1988, i emesa per primer cop en català el gener de 1996. El deute amb ella es va resoldre justament el 2018 en el seu 30è aniversari, quan al Saló del Manga vaig comprar a Selecta Visión l'edició commemorativa amb motiu d'aquesta efemèride. Llavors ja sí, vaig veure sencera aquest clàssic de l'animació japonesa. Manga i pel·lícula referents en els seus formats.

Pel que fa al manga, a l'estat espanyol ha tingut diferents edicions. La primera editorial que el va llicenciar fou Ediciones B. La seva primera edició fou copiant l'edició estatunidenca, publicant-la en 64 comics-books en lectura occidental i en color, a part de molts altres canvis, publicats entre l'abril de 1990 al juny de 1997. Paral·lelament aquests comics-books es van recopilar en 14 volums A4 de tapa dura, del desembre de 1990 l'octubre de 1997. Del maig del 1999 a l'octubre de 2000, en va treure l'edició en blanc i negre de 6 volums, però mantenint la lectura occidental i eliminant alguns retocs de les edicions anteriors com la censura.

Llavors Japó publicà l'edició en color estatunidenca amb retocs inclosos i és aquesta la primera edició que va realitzar Norma Editorial, traient-ne els 6 volums amb lectura occidental, del novembre de 2005 al gener de 2007. El desembre de 2012, en va treure una edició commemorant el 30è aniversari de l'obra, tractant-se dels 6 volums ja publicats i el llibre d'il·lustracions Akira Club dins d'un cofre. Recordo que al seu dia em vaig plantejar la seva compra.

I finalment arribem el gener de 2019, quan Norma va anunciar l'edició original d'Akira: Els 6 volums originals en blanc i negre, amb lectura oriental, sense cap mena d'afegit i retoc, i respectant les onomatopeies. Llavors, en Marc Bernabé, el seu traductor, en aquest fil de Twitter ens explicava la història de les diferents edicions d'Akira en castellà, aportant algun detall que jo no he posat.

Per fi ens arribaria una edició digna de l'obra creada per en Katsuhiro Otomo, la qual el seu primer volum va sortir amb motiu del 25 Manga Barcelona, del 2019, i sense cap mena de dubte molt ben editat, fent molt de goig.

En aquells moments, sembla que estava previst que la seva periodicitat seria bimestral, i el segon volum segons la periodicitat tocava el febrer de 2020, però sense constar a la llista de novetats, esperàvem que sortís el març, tenint en compte que les aprovacions amb els japonesos poden ser complicades i més en una obra com aquesta amb molts detalls. Però ves per on, com prou bé sabem, aquell mes de març, la pandèmia de la covid-19 va esclatar fortament a casa nostra, comportant doncs que tot es capgirés. Així que el segon volum va sortir el setembre de 2020, quasi un any després del primer, el tercer, el desembre, i a partir de llavors amb una periodicitat bimestral, van sortir la resta fins que al juny d'enguany va sortir el sisè i darrer.




Aquest sisè a més va acompanyat d'un joc de sis postals amb les il·lustracions de les portades de cada un dels volums.
 

La història d'Akira té lloc a Neo-Tokyo, una ciutat reconstruïda l'any 2019, que pateix els efectes devastadors d'una explosió nuclear que va tenir lloc el desembre de 1982, que va comportar la Tercera Guerra Mundial. 

En Kaneda i en Tetsuo són membres d'una colla de motociclistes que tenen entre altres aficions participar en baralles de carrer contra altres bandes, els Clowns. En una de les sortides cap a la vella ciutat, en Tetsuo pateix un accident causat per un estrany nen, que apareix al mig de la carretera. A partir d'aquest accident, en Tetsuo és capturat pel govern, sent un dels caps visibles el dit Coronel, que manté el noi sota estricta vigilància i control, experimentant amb ell, comportant que desenvolupi estranys poders.

En Kaneda i els altres companys estan preocupats davant de la seva desaparició. Un dia retorna amb ells això sí vigilat, però no és el mateix d'abans, el que va desenvolupant, li provoca dolors i alhora el seu caràcter va canviant, i així de mica en mica la relació anirà canviant entre ells, de l'amistat en sorgirà una enemistat. Paral·lelament a tot això, però de manera relacionada als esdeveniments relacionats amb en Tetsuo, en Kaneda es veurà involucrat amb un grup terrorista que lluita contra el govern, alhora que se'ns va desvelant informació: el Coronel que està treballant en el projecte Akira, i tot indica que en Tetsuo i el nen estrany de l'accident hi estan relacionats d'una manera o altra. 
 
De mica en mica, tot s'anirà complicant, l'enemistat entre en Kaneda i en Tetsuo esdevindrà un element clau, com també a partir del moment que es manifesti el que és Akira, sent l'eix central d'aquesta obra i el qual els diferents personatges giraran envers aquest nom. 

És una història que té lloc l'any 2019 i que al seu dia va preveure i va encertar que l'any 2020, els Jocs Olímpics tindrien lloc a Tokyo, o si més no així hauria d'haver estat. Per sort no hi ha hagut cap Tercera Guerra Mundial, però en canvi estem convivint i patint les conseqüències de la mencionada pandèmia, comportant que els Jocs de Tokyo no tinguessin lloc l'any passat, sinó que tindran lloc enguany, però tampoc de la manera que es voldria. 

Certament ens trobem amb una obra adulta, en tots els seus aspectes, tant argumentalment com il·lustrativament, que ha influït a molts autors i les seves obres, i que finalment ens ha arribat amb l'edició que es mereix. Sis volums amb lectura oriental i el màxim de fidels possibles a l'edició original japonesa, fent-la doncs amb l'edició per excel·lència d'Akira en castellà. Per fi doncs he pogut gaudir d'aquest gran clàssic del manga.