diumenge, 12 de novembre del 2023

L'ala trencada

Títol: L'ala trencada
Títol original: El ala rota
Autors: Antonio Altarriba (guionista), Kim (dibuixant)
Traducció de: Pilar Garriga i Pilar Sala
Publicat per: Norma Editorial, setembre de 2023
Format: Cartoné - 256 pàgines - 19,5 x 26 cm - B/N
Preu: 26 €



Com a novetat de setembre, Norma Editorial va treure L'ala trencada, la contrapart de L'art de volar, també d'Antonio Altarriba  i dibuixada per Kim, que la mateixa editorial va recuperar i publicar el passat març, 
 
L'art de volar ja havia estat publicada l'any 2012 per la desapareguda Editores de Tebeos (EDT), i previament la seva primera edició en castellà, El arte de volar ja fou publicada per la desapareguda Ediciones de Ponent, el 2009.
 
El 2016, Norma Editorial no només va recuperar en castellà El arte de volar, sinó que també, va publicar per primer cop El ala rota, la seva contrapart.

A L'art de volar, el seu guionista, Antonio Altarriba Ordóñez ens explica la vida del seu pare, Antonio Altarriba Lope, no en tercera persona, si no ho fa posant-se a la pell del seu pare, així doncs ho relata en primera persona. Ara amb L'ala trencada, es posa a la pell de la seva mare, la Petra Ordónez, tot reparant la importància del seu altre progenitor, que en la primera obra tenia un paper menor.

A les pàgines finals que hi ha en el llibre, Antonio fill ens explica d'on va sorgir la idea de crear aquesta obra, el que li ha permès no només conèixer la seva mare, molt més de quan era viva, sinó també com en el cas del seu pare, conèixer des del punt de vista d'ella, els esdeveniments històrics de l'Espanya del segle XX.

Tal com ja vam veure amb L'art de volar, Joaquim "Kim" Aubert Puigarnau ha tornat a fer un treball esplèndid dibuixant el text d'Altarriba, sabent interpretar-lo amb gran nivell de realisme, dibuixant tota mena de situacions i expressant-les correctament.

La història s'inicia en el moment que Antonio Altarriba Ordóñez visita sa mare a l'hospital, trobant-se ja a les portes de la mort, coneixent un fet d'ella que desconeixia: una lesió important al seu braç esquerre des de sempre comportant-li una minusvalidesa que va ser capaç de dissimular. A partir d'aquí, a través de quatre blocs, anirem coneixent la seva vida, des que va nàixer fins a la seva mort. Cada un dels quatre blocs té nom d'home, els noms d'aquells que per bé o per mal, van ser rellevants en cada una d'aquestes etapes.

  • Damián - 1918 - 1942
En néixer la Petra, la seva mare, la Sofia, va morir. Culpabilitzant la seva innocent filla, en Damián, el pare, va intentar matar-la, afortunadament les altres dones presents al part ho podran evitar, però canvi, en Damián provocarà una important lesió al braç esquerre de sa filla. A pesar d'aquest començament tan violent, el temps de mica en mica anirà curant les ferides, i en Damián acabarà acceptant la seva filla petita, ja crescudeta, i amb els altres germans, en Lorenzo, en Jacinto i la Florentina, restablint les relacions familiars. Aquest període serà convuls, la monarquia borbònica caurà, s'implantarà la república, el feixisme provocarà una guerra civil, que acabarà guanyant instaurant-se el règim dictatorial del general Franco, dels quals la família Altarriba Ordóñez els viuran. Segurament ens sorprendrà que en Damián és molt il·lustrat, tot i el principi violent, i acabarem emfatitzant amb ell, però els diferents fets que veurem, l'aniran afectant i acabarà morint. Amb la seva mort, la Petra, amb 24 anys, deixa el seu poble natal i se'n va cap a Saragossa.

  • Juan Bautista - 1942 - 1950
Juan Bautista Sánchez González fou un militar espanyol que va participar activament a la guerra al bàndol franquista. Durant aquests anys, del 1942 al 1950, fou el capità general de la V Regió Militar, amb seu a Saragossa. Així, la Petra entrarà a servir a la Capitania General, guanyant-se la confiança del capità general i de la seva família.

Així doncs, amb aquest militar, Altarriba ens presenta una sèrie de militars i d'altres personalitats, que allunyats del general Franco, pretenen restaurar la monarquia sota la figura de Joan de Borbó, fill d'Alfons XIII i pare del futur rei Joan Carles I.
 
A les darreres pàgines d'aquest bloc, s'introdueix un nou personatge, que substituirà al capità general com a home en la vida de la Petra, i així donarà nom al següent bloc, l'Antonio Altrriba Lope.

  • Antonio - 1950 - 1985
Comencem amb el casament de la Petra amb l'Antonio, que amb el pas del temps, vindrà recompensat pel naixement del seu fill també anomenat Antonio.

En aquesta etapa, es profunditzarà una mica més en el moviment monàrquic dins l'exèrcit. Entrem aquí en el camp de les especulacions, ja que Antonio fill ens dóna la seva visió de com el règim franquista hauria pogut neutralitzar aquest moviment monàrquic, a través d'uns possibles fets que hauria pogut viure la Petra.

Tal com hem anat veient, la religió va ser molt important en la vida de la Petra, quelcom molt diferent pel seu marit Antonio. El temps i altres fets relacionats amb els negocis de l'Antonio comportaran que la relació entre ells dos es vagi fent insuportable, i ja grans i amb el seu fill emancipat, la parella se separi i vagin a viure en diferents residències.

  • Emilio - 1985 - 1998
Serà una residència de monges, on viurà fins a la seva mort. Però tot i que legalment encara està casada amb l'Antonio, i malgrat el pes de la religió en la seva vida, un nou home apareixerà per donar-li una mica d'alegria en aquesta última de la seva vida. Ell és l'Emilio, un altre resident. I amb la seva mort, la Petra Ordóñez començaria a explicar els seus secrets que des de sempre ha sabut ocultar. 

 
Antonio Altarriba pare, va volar en els seus últims moments de vida, la  Petra, la seva esposa amb una ala trencada, no va poder volar mai, però sempre tocant de peus a terme, es va mantenir ferma, i malgrat ser una dona en uns temps tan complicats, va superar tota mena de dificultats, i sent capaç de fer invisible la seva lesió de sempre, fins i tot a aquells més pròxims com el seu marit i fill.  Juntament amb L'art de volar, L'ala trencada és una obra realment recomanable que ara la podem gaudir en català gràcies a Norma Editorial.


L'ala trencada ha estat guardonada amb els Premis Expocómic 2016 a la Millor Obra Nacional i al Millor Guionista Nacional, amb el Premi Guió al Saló del Còmic de Saragossa 2016 i amb el Premi Splash Sagunt a la Millor Novel·la Gràfica Nacional 2016.