dissabte, 20 d’abril del 2024

Las Tortugas Ninja vol. 19

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 19
Títols originals: Dimension X núms. 3-5, TMNT núms. 74-78, TMNT Universe núms. 16-18 USA
Autors: Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz (història), Aubrey Sitterson, Ryan Ferrier, Devin Grayson, Tom Waltz, Chris Mowry, Paul Allor, Erika Anderson, Caleb Goellner (guió); Khary Randolph, Chris Johnson, Craig Rousseau, Cory Smith, Mateus Santolouco, Damian Couceiro, Giannis Milonogiannis, Michael Dialynas i Tyler Boss (dibuix); John Rauch, Mark Englert, Leonardo Ito, Ronda Pattison, Lovern Kindzierski, Michael Dialynas (color); i Damian Couceiro (portada)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, març de 2024
Format: Rústica - 288  pàgines - Color
Preu: 30,50 €


A finals del passat març, ECC va posar a la venda el volum 19 de les Tortugues Ninja, i ara, a quasi un mes després, és quan l'he pogut llegir.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum 9 d'ECC el contingut és el mateix, cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC.

Amb el volum 9 d'ECC hi ha un lleuger canvi.  El corresponent volum de l'IDW Collection és el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquest ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10 d'ECC. Així doncs, si s'hagués inclòs es dividiria el cinquè de l'IDW Collection en dos: per una banda, tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra banda, tindríem l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Així, el 10è i 11è volum d'ECC corresponen al sisè de l'IDW Collection. A partir d'aquests dos volums d'ECC, es recupera que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC, fins que no ens trobem amb algun altre canvi, que ens el trobem amb el volum 17, que no afecta a la distribució de capítols. En aquest 17è volum d'ECC s'hauria d'haver inclòs l'entrecreuament amb Usagi Yojimbo titulat Namazu or the big fish story, que fou publicat per Planeta Cómic, l'abril de 2018.  Però és una història autoconclusiva que no afecta la continuïtat general. 

Continuant doncs el 18è volum d'ECC correspon a la primera meitat del desè de l'IDW Collection. Però aquest volum 19, ja és un d'aquests especials. Els primers cinc capítols inclosos corresponen a la segona meitat d'aquest desè d'IDW Collection, que a més tot seguit, s'hi hauria d'haver inclòs els cinc corresponents als segon entrecreuament amb els Caçafantasmes, que fou publicat per Fandogamia (gener de 2019). Com que no estant inclosos, el que va continuació, és la primera meitat del volum 11 de la IDW Collection.

Resumint aquest volum 19,  la segona meitat del volum 10 i la primera meitat de l'11è de l'IDW Collection.


Endinsem-mos en aquest dinovè volum, que inclou, per una banda,  els números 3 a 5 de TMNT Dimension X i el números 74 i 75 de la sèrie regular. I per l'altra banda, inclou   Originalment, cada número de Univers, incloïa una història principal "main" i una secundària "back-up", curta de quatre pàgines.

Las Tortugas Ninja: Dimensión X núm. 3 d'Aubrey Sitterson (guió), Khary Randolf (dibuix) i John Rauch (color), núm. 4. de Ryan Ferrier (guió), Chris Johnson (dibuix) i Mark Englert (color), i núm. 5 de Devin Grayson (guió), Craig Rousseau (dibuix) i Leonardo Ito (color). Portades oficials de Nick Pitarra (dibuix) i Chris Chuckry (color), i alternatives de Khary Randolf, Chris Johnson i Mark Englert,  i Craig Rousseau (agost de 2017). Història de cinc capítols anomenada Dimensión X (Dimension X).

Les nostres protagonistes continuen l'aventura per la Dimensió X per trobar els altres tres testimonis de cara al pròxim judici, mentre l'assassí Hakk-R farà tot el possible per evitar-ho, i així, matar-los. Els darrers tres darrers testimonis trobar són l'Stump, l'Ace Duck i l'Occuli, qui farà capgirar els plans dels nostres herois.

Núms. 74 i 75, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Cory Smith, Matteus Santolouco (75), Chris Johnson (75) i Damian Couceiro (75) (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portades oficials de Cory Smith (dibuix) i Ronda Pattison (color), i Ben Bates (75), i alternatives de Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color) (agost, setembre i octubre de 2017). Aquests dos són el segon i tercer capítol amb el qual es completa l'arc argumental The Trial of Krang (El judici d'en Krang).

Amb tots els testimonis presents, finalment té lloc l'esperat judici contra el general utrom Krang. L'acusació i defensa presentaran els seus al·legats i testimonis, però durant aquest es veurà interromput per l'amenaça de la reina Maligna i els seu eixam contra el planeta Neutrí. Resolt això, es continua el judici, amb alguns canvis, i finalment té lloc el veredicte final, el qual serà més els resultats ens sorprendran més que el mateix veredicte. En Krang ha estat sentenciat i no de la manera que segurament es pensava. Per altra banda, l'ajuda dels Triceratons contra l'eixam de la reina Maligna també conclourà d'una manera, que donarà lloc al següent arc argumental.

Com he dit abans, tot seguit hi té lloc el segon entrecreuament amb els Caçafantasmes, que no el tenim inclòs. El títol oficial és Teenage Mutant Ninja Turtles/Ghostbusters 2, però Fandogamia va canviar l'ordre dels equips reanomenant-lo Cazafantasmas/Tortguas Ninja 2, donant prioritat a l'equip de qui publicava els còmics.

Títol: Cazafantasmas/Tortugas Ninja 2
Títol original: Teenage Mutant Ninja Turtles/Ghostbusters 2 #1-5
Autors: Erik Burnham i Tom Waltz (Guió), Dan Schoening, Mark Torres, Pablo Tunica, Tadd Galusha i Charles Paul Wilson III (Dibuix), Luis Antonio Delgado (Color)
Traducció de: Cristian Timoneda
Col·lecció: Linea Infinite
Publicat per: Fandogamia Editorial, gener de 2019
Format: Rústic - 27x17 cm - 124 pàgines - Color
Preu: 12€


A Cazafantasmas/Tortugas Ninja 2, en Darius Dun, l'antic líders dels Fanstames de Carrer i enemic del mestre Splinter, ara sent un fantasma, té set de venjança. Per aconseguir-ho contacta amb uns éssers anomenats Col·leccionistes, els quals són uns dimonis que poden viatjar entre dimensions i que tenen com a missió capturar individus i transportar-los a la dimensió presó. En Darius Dun per portar a terme els seus plans contra l'Splinter, agafa com a objectiu les Tortugues, així que els Col·leccionistes les capturen, però afortunadament una aconsegueix no ser capturada: en Donatello se'n salva i aconsegueix arribar a la dimensió dels Caçafantasmes, on els posa al dia, i aquests reconeixen aquests dimonis com uns antics éssers a qui van haver de fer front amb anterioritat. Però ves per on, apareixen els Col·leccionistes i s'emporten en Donatello a la dimensió presó amb les altres Tortugues. Així que els Caçafantames es posen a la feina, i aconsegueixen arribar a la dimensió presó, i portar a terme un pla, per tal que les Tortugues puguin fugir dels Col·leccionistes i en últim terme derrotar i capturar-los definitivament. Així mentre en Winston i en Leonardo, per una banda, en Michelangelo i en Peter per una segona banda, i en Raphael i en Ray per una tercera banda, aniran saltant de dimensió en dimensió, poder anar despistant i fugint dels Col·leccionistes, trobant-se amb tota mena d'aventures, mentre en Donantello i l'Egon s'ocuparan de preparar la tecnologia necessària per derrotar-los, i amb la seva derrota també serà la fi de les ambicions d'en Darius Dun, i el retorn dels quelonis cap a la seva dimensió.

Continuem amb la resta del volum 19.

Universo Tortugas Ninja núms. 16 i 17 (main), de Chris Mowry (guió), Giannis Milonogiannis (dibuix) i Lovern Kindzierski (color). Portades oficials de Freddie E. Williams II (dibuix) i Jeremy Colwell (color), i alternatives de Jake Smith i Giannis Milonogiannis (novembre i desembre de 2017). Història de dos capítols anomenada De corazón, por la manada (From the heart, for the herd).

Història que ens explicarà com els triceratons es van rebel·lar contra el general Krang, amb el general Zog i la comandant Zom al capdavant.

Universo Tortugas Ninja núms. 16 i 17 (back-up), d'Erika Anderosn (guió), Michael Dialynas (dibuix  color). Portada oficial de Giannis Milonogiannis i alternativa de Tony Shasteen (novembre i desembre de 2017). Dues històries curtes de quatre pàgines cada una anomenada ¡Tricerapeques! (Triceratots!).

Dues historietes sobre petits triceratons.

Núms. 76 i 77, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Damian Couceiro (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portades oficials de Damian Couceiro, i alternatives de Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color) (novembre i desembre de 2017). Aquests dos són els dos primers capítols de l'arc argumental Invasion of the Triceratons (La invasió dels Triceratons).

Després de la seva estada a la Dimensió X i de la segona trobada amb els Caçafantasmes, les Tortugues Ninja finalment retornen a casa, a Nova York, la qual trobaran més trasbalsada que del costum. I és que els Triceratons hi han arribat amb la intenció per quedar-se a la Terra, el planeta natal dels seus avantpassats.

Tal com sabem, els Triceratons són descendents dels triceratops terrícoles que al seu dia els utrom van capturar i alterar genèticament per crear una espècie guerrera. Ara sent lliures i en compensació  per l'ajuda als neutrins, el rei Zentar de Neutrí, els permet establir-se al seu planeta d'origen, la Terra, però aquesta ja està ocupada.

El triceratons un cop a la Terra i sempre amb to de pau, volen parlar amb els humans, però tindran una benvinguda càlida, però de la manera que volien. Les Forces de Protecció de la Terra, amb l'agent Bishop al capdavant, s'hi enfrontaran i Nova York esdevindrà un camp de batalla. Però a més una tercera facció s'afegirà a aquest conflicte, el Clan del Peu amb el mestre Splinter al capdavant, i un cop les Tortugues estiguin al cas de la situació s'hi trobaran ben bé al mig.

Universo Tortugas Ninja núm. 18 (main), de Paul Allor (guió), Tyler Boss (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portada oficial de Freddie E. Williams II (dibuix) i Jeremy Colwell (color), i alternativa de Tyler Boss (gener de 2018). Història anomenada Caza de monstruos (Monster hunt).

Enmig de la situació, les Tortugues queden atrapades en un edifici per a refugiats quan s'evacua part de la Nova York confinada.

Universo Tortugas Ninja núm. 18 (back-up), de Caleb Goellner (guió), Michael Dialynas (dibuix i color). Portada oficial de Valentine de Landro, i alternativa de Ron Chan (gener de 2018). Història de dos capítols anomenada De corazón, por la manada (From the heart, for the herd).

Historieta dels Mutanimals, els quals a la seva manera donen ànims al pobre Seymour que només li queda el cap, mencionat que estan cercant la manera de donar-li un cos.


Núm. 78, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Damian Couceiro (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portada oficial de Damian Couceiro (dibuix) i alternativa de Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color) (gener de 2018). Aquests és el tercer capítol de l'arc argumental Invasion of the Triceratons (La invasió dels Triceratons).

Mentre les diverses faccions es preparen pel que podria ser la batalla definitiva, i ara afegint-s'hi també els Dracs Púrpures amb en Casey Jones al capdavant. Les Tortugues coneixent que tot ha sigut un desafortunat malentès, però amb conseqüències desafortunades, recorren al Clan del Peu per si d'alguna manera poden obtenir la seva ajuda i evitar mals majors. Però el que es trobaran serà quelcom totalment diferent. El mestre Splinter tot i escoltar les explicacions dels seus fills considera fermament que els Triceratons són una amenaça a tenir en compte, i si cal a eliminar.


Aquest dinovè volum es divideix en dues parts ben clares, el desenllaç del judici d'en Krang, amb un final ben inesperat i, per altra banda, l'arribada dels Triceratons a la Terra comportarà una situació gens desitjada especialment pels nostres protagonistes. 


Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa, el qual ho he indicat als crèdits de cada historieta. Al final d'aquest volum hi tenim les portades del divuitè volum recopilatori original, Trial of Krang, de Cory Smith; la portada del dinovè volum recopilatori original, Invasion of the triceratons, de Damian Couceiro; i la portada del quart volum recopilatori de TMNT Universe, de Freddie E. Williams II (dibuix) i Jeremy Colwell (color).  A més, en dues pàgines hi tindrem les il·lustracions de portada dels 10 primers volums de The IDW Collections, de Dun Duncan, que al llarg d'aquestes ressenyes ja he anat posant.
 
Per acabar, poso el calendari de les obres de la franquícia que està publicant ECC; a partir de les que em queden per llegir ja publicades i les futures que arribaran pròximament: 

- Per part de la sèrie regular, el pròxim juny, ens arribarà el volum 20.

- Aquest abril, s'ha estrenat un crossover amb la sèrie Stranger Things que constarà de quatre números, amb periodicitat mensual, sortint el segon número el maig, i ja tenint programat el tercer pel mes de juny i el quart pel juliol. Com que desconec totalment aquesta sèrie, descarto la compra dels números, en tot cas, quan es publiqui el volum recopilatori ja valoraré la seva compra.

- Per Las Tortugas Ninja: El último Ronin, menciono que el juny es reedita el volum de la mini-sèrie original. I a més ens han sorprès amb l'anunci de la publicació de la tercera mini-sèrie, Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Reevolución, traient el primer número el juliol.
 
 
Calendari de les sèries i amb portades confirmades, les que em manquen per llegir i les futures.


Abril: vs Stranger Things núm. 1 / Maig:  vs Stranger Things núm. 2



Juny: vs Stranger Things núm. 3 i Vol. 20



Juliol: vs Stranger Things núm. 4 i El último Ronin II - Reevolución núm. 1