divendres, 30 d’agost del 2024

Capablanca Llibre Segon: Un entremès breu

Títol
: Capablanca Llibre Segon: Un entremès breu
Títol original: Capablanca volumen dos: Un sainete breve
Autor: Joan Mundet
Traducció de: Joana Zoyo
Publicat per: Cascaborra Ediciones, juny de 2024
Format: Cartoné - 72 pàgines - 20 x 27 cm - Color
Preu: 17 €






Fou un novembre de 2016 que Amaníaco Ediciones va publicar A cara o cruz, el primer llibre de la llavors nova sèrie de còmics d'en Joan Mundet, Capablanca. Quasi un any després, l'octubre de 2017, va publicar-se la seva edició en català, A cara o creu. Els dos anys següents, el 2018 i el 2019, van sortir els següents volums de la sèrie, Dues morts i El pou de l'oblit, dels set que té la col·lecció. Malauradament, però aquests tres foren els únics que van sortir en català, quedant la sèrie inconclusa.

Capablanca vol. 1: A cara o creu
Amaníaco, octubre de 2017

Però enguany, amb el pdf de novetats de maig d'ECC Ediciones (publicat el febrer), s'hi anunciava una nova edició de la sèrie, sent aquesta publicada a tot color, tal com originalment es va concebre, en cartoné, en catorze volums, o sigui, els set originals dividits en dos, i recuperant el català.

A pesar d'estar anunciada al pdf d'ECC, l'editorial encarregada de publicar-la seria Cascaborra Ediciones, ja que ECC n'és la distribuïdora. Així, el passat març, es va publicar el primer volum d'aquesta edició, anomenant-se justament A cara o creu com el primer volum original, i el passat juny es va publicar el segon volum titulat Un entremès breu.

En aquest primer llibre de Capablanca, coneixerem en Joan Muntada un jovenet de principis del segle XVII, o sigui dels primers anys del 1600, que viu a Llacera, un antic terme del Vallès.

En Joan, a causa dels fets que van donar lloc al seu naixement, té mala relació amb els seus germans grans, especialment amb en Sebastià. La seva vida farà un gir inesperat amb l'arribada del cavaller castellà, Don Rodrigo de Ucero, que no és qui diu ser, per establir-se al castell de Pera, esdevenint el jovenet el seu servent.

Una obra de teatre ambulant obrirà el teló d'aquest segon llibre, en què en Joan es veurà arrossegat pels fets que s'esdevindran.

A pesar de les diferències entre Don Rodrigo i en Joan, estar al servei del noble, serà a la vegada estar lluny del seu germà. Un alleugeriment temporal, ja que Don Rodrigo, acaba assassinat, ja que algú descobreix la seva veritable identitat, la del bandoler Caracreu, per tal d'aconseguir les seves riqueses.

El que succeeix després de la mort del suposat Don Rodrigo se centrarà en el jove Joan, el qual malgrat les diferències entre ells dos, sempre el va servir fidelment durant els mesos que van conviure, i si la seva vida ja era complicada, ara encara ho serà més havent de retornar a casa seva, sota la tutela dels seus germans, i la vigilància estrica del seu germà Sebastià.

Segurament el terme "entremès" del títol ens pot despistar, ja que no fa referència al plat de menjar, sinó a un peça teatral, justament com la que ens trobem a l'inici d'aquest volum. Però si volem ser una mica més rebuscats, el conjunt del títol, podria fer referència a qui fa el paper de Don Rodrigo, només ho ha pogut ser vuit mesos, tal com ens diran.

L'apèndix d'aquest segon volum ens parla del context històric en què se situa la història de Capablanca, parlant justament del fenomen del bandolerisme, ben present llavors, i les circumstàncies que el van propiciar, i per fer-ho ens introdueix a qui llavors era sobirà de tots els diferents regnes de la península Ibèrica, el rei Felip el Pietós (III de Castella i II d'Aragó i Portugal).

Així se'ns parla del bandoler Perot Rocaguinarda, el qual el seu escamot hi acabaria formant part un tal Joan Muntada. Per altra banda, n'hi va haver un altre de molt popular, però alhora llegendari, conegut per Capablanca, qui actuava pels voltants de la Mola. I tal com ens podem imaginar, en Joan Mundet farà convergir el jove Muntada i el misteriós Capablanca. 

A part del bandolerisme, també en parla d'altres temes que van tenir lloc sota el regnat de Felip el Pietós, com l'expulsió dels moriscos dels regnes peninsular decretada l'abril de 1609, que s'allargaria durant els anys següents fins al 1614, i un altre dels fenòmens que malauradament va tenir molta força en aquest primer terç del segle XVII a Europa com fou les caceres de bruixes.

Aprofitant aquesta nova edició, en aquest segon volum sí que he notat, s'ha actualitzat el text des d'un punt de vista normatiu, arreglant errades evidents. Així tot, algun error, sí que hi és, i algun de ben estrany. En aquest volum, doncs sí que hi ha hagut correcció ortogràfica a càrrec de Joan Abril, tal com s'indica a la pàgina de crèdits.

I tornat al principi, com he dit, els set volums originals s'han dividit en dos. Això ha comportat que en Joan Mundet, hagi hagut de dibuixar set noves portades, com també crear set nous títols. Cosa que ja hem vist en aquest segon volum.



També ho veurem en el tercer volum d'aquesta nova edició, titulat Maleït marrec, que correspon a la primera meitat del segon volum original, Dues morts. Aquest nou tercer llibre de Capablanca serà novetat d'aquest pròxim 18 de setembre.

Capablanca Llibre Tercer: Maleït marrec
Cascaborra Ediciones, setembre de 2024

dijous, 22 d’agost del 2024

Mighty Morphin vol. 3

Títols originals: Mighty Morphin #9 - 12
Autors: Guió: Ryan Parrot. Dibuix: Marco Renna i Dan Mora (cap. 10). Color: Walter Baiamonte, amb assist. de Katia Rinalli i Sara Antonellini, i Raúl Angulo, amb assist. de Jose Enrique Fenández (cap. 10). Portada d'Inhyuk Lee. Dissenys dels eltarians, el nou Green Ranger, el monjo bandorià i l'assassí de l'Espectre Fosc per Dan Mora.
Traducció per: Ariel Abinati
Publicat per: Moztros, juny de 2024
Format: Cartoné - 17 x 26 - 112 pàgines -  Color
Preu: 20,90 €


En finalitzar-se la primera fase de publicació dels còmics de les sèries Mighty Morpin Power Rangers i Go Go Power Rangers el passat novembre de 2023, Moztros no va tardar gens a estrenar  la segona fase la qual està formada per les sèries Mighty Morphin i Power Rangers, de les quals el primer volum de Mighty Morphin fou novetat de desembre.

Aquesta nova era de còmics dels coneguts superherois americans es va estrenar el 2016 per Boom! Studios amb les sèries Mighty Morphin Power Rangers i Go Go Power Rangers amb les quals es va modernitzar i redefinir des dels seus fonaments l'univers dels Power Rangers, millorant-lo i transformant-lo per sempre. Amb la finalització d'aquestes dues sèries amb els respectius capítols 55 de MMPR i 32 de GGPR, en les quals molts dels esdeveniments es combinen números de les dues sèries, es tanca una primera fase, que dóna lloc a la segona, que tal com he mencionat té lloc amb les capçaleres Mighty Morphin i Power Rangers, totes dues constant de 22 capítols, havent-se entrenat originalment el novembre de 2020 i finalitzant-se l'agost de 2022. En la primera seguirem les aventures dels Power Rangers de la Terra i en la segona, les aventures dels Omega Rangers.
 
Moztros publicarà les dues sèries alternativament, fins als seus volums números 6, els darrers de les dues sèries.

Aquest segon volum de Mighty Morphin, ens trobem els capítols 9 a 12. 

Els eltarians seran els grans protagonistes d'aquest volum. Recordem que Zeyla d'Eltar, qui s'havia camuflat com a Candice, ha estat capturada per Lord Zedd. I, per altra banda, en Zordon rep una comunicació des d'Eltar. En Zartus, el guardià suprem actual i antic company seu, li demana la col·laboració per fer front una amenaça que no té res a veure amb cap que s'hagin trobat abans: els éssers que ja coneixem anomenats empíreals.

Inicialment, tot indica que en Zartus ha vingut a la Terra amb bones intencions, però a mesura que avança la història veurem, que les intencions són tot el contrari, i que els seus retorçats plans, es remunten a fa deu mil anys, quan en  Zordon encara era un guardià d'Eltar.

Davant d'aquesta nova amenaça del tot inesperada, les tensions que hi ha entre els Power Rangers s'hauran de resoldre per fer-hi front: les que hi ha entre en Billy i en Zordon, en Tommy i en Matt i, per tant, la necessitat de cooperar amb la Grace i Promethea. 
 
I serà al passat on se'ns revelarà tota la veritat que ara s'està vivint al present, que se'ns mostrarà a les pàgines inicials dels capítols 9, 11 i 12, i tot el capítol 10, que serà el més clarificador, alhora que ens mostrarà el fosc passat del personatge que il·lustra la portada d'aquest volum: en Lord Zedd.

Així continua aquest nou arc argumental conegut com a Poder Il·limitat (Unlimited Power), amb un volum amb moltes revelacions inesperades.
 
Cada capítol, al principi, té la seva portada oficial, les quals són d'Inhuk Lee. Al final del volum també hi tenim una galeria de portades, sent els seus autors els següents: Eleonora Carlini, Goñi Montes, Rian Gonzales, Joe Quinoes i Dan Mora.

Després de la publicació d'aquest tercer volum de Mighty Morphin, com a novetat del passat juliol vam tenir el volum únic Universo Power Rangers. I ja com a novetat de setembre, arribarà el tercer volum de Power Rangers.



dilluns, 19 d’agost del 2024

Las Tortugas Ninja vol. 20

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 20
Títols originals: TMNT Universe núms. 21-23 i 19, TMNT núms. 79-84, TMNT Macro-Series #1: Donatello, TMNT Macro-Series: #2: Michellangelo USA
Autors: Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz (història), Caleb Goellner, Tom Waltz, Paul Allor, Ross May, Rich Douek i Ian Flynn (guió); Pablo Tunica, Bram Revel, Mark Torres, Chris Johnson, Dave Whachter i Michael Dialynas (dibuix); Patricio Delpeche, Ronda Pattison, Mark Englert i Cris (color); i Damian Couceiro (portada)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, juny de 2024
Format: Rústica - 288  pàgines - Color
Preu: 32 €


A finals del passat juny, ECC va posar a la venda el volum 20 de les Tortugues Ninja, i ara, amb un parell de mesos de retard, és quan l'he pogut llegir.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum 9 d'ECC el contingut és el mateix, cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC.

Amb el volum 9 d'ECC hi ha un lleuger canvi.  El corresponent volum de l'IDW Collection és el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquest ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10 d'ECC. Així doncs, si s'hagués inclòs es dividiria el cinquè de l'IDW Collection en dos: per una banda, tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra banda, tindríem l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Així, el 10è i 11è volum d'ECC corresponen al sisè de l'IDW Collection. A partir d'aquests dos volums d'ECC, es recupera que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC, fins que no ens trobem amb algun altre canvi, que ens el trobem amb el volum 17, que no afecta la distribució de capítols. En aquest 17è volum d'ECC s'hauria d'haver inclòs l'entrecreuament amb Usagi Yojimbo titulat Namazu or the big fish story, que fou publicat per Planeta Cómic, l'abril de 2018.  Però és una història autoconclusiva que no afecta la continuïtat general. 

Continuant, el 18è volum d'ECC correspon a la primera meitat del desè de l'IDW Collection. Però el següent volum 19, ja és un d'aquests especials. Els primers cinc capítols inclosos corresponen a la segona meitat d'aquest desè d'IDW Collection, que a més tot seguit, s'hi hauria d'haver inclòs els cinc corresponents al segon entrecreuament amb els Caçafantasmes, que fou publicat per Fandogamia (gener de 2019). Com que no estant inclosos, el que va continuació, és la primera meitat del volum 11 de la IDW Collection.

Així arribem aquest volum 20 d'ECC que recopila la segona meitat de l'11è de l'IDW Collection, a més també inclou el capítol TMNT Macro-Series: #2: Michellangello, sent el primer capítol del 12è volum de l'IDW Collection.


Endinsem-mos en aquest 20è volum, que té dues parts ben definides, el desenllaç de la invasió dels triceratons i les passes que segueixen diferents grups pel control de la ciutat.

Universo Tortugas Ninja núm. 21  (back-up), de Caleb Goellner (guió), Pablo Tunica (dibuix) i Patrico Delpeche (color). Portada oficial de Nathen Greno (dibuix) i Sabine Rich (color) (abril de 2018). Història de quatre pàgines anomenada Cómo Woody pasó invasión triceratona (How Woody spent his triceraton invasion).

Tal com ens diu el mateix títol, se'ns mostrarà com en Woody ha de repartir una pizza enmig de la invasió triceratona.

Núms. 79 i 80, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Brahm Revel (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portades oficials de Damian Couceiro, i alternatives de Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color) (març de 2018). Aquests dos corresponen als capítols 4 i 5, els darrers, de l'arc argumental Invasion of the Triceratons (La invasió dels Triceratons).

Seguim amb la invasió dels triceratons. Les batalles se succeeixen per diferents racons de Nova York, entre aquests i les Forces de Protecció de la Terra. Les Tortugues cerquen la manera de solucionar-ho com més aviat millor, sense més víctimes, però troben l'oposició del Clan del Peu, que comportarà un enfrontament entre els quatre quelonis i son pare.

Però enmig d'aquesta situació de crisi, l'April troba una solució, que treballant per en Baxter Stockman al TCRI, obté el seu suport i recursos, i es pot portar a terme. Els triceratons són teletransportats a Burnow Island, ja que respirar la seva atmosfera, sent acollits pels Utoms que hi resideixen.

Nova York ha recuperat la pau, però quedant fortament destrossada, les tensions entre el Clan del Peu i el Clan Hamato han crescut, però n'hi ha un que n'ha sortit enfortit, el mèrit de la solució se l'ha emportat en Baxter Stockman, esdevenint un heroi pel gran públic.

Universo Tortugas Ninja núm. 21 i 22  (main), de Paul Allor (guió), Mark Torres (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portades oficials de Freddie E. Williams II (dibuix) i Jeremy Colwell (color), i alternatives de Mark Torres (abril i maig de 2018). Història de dos capítols anomenada Causas perdidas (Lost causes).

Per salvar Nova York, i alhora protegir els triceratons, aquests han estat enviats a Burnow Island, illa terraformada en Krang, i ara llar dels utroms. Així doncs, la convivència entre uns i altres, entre antics amos i antics esclaus no serà senzilla, i a més havent-hi diferents faccions i punts de visió en les dues espècies.

En Donatello hi fa cap com a mediador per trobar la manera que de fer factible aquesta convivència, i descobrirà que algú planeja obstaculitzar el tractat de pau entre les dues espècies, un utrom militar fidel al difunt Krang. La tortuga atura l'utrom, i entre les dues espècies comença una nova era. Però aquest utrom, en Kleve, aconsegueix fugir, portant a terme noves idees.

Universo Tortugas Ninja núm. 22  (back-up), de Ross May (guió), Chris Johnson (dibuix) i Mark Englert (color). Portada oficial de Fico Ossio i alternativa de Tim Lattie (color) (maig de 2018). Història de quatre pàgines anomenada Aguas peligrosas (Dangerous waters).

En Leatherhead, trobant-se a la costa de Burnow Island, i havent completat la seva venjança contra en Krang, ja que ell mateix el va matar (vegeu volum 19), cerca el seu camí. I així endinsant-se a l'aigua, una baralla amb un calamar mutant, tot salvant una foca, troba el seu nou propòsit: salvar criatures innocents, d'altres mutants i evitar que es creïn noves abominacions com el calamar o com ell mateix.

Universo Tortugas Ninja núm. 23  (back-up), de Rich Douek i Bobby Curnow (guió), Brahm Revel (dibuix i color). Portada oficial de Marco Iltri (dibuix) i Brittany Peer (color) (juny de 2018). Història de quatre pàgines anomenada A Nadie le importa (Nowbody cares).

Arran de la invasió dels triceratons, un camió de les FPT que transporta els cadàvers de triceratons és atacat per la Zodi, l'escorpí mutant de Null. Quan aquesta està a punt de matar els guàrdies, l'Angel "Nowbdoy" arriba per aturar els seus plans, i evitant que Null aconsegueixi cadàvers de triceratons.

Núms. 81 a 84,
de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz i Bobby Curnow (preludi) (guió), Dave Wachter i Pablo Tunica (preludi) (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portades oficials de Dave Wachter, i alternatives de Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color) (març febrer (preludi) i abril a juliol de 2018). El preludi (TMNT Universe núm. 19 (back-up)) més els quatre capítols que el segueixen, corresponen a l'arc argumental Kindom of rats (Regne de les rates).

La ciutat de Nova York està en ruïnes després de la invasió dels triceratons. Diversos grups entren en joc pel control de la ciutat, i el Clan del Peu és un d'aquests, imposant el seu domini sobre aquells que s'hi oposen. Però hi ha algú a qui no li importa aquesta batalla pel poder, només li agrada el caos, és el Rei Rata.

En Leonardo tot meditant té una visió que aquest immortal del Panteó planeja alguna cosa, i les Tortugues decideixen recórrer aquells que més el coneixen, els seus germans. Comencen per aquell a qui creuen que ho tindran més fàcil per parlar-hi, el Baró Gripau. A pesar d'un malentès inicial, hi poden parlar, i tot seguit, van a visitar a un altre germà, però aquest serà violent des d'un inici, en Manmoth. Serà en Mickey qui farà capgirar la situació, i després d'una breu conversa amb aquest segon immortal, ja se'n van a plantar cara al Rei Rata. Però quan se'l troben, està a punt de fer caure per un pont a aquells més desafavorits que ho han perdut tot per culpa de la invasió, una colla de nens i nenes.

Enfrontar-se amb ell, no serà gens fàcil, però la inesperada intervenció dels ratoners d'en Baxter Stockman, comportarà que l'immortal es retiri fins a la pròxima ocasió. Sense saber, que fer dels nens, les Tortugues, els porten al Clan del Peu, ja que el mestre Splinter és l'únic que els pot acollir en condicions.

Però en mig de tot plegat, les FPT, amb l'agent Bishop al capdavant, volen també enfortir el seu control sobre Nova York, i per això intenten mantenir certa pau amb el Clan del Peu, alhora que encuriosits com van desaparèixer els triceratons fan una visita al científic humà. Aquest a més, davant la plaga de rates que hi ha a la ciutat, a conseqüència de la presència del Rei Rata, i aconsellat per l'April altre cop, en Baxter els seus ratoners, i així és com sense saber-ho, atura els plans de l'immortal. I així havent salvat, la ciutat dos cops, esdevenint tot un gran heroi, en Baxter pren una decisió crucial pel futur de la ciutat de Nova York.

TMNT Macro-Series #1: Donatello, de Paul Allor (guió), Bram Revel (dibuix) i Cris Peter (color). Portada oficial de David Petersen, i alternativa de Brahm Revel (setembre de 2018).

En Donatello és conscient que hi ha més en joc del que els seus germans veuen. Per tal de preparar-se per als conflictes que vindran, en Don intentarà reparar la seva relació amb el seu mentor Harold, i fent-hi acte de presència i sense ser-hi convidat, el seu homòleg robòtic i maliciós Metalhead.

TMNT Macro-Series #2: Michelangelo, de Ian Flynn (guió), Michael Dialynas (dibuix i color). Portada oficial de David Petersen, i alternativa de Ryan Brown (octubre de 2018).

A causa de la decisió que s'ha pres entre el mestre Splineter del Clan del Peu i el mestre Leonardo del Clan Hamato sobre com s'acolliran els nens orfes, la deteriorada relació d'en Michelangelo amb el seu pare, l'Splinter, arriba a un punt de no retorn! Una dura lluita s'esdevindrà entre els dos, però alhora servirà per corregir la situació que l'ha portat a terme. És un dels moments més madurs de la Tortuga Ninja.


En aquest vintè volum hem vist el desenllaç de la invasió dels triceratons, i les seves immediates conseqüències, tant a Burnow Island com a la Terra, amb moments molt crítics per tots els implicats. 

Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa, el qual ho he indicat als crèdits de cada historieta. Al final d'aquest volum hi tenim una portada alternativa de TMNT Macro-Series #1: Donatello i una altra de TMNT Macro-Series: #2: Michellangelo, les dues de Ben Bishop
 
Per acabar, poso el calendari de les obres de la franquícia que està publicant ECC; a partir de les que em queden per llegir ja publicades i les futures que arribaran pròximament: 

- Per part de la sèrie regular, el pròxim setembre, ens arribarà el volum 21.

- Per Las Tortugas Ninja: El último Ronin, ens van sorprendre amb l'anunci de la publicació de la tercera mini-sèrie, Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Reevolución, traient el primer número el juliol, i programat el segon número, el setembre. A més a l'octubre reediten per tercera vegada el volum de la sèrie original. El juny va sortir la segona edició. 

- Aquest passat abril, s'ha estrenat un crossover amb la sèrie Stranger Things que constarà de quatre números, amb periodicitat mensual, havent sortit el segon número el maig, i el tercer pel mes de juny i el quart el juliol. Com que desconec totalment aquesta sèrie, descarto la compra dels números, en tot cas, quan es publiqui el volum recopilatori ja valoraré la seva compra.
 
Calendari de les sèries i amb portades confirmades, les que em manquen per llegir i les futures.

Juliol: vs Stranger Things núm. 4 i El último Ronin II - Reevolución núm. 1


Setembre: El último Ronin II - Reevolución núm. 2 i Vol. 21



diumenge, 11 d’agost del 2024

El que més m'agrada són els monstres. Segona part

Títol: El que més m'agrada són els monstres. Segona part
Títol original: My favorite thing is monsters, vol. 2
Autors: Emil Ferris
Traducció per: Montse Meneses
Publicat per: Editorial Finestres, abril de 2024
Format: Rústica - 20,5 x 26,5 cm - 424 pàgines - B/N i Color
Preu: 40 €





El juliol de l'any passat, Editorial Finestres ens va sorprendre amb l'anunci de la publicació per aquest any 2024 de My favorite thing is monsters de l'autora estatunidenca Emil Ferris.

Així aprofitant el llançament del seu segon volum en anglès enguany, Finestres ha publicat aquest passat abril els dos volums de l'obra que coneixem en català com a El que més m'agrada són els monstres.

En el primer volum coneixem la protagonista d'aquesta història, la Karen Reyes, una nena de 10 anys que viu a la ciutat de Chicago (Illinois, EUA), a finals dels anys 60 del segle XX. És una apassionada del món dels monstres, i gran lectora de les revistes d'aquesta temàtica que es publicaven llavors. Tant és la seva passió que ella mateixa es representa com una nena-llop al seu diari, en el qual relata el seu dia a dia, el qual destaca per les seves excel·lents il·lustracions. Però aquella aparent normal vida, es trasbalsa quan té lloc l’assassinat de la seva enigmàtica i estimada veïna, Anka Silverberg, i per tant el diari serà el mitjà en el qual relatarà la investigació que tal com sabrà a mesura que s'endinsi en la investigació, fou una supervivent de l'Holocaust.

A mesura que la Karen aprofundeix en aquest cas, s'anirà creuant amb tots aquells que l’envolten: en primer lloc, la seva mare Marvela, el pal de paller de casa i el seu germà Deeze; i, per altra banda, els veïns del bloc on resideix, com en Sam Silverberg, l'espòs de l'Anka; en Jack Gronan, propietari de l’edifici, i la seva dona Sylvia; i afegint-hi també part dels seus amics i companys de classe, alguns d'ells força peculiars. 

Així doncs, a través de totes aquestes trobades, no només ens endinsarem en l'assassinat de l'Anka, permetent-nos la investigació aprofundir en el seu passat fosc, dur i trist a l'Alemanya nazi, sinó que també coneixerem la realitat social de Chicago de llavors, i quan un càncer afecti la seva mare, amb la corresponent mort, que s'esdevindrà al final  del primer volum, secrets ben enterrats en el si de la seva família, es veuran alliberats.

Amb la revelació d'un primer secret molt ben amagat, començarem a endinsar-nos a aquesta segona part d'El que més m'agrada són els monstres, on ara la Karen només tindrà el suport del seu germà Deeze com a familiar, a pesar de les seves diferències i discrepàncies.

Malgrat l'enyorança de la seva mare, amb son germà tindrà més llibertat, descobrint i aprofundint la seva pròpia identitat, i alhora descobrint els secrets amagats de la seva família i de l'edifici on viu. Tota aquesta sèrie de descobertes es faran paral·lelament amb la investigació de la mort de l'Anka, de la qual en coneixerem molts més detalls.

L'obra doncs ens mostra dues menes de monstres, aquells imaginaris que la Karen voldria ser, i que voldria que existissin, i aquells reals que emergeixen de l'interior dels humans, tal clarament se'ns explicarà en les darreres paraules d'aquesta obra, mostrant-nos el veritable significat del títol de l'obra. 
 
Aquesta magnífica obra en tot el seu conjunt retrata no només la història de certs veïns de Chicago, amb tot el seu context social de l'època, sinó també, la història de part de la humanitat. El passat que se'ns mostra, es barreja amb el seu present, tot creant una lectura que es mereix el seu corresponent temps, ja no només pel que s'explica, sinó per les magnífiques il·lustracions que presenta. Cada pàgina és una obra d'art, i l'art també és protagonista en aquesta història, i és que el museu que hi apareix serà un dels escenaris principals d'aquesta història. Així, entre una àmplia escala de grisos i una bona gamma de colors, s'acoloreix aquesta profunda història, esdevenint tota una obra d'art.

Tot el conjunt d'aquesta novel·la gràfica no només és important i profunda per tot el que hi té lloc, sinó també i en concret,  en el context en la qual va ser elaborada la seva primera part, quan l'Emil Ferris es refeia d'una malaltia que el 2001 la va deixar paralitzada de cintura cap avall. El primer volum fou fortament aclamat,  rebent diferents guardons, entre els quals hi ha el Premi al Millor Còmic Internacional del Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2019. Sense dubte, aquest segon volum segueix la mateixa línia que el primer, sense quedar-se enrere, i podem esperar que també serà nominat i guardonat.

 
El que més m'agrada són els monstres. 
Primera i segona part
Editorial Finestres, abril de 2024

diumenge, 4 d’agost del 2024

Ànima vertical

Títol: Ànima vertical
Títol original: The Big Wall (ビッグ・ウォール)
Autors: Yoji Kamata (il·lustracions) i Kunihiko Yokomizo (guió)
Traducció de: Clara de las Heras (Daruma SL)
Col·lecció: Il·lustrada
Publicat per: Símbol Editors, maig de 2024
Format: Rústica amb sobrecoberta - 240 pàgines - 15 x 21 cm - B/N
Preu: 20 €




Fou el desembre de 2023, quan Símbol Editors va anunciar el seu interès en publicar manga en català. La seva intenció va arribar un mes després, ja el gener de 2024, dient-nos que hi estaven treballant. I finalment fou a principi abril quan vam saber el nom del seu primer manga en català, Ànima Vertical  de Yoji Kamata i Kunihiko Yokomizo, sent el seu nom original The Big Wall (ビッグ・ウォール), que fou publicada originalment el 2000 per l'editorial Bungeishunju.

La línia de còmic de Símbol té com lligams la muntanya i la natura, i aquest manga no s'allunya gens d'aquestes temàtiques, l'alta muntanya n'és protagonista, i aquest cop ens centrem en el món de l'alpinisme.

El principal personatge d'aquesta obra és en Yasushi Senju és un jove professor de pintura, però amb una forta passió per la muntanya, n'és guia i també un reputat alpinista.

A través dels seu set capítols que té aquesta història, acompanyarem en Yasushi Senju per diferents grans i altres serralades des del Japó fins a la gran meca de l'alpinisme, l’Himàlaia. Tots aquests diversos llocs són els escenaris on tindran lloc aventures molt humanes, on la fina línia entre la vida i la mort hi serà ben present. En totes aquestes aventures, hi haurà un objectiu, una missió per part dels protagonistes, ja en algunes d'elles, en Senju en serà el convidat, tot acompanyant-los, aportant la seva experiència.

I si una cosa que ens quedarà clara, és que a l'alta muntanya no hi ha segons oportunitats, no són plàcids passejos com prou bé passa a la realitat, amb cues per pujar a alts cims o pujar sense estar preparat. Qualsevol imprudència, qualsevol error, la sobreconfiança o la ignorància pot comportar el partiment i mort dels muntanyencs, amb les conseqüents seqüeles físiques i mentals dels supervivents, si es dóna el cas, com també el dolor dels familiars. Tot això es farà ben palès, en els seus capítols.

Tot i que els capítols siguin autoconclusius, hi haurà lligams entre ells, especialment entre el primer i el darrer. En el primer, ens introduïm en aquesta història i en l'entorn personal d'en Senju, i en el darrer es posa punt final al què se'ns ha presentat en el primer.

I justament és aquest darrer, el que dóna nom aquest volum en la seva versió original. Big Wall fa referència a una de les parets més complicades del Mont Thor (illa de Baffin, Canadà), la seva cara oest, una paret vertical de 1.250 metres. Serà el darrer mur d'en Senju en aquesta història.

En la nostra versió, l'obra es titula Ànima vertical, terme que dóna profunditat en aquest obra de temàtica alpinista, amb gent amb esperit fort que es juga la vida en aquestes altes i complicades parets verticals que tenim al llarg de planeta. Sense dubte, i en aquest cas concret, una decisió encertada. 

Però a més a més, rere aquesta obra, que ens mostra fets ben reals, encara en té un altre més, i és que el personatge d'en Yasushi Senju està basat en l'alpinista japonès Yasushi Yamanoi (Piolet d'or de 2021) que va compartir amb els autors d'aquest manga els seus records i coneixements per fer d'aquesta obra la més real possible.

Símbol Editors s'ha estrenat amb magnífica i humana obra en l'edició de manga en la nostra llengua, que agradarà tant aquells lectors que practiquen l'escalada i l'alpinisme, com aquells que no, com és el meu cas. Ànima vertical és una obra que s'adiu tal com hem dit en la seva línia de còmic, i que sens dubte, hi ha altre manga d'aquesta temàtica per anar ampliant aquesta col·lecció. Símbol té un ampli nínxol per omplir en català.

divendres, 2 d’agost del 2024

Coratge vol. 2: La lluita final

Títol: Coratge vol. 2: La lluita final
Autors: Joel Joan (guió) i Xavier Piñas (il·lustracions)
Publicat per: Editorial Base, abril de 2024
Format:  Cartoné - 22 x 29 cm - 50 pàgines - Color
Preu: 16 €

 

 

 

 

 

L'abril de 2023, Editorial Base ens va portar una novetat de còmic molt inesperada, especialment per un dels seus dos autors, l'actor i director Joel Joan, que també com a guionista va fer el salt al món del còmic amb el primer volum de Coratge, acompanyat d'en Xavier Piñas, qui té una llarga carrera com a dibuixant. 

Sense dubte que una persona amb tant reconeixement mediàtic com en Joel Joan, fou un atractiu per encuriosir-se per aquesta obra, sense desmerèixer en Xavier Piñas, que segurament m'he trobat amb diferents treballs seus sense ser-ne saber-ho, exceptuant una obra la qual al seu moment vaig llegir i ell hi va participar il·lustrant-la, parlo de la novel·la Victus d'Albert Sánchez Piñol, però pel que he sabut trobar també va ser la seva primera incursió en el món del còmic.

A Sobreviure o morir, el primer volum de Coratge, ens situem fa uns 20.000 anys. Llavors la Terra estava patint l'última etapa d'una era glacial que feia alguns mil·lennis que durava. En aquest ambient tan fred i hostil, ens trobem una manada de llops que amb prou feines pot sobreviure, trobar menjar no és pas fàcil. El seu cap és en Coratge, qui té la difícil tasca de mantenir la tranquil·litat del grup, però a pesar de tot, les discrepàncies són presents en alguns dels seus membres. Per intentar trobar un lloc amb més menjar, fan camí cap a una vall, on troben quelcom que els trasbalsaria com a manada: un grup d'alçats.

Els alçats són uns peculiars animals sense pèl que caminen amb les potes de darrere, i amb les de davant fan foc i armes, però com els llops també són socials i cacen en grup, podent  aconseguir magnífiques preses i, per tant, menjar. És la primera vegada que en Coratge i el seu grup entren en contacte amb els alçats, i saben que relacionar-s'hi estretament implicaria tenir menjar amb regularitat, però a canvi perdrien la seva llibertat.

Però la gana, faria que en Coratge i la seva família, deixessin la seva llopada, entressin en contacte amb el grup d'alçats, adonant-se que no només perdien la seva llibertat, sinó que serien maltractats i esclavitzats.

Davant d'aquesta dura situació, en Coratge aconsegueix escapar, i així ens introduïm al segon i darrer volum anomenat La lluita final, que Editorial Base va publicar el passat abril d'enguany.

En Coratge lliure, però penedit de la seva decisió, cerca els seus antics companys de llopada per poder rescatar la seva estimada parella Lluna i els seus fills. Però només la llopada sola, no en seran prou per fer front als alçats. Hauran de ser molts i molts més per lluitar contra aquests animals que dominen el perillós foc.

El moment de la lluita ha arribat, però tal com també veurem, entre els alçats n'hi ha que pensen i actuen diferentment dels qui ara estan al capdavant, els quals seran rellevants, no només pel futur d'ells, dels alçats, sinó també dels llops.

A Coratge, en Joel Joan i en Xavier Piñas, ens donen el seu punt de vista de com haurien pogut ser els primers contactes entre els éssers humans i els llops, en una època en què tal com veurem, malgrat les seves diferències i tenint en compte les seves semblances, van donar lloc a què es necessitessin mútuament. Començaria doncs la relació interespecífica més rellevant d'aquestes dues espècies, una relació d'amor i odi, que comportaria la domesticació del llop donant lloc al gos, però alhora també suposaria l'extinció del llop en la gran major part del seu territori històric. Un llarg conflicte que avui en dia encara és present.