diumenge, 11 d’agost del 2024

El que més m'agrada són els monstres. Segona part

Títol: El que més m'agrada són els monstres. Segona part
Títol original: My favorite thing is monsters, vol. 2
Autors: Emil Ferris
Traducció per: Montse Meneses
Publicat per: Editorial Finestres, abril de 2024
Format: Rústica - 20,5 x 26,5 cm - 424 pàgines - B/N i Color
Preu: 40 €





El juliol de l'any passat, Editorial Finestres ens va sorprendre amb l'anunci de la publicació per aquest any 2024 de My favorite thing is monsters de l'autora estatunidenca Emil Ferris.

Així aprofitant el llançament del seu segon volum en anglès enguany, Finestres ha publicat aquest passat abril els dos volums de l'obra que coneixem en català com a El que més m'agrada són els monstres.

En el primer volum coneixem la protagonista d'aquesta història, la Karen Reyes, una nena de 10 anys que viu a la ciutat de Chicago (Illinois, EUA), a finals dels anys 60 del segle XX. És una apassionada del món dels monstres, i gran lectora de les revistes d'aquesta temàtica que es publicaven llavors. Tant és la seva passió que ella mateixa es representa com una nena-llop al seu diari, en el qual relata el seu dia a dia, el qual destaca per les seves excel·lents il·lustracions. Però aquella aparent normal vida, es trasbalsa quan té lloc l’assassinat de la seva enigmàtica i estimada veïna, Anka Silverberg, i per tant el diari serà el mitjà en el qual relatarà la investigació que tal com sabrà a mesura que s'endinsi en la investigació, fou una supervivent de l'Holocaust.

A mesura que la Karen aprofundeix en aquest cas, s'anirà creuant amb tots aquells que l’envolten: en primer lloc, la seva mare Marvela, el pal de paller de casa i el seu germà Deeze; i, per altra banda, els veïns del bloc on resideix, com en Sam Silverberg, l'espòs de l'Anka; en Jack Gronan, propietari de l’edifici, i la seva dona Sylvia; i afegint-hi també part dels seus amics i companys de classe, alguns d'ells força peculiars. 

Així doncs, a través de totes aquestes trobades, no només ens endinsarem en l'assassinat de l'Anka, permetent-nos la investigació aprofundir en el seu passat fosc, dur i trist a l'Alemanya nazi, sinó que també coneixerem la realitat social de Chicago de llavors, i quan un càncer afecti la seva mare, amb la corresponent mort, que s'esdevindrà al final  del primer volum, secrets ben enterrats en el si de la seva família, es veuran alliberats.

Amb la revelació d'un primer secret molt ben amagat, començarem a endinsar-nos a aquesta segona part d'El que més m'agrada són els monstres, on ara la Karen només tindrà el suport del seu germà Deeze com a familiar, a pesar de les seves diferències i discrepàncies.

Malgrat l'enyorança de la seva mare, amb son germà tindrà més llibertat, descobrint i aprofundint la seva pròpia identitat, i alhora descobrint els secrets amagats de la seva família i de l'edifici on viu. Tota aquesta sèrie de descobertes es faran paral·lelament amb la investigació de la mort de l'Anka, de la qual en coneixerem molts més detalls.

L'obra doncs ens mostra dues menes de monstres, aquells imaginaris que la Karen voldria ser, i que voldria que existissin, i aquells reals que emergeixen de l'interior dels humans, tal clarament se'ns explicarà en les darreres paraules d'aquesta obra, mostrant-nos el veritable significat del títol de l'obra. 
 
Aquesta magnífica obra en tot el seu conjunt retrata no només la història de certs veïns de Chicago, amb tot el seu context social de l'època, sinó també, la història de part de la humanitat. El passat que se'ns mostra, es barreja amb el seu present, tot creant una lectura que es mereix el seu corresponent temps, ja no només pel que s'explica, sinó per les magnífiques il·lustracions que presenta. Cada pàgina és una obra d'art, i l'art també és protagonista en aquesta història, i és que el museu que hi apareix serà un dels escenaris principals d'aquesta història. Així, entre una àmplia escala de grisos i una bona gamma de colors, s'acoloreix aquesta profunda història, esdevenint tota una obra d'art.

Tot el conjunt d'aquesta novel·la gràfica no només és important i profunda per tot el que hi té lloc, sinó també i en concret,  en el context en la qual va ser elaborada la seva primera part, quan l'Emil Ferris es refeia d'una malaltia que el 2001 la va deixar paralitzada de cintura cap avall. El primer volum fou fortament aclamat,  rebent diferents guardons, entre els quals hi ha el Premi al Millor Còmic Internacional del Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2019. Sense dubte, aquest segon volum segueix la mateixa línia que el primer, sense quedar-se enrere, i podem esperar que també serà nominat i guardonat.

 
El que més m'agrada són els monstres. 
Primera i segona part
Editorial Finestres, abril de 2024