diumenge, 4 d’agost del 2024

Ànima vertical

Títol: Ànima vertical
Títol original: The Big Wall (ビッグ・ウォール)
Autors: Yoji Kamata (il·lustracions) i Kunihiko Yokomizo (guió)
Traducció de: Clara de las Heras (Daruma SL)
Col·lecció: Il·lustrada
Publicat per: Símbol Editors, maig de 2024
Format: Rústica amb sobrecoberta - 240 pàgines - 15 x 21 cm - B/N
Preu: 20 €




Fou el desembre de 2023, quan Símbol Editors va anunciar el seu interès en publicar manga en català. La seva intenció va arribar un mes després, ja el gener de 2024, dient-nos que hi estaven treballant. I finalment fou a principi abril quan vam saber el nom del seu primer manga en català, Ànima Vertical  de Yoji Kamata i Kunihiko Yokomizo, sent el seu nom original The Big Wall (ビッグ・ウォール), que fou publicada originalment el 2000 per l'editorial Bungeishunju.

La línia de còmic de Símbol té com lligams la muntanya i la natura, i aquest manga no s'allunya gens d'aquestes temàtiques, l'alta muntanya n'és protagonista, i aquest cop ens centrem en el món de l'alpinisme.

El principal personatge d'aquesta obra és en Yasushi Senju és un jove professor de pintura, però amb una forta passió per la muntanya, n'és guia i també un reputat alpinista.

A través dels seu set capítols que té aquesta història, acompanyarem en Yasushi Senju per diferents grans i altres serralades des del Japó fins a la gran meca de l'alpinisme, l’Himàlaia. Tots aquests diversos llocs són els escenaris on tindran lloc aventures molt humanes, on la fina línia entre la vida i la mort hi serà ben present. En totes aquestes aventures, hi haurà un objectiu, una missió per part dels protagonistes, ja en algunes d'elles, en Senju en serà el convidat, tot acompanyant-los, aportant la seva experiència.

I si una cosa que ens quedarà clara, és que a l'alta muntanya no hi ha segons oportunitats, no són plàcids passejos com prou bé passa a la realitat, amb cues per pujar a alts cims o pujar sense estar preparat. Qualsevol imprudència, qualsevol error, la sobreconfiança o la ignorància pot comportar el partiment i mort dels muntanyencs, amb les conseqüents seqüeles físiques i mentals dels supervivents, si es dóna el cas, com també el dolor dels familiars. Tot això es farà ben palès, en els seus capítols.

Tot i que els capítols siguin autoconclusius, hi haurà lligams entre ells, especialment entre el primer i el darrer. En el primer, ens introduïm en aquesta història i en l'entorn personal d'en Senju, i en el darrer es posa punt final al què se'ns ha presentat en el primer.

I justament és aquest darrer, el que dóna nom aquest volum en la seva versió original. Big Wall fa referència a una de les parets més complicades del Mont Thor (illa de Baffin, Canadà), la seva cara oest, una paret vertical de 1.250 metres. Serà el darrer mur d'en Senju en aquesta història.

En la nostra versió, l'obra es titula Ànima vertical, terme que dóna profunditat en aquest obra de temàtica alpinista, amb gent amb esperit fort que es juga la vida en aquestes altes i complicades parets verticals que tenim al llarg de planeta. Sense dubte, i en aquest cas concret, una decisió encertada. 

Però a més a més, rere aquesta obra, que ens mostra fets ben reals, encara en té un altre més, i és que el personatge d'en Yasushi Senju està basat en l'alpinista japonès Yasushi Yamanoi (Piolet d'or de 2021) que va compartir amb els autors d'aquest manga els seus records i coneixements per fer d'aquesta obra la més real possible.

Símbol Editors s'ha estrenat amb magnífica i humana obra en l'edició de manga en la nostra llengua, que agradarà tant aquells lectors que practiquen l'escalada i l'alpinisme, com aquells que no, com és el meu cas. Ànima vertical és una obra que s'adiu tal com hem dit en la seva línia de còmic, i que sens dubte, hi ha altre manga d'aquesta temàtica per anar ampliant aquesta col·lecció. Símbol té un ampli nínxol per omplir en català.