dimecres, 19 de setembre del 2012

Cop dur a #EDT i futur del #mangaencatalà

Avui al migida en tornar a casa per dinar després de la feina, en entrar a la xarxa m'he trobat amb una impactant noticia EDT perd les llicencies de Shueisha. Ahir a la nit, Joan Navarro, publicava al seu bloc Viñetas que Shueisha anulava totes les llicencies que tenia amb l'editorial barcelonina. També diu que el proper 30 de novembre deixaran de publicar novetats i que a partir del 30 de maig del 2013 deixaran de vendre'n el fons editorial. Sense cap mena de dubte això és un cop molt dut per EDT, després de la seva separació amb el Grup Glénat, ara doncs que intentava refermar-se en la seva nova condició.

Els motius d'aquest divorci són desconeguts, tot i que Joan Navarro en un dels comentaris apunta el següent:
Sincerament no sé el motiu real d'aquest canvi. No devem ni un euro a Shueisha, hem pagat una fortuna en drets d'autor, tenim fins i tot uns 200.000 euros pagats de més en sèries en què mai els recuperarem ...

L'únic que se m'acut, i que coincideix amb el fet que el nou director de Viz a Europa es un tipus que ve dels Estats Units, és que estiguin començant a practicar la mateixa política que per exemple DC. Si cada cinc anys, per exemple, canvi de llicenciatari cobro una pasta per avançat que de l'altra manera no la cobraria. És una mica com el cas d'alguns traspassos en el futbol. Cada vegada que Ibrahimovic canvia de club, s'embutxaca una pasteta.

Si no és això, que m'ho expliquin, perquè racionalment no ho entenc.. 

Sobre les sèries de manga en català afectades són Naruto, Bleach i Kimagure Orange Road. Segons Joan Navarro al seu bloc Patufets, Naruto el qual la seva llicencia ha estat anunciada per Planeta deAgostini, també continuarà amb l'edició en català. De Bleach ara per ara no en sabem res, caldrà esperar a veure qui serà el futur editor i sobre KOR el més segur és que el 30 de maig de 2013 deixarà d'existir.

Publico les dues entrades dels mangas en català d'EDT tant dels que ha perdut com els que s'han salvat:



54 números publicats en català. (Oberta)


40 números publicats en català. (Oberta)


10 números publicats en català. (Completa, tancada)


Com ja hem anunciat a la web de EDT, Shueisha no ens renova el contracte que ens unía fins ara. Pel que sabem "Naruto" la publicará a partir d’ara Planeta i sembla que també en català. "Bleach" en català s’està negociant amb el futur editor de l’edició espanyola. I "Kimagure Orange Road" quedarà orfe. I si no ho arreglem amb Shueisha, el 30 de de maig del proper any deixarà d’estar a la venda i tindrem que destruir tot l’estoc sobrant.

D’aquests 104 números publicats s’han venut un total de 185.000 exemplars.


Els 18 volums de "Musculman" queden al nostre catàleg, igual que les altres series publicades en català com "Cinturó Negre", "Inuyasha", "Love Hina", "Sakura la caçadora de cartes" i "Fushigi Yugi".

Des de Planeta Sigarra, tot el meu suport a Editores de Tebeos. 

8 comentaris:

scaramanga ha dit...

Doncs més val que me'l pensi ràpid, el tema de KOR: espero una liquidació o l'acabo ja? Tu (o qualsevol visitant d'aquest bloc) què em recomanaries?

scaramanga ha dit...

Has llegit allò de Planeta? Han amenaçat amb marxar de Catalunya si guanyés el "Sí" al referèndum. NMo es volen quedear sense les vendes que les donen els llobres del Giménez-Losantos, el Pio Moa o el César Vidal.
Però, com pregunta el Cuní "I què fotreu amb totes les edicions catalanes que treieu?" També són vendes, no?

El Sr. Lara Bosch s'ha tornat a lluïr com a les assemblees de l'Espanyol.

Llop Segarrenc ha dit...

Sembla ser que el senyor Lara Bosch es comença a fer gran i ja de delira. Gran visió d'empresari té.

scaramanga ha dit...

Ma mare m'ha comentat que han dit a RAC1 que ho ha volgut matissar, però no consta enlloc, per sort per tots, ja que segons em que em deia mam mare, Lara Bosch s'hauria escudat en que "les seves paraules s'havien traduït malament al català". Tal com raja.

A és, jo no sé quina por té. El millor que podem aconseguir tal i com està la situació és recuperar l'Estatut robat i poca cosa més. L'important és no abandonar.

Llop Segarrenc ha dit...

També hi ha la possiblitat que davant de l'emprenyada que el seu equip de futbol estigui "sota terra", digué això perque va ser el primer que se li passà pel cap. Hehehe.

Moroboshi ha dit...

Sembla que no s'anuncia una liquidació de KOR en català. Una llàstima.

Pel que fa a Naruto, em temo que és més una esperança del senyor Navarro (li devien dir "ho intentarem") que una possibilitat real. I és que ja sabem com les gasta Planeta, ja abans de la sortida de to de l'imbècil del Lara.

Jo ja compto que no veurem mai el volum 55 en català, al cap i a la fi una empresa mira pels seus beneficis i el manga en català era una aposta ideològica lloable d'EDT, però alhora una pèrdua de diners constant. No s'ha fet bé per molts motius (treure coses en català anys després que en castellà era suïcida), no ho hem recolzat gaires lectors (i els que ho hem fet es nota que som bastant de la ceba), i tard o d'hora havia de passar. Ara, passo de fer-me-la en castellà, ho intentaré en japonès.

Llop Segarrenc ha dit...

Respecte KOR és rar que no s'hagi anunciat cap liquidació com tampoc de Naruto i Bleach, ja deurà arribar.

Una cosa són les anades de to del Lara Bosch i l'altre és la gent amb seny de Planeta deAgostini Cómics. A veure que es diu al Saló, si es diu alguna cosa, clar.

Moroboshi ha dit...

Em temo que sí que en parlaran, però per a dir que no ho fan. Pensa que Dr. Slump teòricament s'ho estaven "estudiant", i realment crec que vendria bé, però aparentment ho han deixat córrer.

Diran que no i ho diran baixet, amb un públic en bona part format per gent que se li'n fot Naruto en català, i la cosa quedarà aquí. Això és el que pronostico.

Per altra banda això dels packs de liquidació només ho faran amb obres que no han aconseguit col·locar. Seria una "deslleialtat" cap a l'empresa que ha adquirit els drets d'una obra rebentar l'estoc, perquè se suposa que Planeta en aquest cas també ha comprat els números endarrerits per a vendre'ls com cregui oportú, única manera de guanyar nous lectors.