dimecres, 30 de gener del 2013

Arròs covat volum 1

Títol: Arròs covat
Títol original: Arroz pasado
Autor: Juanjo Sáez 
Publicat per: Reservoir Books (Random House Mondadori), 3a edició maig 2011 (1a, octubre 2010; 2a, gener 2011 )
Format: Rústic amb solapes, Color, 784
Preu: 26,90€

Arròs covat era un dels còmics que tenia a la llista de pendents de compra, esperant que arribés el moment per compar-lo o un simple "Avui que el veig, el compro i feina feta", essent això a finals de novembre del passat any, i la segona opció, és la del meu cas. Un cop ja a casa però el vaig haver de posar-lo a la llista d'espera per llegir, i per tant fins fa un parell de setmanes no li va tocar el torn. 

Arròs covat però a part de ser un còmic també és una sèrie de televisió, que tinc pendent. I que va ser primer el còmic o la sèrie. Això ho ens explica en Juanjo Sáez a la introducció del còmic. Resumint-ho breument, Arròs covat va néixer com a proposta de sèrie d'animació que va fer en Juanjo Sáez a Escándolo Films, la qual estaria coproduïda per TV3. Sáez va decidir fer el guió dibuixant vinyetes com si la sèrie d'un còmic es tractés. Així doncs el volum el qual ressenyo ve a ser la recopilació dels guions, els quals s'animarien en posterioritat, i tal com confessa el propi autor ja ho va fer d'aquesta manera per tal de poder-ho publicar en paper.
Però bé com sol passar en les adaptacions, del producte original, diguem-me el còmic, el creat per en Juanjo Sáez, al producte final d'Escándalo Films, la sèrie, hi ha diferencies. Aquest volum doncs vindria a ser tal com li hagués agradat que fos la sèrie.

Aquest volum consta de 12 capítols, el que correspondria la primera temporada. Coneixerem, en Xavi Masdéu, un dissenyador gràfic de 30 de Barcelona, el qual viu amb la Sònia, la seva xicota de tota la vida, i que per un dia per l'altre comença a replantejar-se que no està aprofitant la seva vida, essent el punt d'inflexió en trencar-se la seva relació amb la Sònia. 
En Xavi també ens presentarà els seus companys d'estudi de disseny, en Lluís i en Ricard, i l'altre personatge rellevant és la seva tieta Paquita, amb qui cada dijous menjarà arròs, sempre elaborat de manera diferent. 

El que crida més l'atenció és el seu estil de dibuix, el qual les cares no s'hi dibuixen els ulls i les boques, exceptuant quan la situació ho requerix. Altre element rellevant és la combinació del dibuix d'en Sáez sobreposat en imatges reals de la ciutat de Barcelona, fent de la ciutat un altre protagonista de la història. Per altra banda també s'ha de mencionar, que cada capítol té el nom d'una especialitat d'arròs, excepte el capítol 9. El corresponent nom guarda una estreta relació amb la trama del capítol.

Amb les aventures i desventures d'en Xavi Masdéu m'he fet un fart de riure, és una gran dosi d'humor, exceptuant l'últim capítol el qual s'hi presenta un panorama totalment diferent.   

L'èxit de la sèrie ha repercutit positivament en l'edició del còmic, del quan se n'han publicat tres edicions. Ara, després de la lectura d'aquest, tocarà posar fil i agulla a la sèrie començant per la primera temporada.