dimecres, 13 de gener del 2016

Vae Victus

Títol: Vae Victus
Títol original: Vae Victus
Autor: Albert Sánchez Piñol
Traducció de: Xavier Pàmies
Publicat per: Edicions La Campana. Novembre de 2015
Format: Cartoné, 528 pàgines
Preu: 24,90€

El passat mes de novembre de 2015 es va publicar la esperada continuació de Victus. Barcelona 1714, sota el nom de Vae Victus, que es una deformació de la locució llatina Vae victis, "Ai dels vençuts".  Aquest cop sortint simultàniament les edicions en castellà i en català. 

Vae Victus de l'Albert Sánchez Piñol ha estat la meva última lectura de l'any 2015.  Vaig començar a llegir-lo tot just havent-lo comprat el passat 21 novembre i el acabar el 29 de desembre.

Tal com la primera part, sent un vellet casi centenari, des de Viena, en Martí ens explicarà la història a mesura la que la seva cuidadora Waltarud ho va escrivint en paper. Aquesta segona part de la saga Victus comença on acaba el primer llibre, un fatídic 11 de setembre de 1714 amb un Martí Zuviría ben fumut tan mentalment i sobre tot físicament. I a partir d'aquest moment comença la seva odissea viatjant pel planeta. Són quatres les històries que ens relatarà en Martí.

La primera és Americanus. En aquesta en Martí després de la caiguda de Barcelona per la seva seguretat es veu obligat a exiliar-se, i va a parar al Nou Món, més concretament a la colònia britànica de Carolina del Sud, on sense voler-ho, es veurà implicat en una guerra entre els natius yama i els colons britànics. 

La segona història, Hispaniensis, en tornar d'Amèrica, ens explicarà la Guerra entre França i Espanya de l'any 1719, retrobant-se amb el seu "estimat" James Fitz-James Stuart, el que suposarà el retorn d'en Martí a Catalunya degut a aquest conflicte, ja que un dels pretextos d'aquest era que amb victòria francesa es restablirien les Constitucions catalanes, el que va comportar que molts catalans es posessin al servei del Duc de Berwick, entre ells guerriller Pere Joan Barceló conegut com a Carrasclet.

A la tercera història, Magna parens, trobant-se sota els serveis de Frederic II de Prússia, va a Barcelona, a posar punt i final al seu duel amb en Joris Proper van Verboom, l'enginyer militar al servei de Felip V i creador de la Ciutadella de Barcelona.

I en l'última història, Australis, trobant-se vivint a Londres, es veu embarcat en un viatge cap als mars australs del Pacífic, anant a parar a les llavors gens conegudes illes de Nova Zelanda, rebent aquest nom en motiu del territori neerlandès de Zelanda, que en català es tradueix com Terra del mar. El llarg viatge el farà en el vaixell comandat per l'explorador James Cook.

Sense cap manera de dubte al darrere d'aquest llibre hi ha un altre gran treball d'investigació que ens aportarà molts coneixements. Ja que com el primer llibre, aquest segon és molt més que un llibre d'aventures i conflictes militars, també l'aspecte de la vida del dia a dia serà important i també ho serà les relacions entre natius i els colons europeus, centrant-nos a Amèrica on ja hi havien uns quants segles de contacte, així doncs aprendrem història d'altres racons del planeta. I el que tampoc hi falta és l'excel·lent humor que caracteritza aquesta saga, fins i tot en moments dramàtics. 

I tal com acaba el llibre, ja deixa entreveure que hi haurà una tercera part, i és que en Martí Zuviría amb el pes de l'edat que porta a sobre, encara té moltes experiències a relatar-nos.

1 comentari:

El administrador de La novela antihistórica ha dit...

Una recomanaçio: una molt bona resenya de en "Vae Victus" http://www.lanovelaantihistorica.wordpress.com
De res!!