dissabte, 17 de març del 2018

L'Associació Cultural Baixa Segarra, guanyadora del Premi Sikarra 2018

L’acte posarà el colofó a la celebració dels 25 anys de l’entitat. 


L’Associació Cultural Baixa Segarra, de Santa Coloma de Queralt, ha estat escollida guanyadora de la setena edició del Premi Sikarra. El guardó es dedica cada any a una persona o entitat que contribueixi a la divulgació, l’estudi, la projecció, la justícia i la cohesió social de la Segarra. En el cas de l’Associació colomina coincideix enguany amb el fet que el Premi es lliurarà a Santa Coloma, capital natural de la Baixa Segarra, el proper dissabte dia 24 de març i també amb que l’acte esdevé el colofó al 25è aniversari de l’entitat.

El Jurat, format pels membres del Fòrum l’Espitllera i de la Fundació Jordi Cases i Llebot, organitzadors del Premi, va escollir, el passat 24 de febrer a les Pallargues, com a guanyadora de l’edició d’enguany, l’Associació Cultural Baixa Segarra “per la seva trajectòria incansable per preservar i promocionar el patrimoni i la història de Santa Coloma i del seu entorn segarrenc”. El seu compromís queda clar en el fet que, des dels seus inicis i fins avui, hagi dedicat al territori i la seva gent un total de 33 volums i 35 exposicions, i que disposi també d’un fons documental i fotogràfic i d’una biblioteca propis.

El fet de la pertinença a la Segarra històrica d’aquest espai geogràfic esdevé un fet de primer ordre en l’imaginari col·lectiu de la seva població. Queda palès en fets com que la mateixa revista local portin aquest nom, Segarra, que diversos carrers principals del seu nucli històric mantinguin el nom de la comarca i d’altres topònims relacionats amb la mateixa, i que els diversos governs locals han mantingut sempre viva la reivindicació de pertinença. Per tot això, el Jurat ha considerat que l’Associació Cultural Baixa Segarra sigui, d’acord amb les bases del Premi, mereixedora de rebre el Premi Sikarra 2018.

El lliurament es durà a terme a la Sala gran del Castell de Santa Coloma de Queralt el proper dissabte dia 24 de març, a les 7 de la tarda. L’acte serà presidit per Maria Garganté i Francesc Xavier Rivera, presidents del Fòrum l’Espitllera i de la Fundació Jordi Cases i Llebot, i per l’alcalde de Santa Coloma, Magí Trullols.

El guardó és una escultura de l'artista Anna Marín-Gálvez que reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda Sikarra, documentada de fa 2300 anys, adquirida per les dues entitats promotores del Premi i que s’exposa al Museu Comarcal de Cervera. L’escultura s’exposarà, durant la setmana prèvia a l’acte de lliurament, a l’Oficina Municipal de Turisme de Santa Coloma de Queralt, ubicada al pati d’armes del Castell.

En les anteriors edicions del Premi Sikarra s’ha guardonat la poetessa cerverina Rosa Fabregat, la Cooperativa La Garbiana de Tarroja de Segarra, la Cooperativa l'Olivera de Vallbona de les Monges, l’entitat Càritas Diocesana de Cervera, els Amics de l’Arquitectura Popular i l’activista cultural cerverí Armand Forcat.