dimecres, 5 de desembre del 2018

47 Ronin

Títol: 47 Ronin
Títol original: 47 Ronin (números 1 a 5) 
Autor: Mike Richardson (guió), Stan Sakai (dibuix i portada), Kazuo Koike (assessor editorial) i Lovern Kindzierski (color)
Traducció de: Nacho Bentz
Col·lecció: Independientes USA
Publicat per: Planeta DeAgostini Cómics (Planeta Cómic), març de 2014
Format: Rústic, 152 pàgines, 15 x 23 cm, Color
Preu: 12,95€





L'any passat vaig iniciar-me en el "bushido", no literalment, però si des de la literatura gràfica gràcies a les edicions integrals d'Usagi Yojimbo de l'Stan Sakai que Planeta Cómic va començar a publicar llavors.

A partir d'aquí, no recordo si fou al Saló del Manga de l'any passat o al Saló del Còmic d'aquest any, a l'estand de Planeta Cómic, que em vaig encuriosir per una altra obra de l'Stan Sakai on és coautor com a dibuixant, la coneguda història dels 47 Ronin. Fos quan fos, l'obra en qüestió va anar a parar a la meva llista de futures compres i fou al Saló del Manga d'enguany quan la vaig comprar.

47 Ronin és molt més que un còmic, és la llegenda nacional del Japó. I com moltes llegendes, aquesta es basa en fets reals històrics. Situats a principis del segle XVIII, un grup de 47 samurais van esdevenir ronin (samurai sense amo) després que el seu daimyo (senyor feudal), n'Asano Takumi-Naganori del Castell Ako, es va veure obligat a realitzar el seppuku, o sigui suïcidar-se però mantenint l'honor, com a conseqüència d'haver agredit tot i que lleugerament un funcionari, en Kira Kozukenosuke Yoshinaka, al palau del Shogun, fet impensable i penat en seu governamental. L'agressió va tenir lloc a causa de les humiliacions que patia l'Asano per part d'en Kira. 

Els ronin, encapçalats per n'Oishi Kuranosuke Yoshio, van idear un pla per venjar el seu senyor, el qual va consistir en assassianr en Kira. Per tal de portar-ho a terme, van esperar molt més d'un any, per així no aixecar cap mena de sospita a les autoritats, ja que es va ordenar la dispersió dels samurais, i també per tal que en Kira tingués les defenses baixes. Després de cometre l'assassinat d'en Kira, es van lliurar a la justícia, i van ser sentenciats a realitzar el seppuku, i així com el seu senyor, malgrat la mort, van mantenir l'honor.

Aquesta història amb un rerefons d'absoluta lleialtat, honor i sacrifici, va captivar al seu dia a en Mike Richardson, fundador de l'editorial Dark Horse, i decidint que algun dia l'havia de traslladar al còmic. L'any 2008 va tenir enllestit el primer esborrany, i fou en Kazuo Koike, guionista de El llop solitari i el seu cadell (子連れ狼, Kozure Ōkami) i amic seu, qui el va anar aconsellant i revisant. Pel dibuixant, tot i buscar entre diferents opcions, finalment el va trobar molt a prop, dins de la seva pròpia editorial, el mencionat Stan Sakai, qui amb la publicació d'Usagi Yojimbo tenia un gran coneixement del món dels samurais. Finalment el novembre de 2012, en va sortir el primer número dels 5 del qual està formada la història. El cinquè número va sortir el juliol de 2013 i el volum recopilatori el març de 2014, com també ho feu Planeta, doncs un llançament simultani. 

El volum inclou tot de material extra: una galeria amb les portades dels números individuals i textos per part d'en Mike Richardson i l'Stan Sakai on s'explica com va tenir lloc la creació de l'obra.

47 Ronin és la visió dels autors de la història d'aquests lleials samurais, i com a llegenda que ha esdevingut actualment, segurament difereix en molts aspectes de la realitat de llavors, tal com diu l'Stan Sakai a les pàgines extres, segurament els personatges no eren tal com ens els presenten en aquest còmic. És una versió més d'aquesta llegenda japonesa. Sigui com sigui, és una història que des del primer moment que es va començar a explicar al gran públic ja fa tres-anys, ha captivat generació rere generació, encara avui en dia. Sense dubte, veure la persistència i la lleialtat d'aquests samurais envers el seu senyor és digne d'admirar.