dijous, 26 de setembre del 2019

Devilman: The First

Títol original: Devilman: The First  (デビルマン ザ ファースト)
Autor: Go Nagai
Traducció per: Marc Bernabé (Daruma SL)
Publicat per: Panini Comics, abril de 2019 a agost 2019
Format: Rústica amb sobrecoberta - 360 pàgines - 15 x 21 cm - B/N i Color
Núm. de volums:  3
Preu: 15€/volum. 45€ en total





Aquest any ens ha arribat dos clàssics d'en Go Nagai, el passat gener, ens va arribar en català Cutie Honey. The legend (Ooso Comics) i aquest passat abril, Panini Comics va publicar el primer volum de Devilman, finalitzant-lo aquest passat agost, havent tingut una periodicitat bimestral. 

El manga de Devilman , que consta de 53 capítols, va ser publicat a la revista Weekly Shōnen Magazine de Kodansha del juny del 1972 al juny del 1973 i fou recopilat originalment en 5 volums. L'edició que ens ha portat Panini consta de 3 volums de tapa tova amb sobrecobertes de 360 pàgines aproximadament cada un, amb una mida de 15 x 21 centímetres, i també amb pàgines en color. Estem parlant del format A5 que coneixem com a edició definitiva o kanzenban, en japonès, la qual fa molt de goig. Només hi ha un petit error, en la portada del capítol 8, hi ha un 7. La seva edició està basada en l'edició homònima japonesa titulada Devilman: The First, publicada per Shogakukan el 2018 deixant entendre que és l'obra original. 



Devilman ens presenta l'Akira Fudô un jove introvertit i poruc que viu a casa de la seva apreciada amiga Miki Makimura, la qual de caràcter és totalment oposada, extravertida i valenta. Un dia, reapareix el seu amic Ryo Asuka després d'un temps sense veure's. La seva reaparició suposarà un daltabaix per l'Akira, i és que serà introduït en el terrorífic món dels dimonis, qui havien dominat la Terra en la llarga era dels dinosaures, i ara després de mil·lennis d'absència pretenen recuperar el planeta i per tant exterminar l'espècie humana. Tal com s'anirà explicant, els dimonis són tan poderosos que ni tan sols l'armament humà més poderós els podria derrotar. Només hi ha una manera, i és que un humà de molt bon cor es fusioni amb un dimoni, i pugui imposar la raó humana en el nou ésser que es crearà. I aquest humà escollit és l'Akira Fudo. Tastant a més, en pròpia pell que els dimonis existeixen de debò, se sotmet a l'experiment i tot seguint els passos que l'indica en Ryo, aconsegueix fusionar-se amb el poderós dimoni anomenat Amon, imposant la seva raó humana. L'Akira Fudo esdevé en Devilman, un ésser com cor i raó humana en un cos d'un dimoni.

El nou Akira Fudo no té res a veure amb el d'abans, ara decidit i amb ganes de gresca, s'enfrontarà al que calgui. El naixement d'en Devilman però superposarà una amenaça pels dimonis, i alguns d'ells el voldran derrotar. No només ell serà l'objectiu d'aquests dimonis sinó també la família de la Miki Makimura. I en aquest nou escenari és on entra en escena la poderosa dimoni Silene i els seus sequaços.

Això és el que se'ns presenta en el primer volum on acció, violència, esquarteraments, sang i erotisme es barregen per donar lloc a aquesta història on un dimoni "bo" ha de lluitar contra dimonis dolents. En endinsar-nos al segon volum i ja en el darrer i tercer volum, anirem veient com aquell argument aparentment deduïble, es complica molt més i que la cosa no anirà per on ens podíem pensar en un inici. Devilman és una història madura, adulta i fosca per la revista on es va publicar. Una obra amb rerefons filosòfic que farà reflexionar al lector. Un obra vigent avui en dia per com es relaciona la humanitat entre ella i amb el planeta Terra.

Quant a la traducció, tenint el precedent d'haver llegit els quatre primers volums dels cinc de Devilman G d'Ivrea, remake de l'obra original, havia interioritzat el seu criteri de traducció, i que ara aquí, m'han sobtat en alguns termes. Així per exemple tenim el cas de "Sirene", on aquí, en Marc Bernabé, s'ha decantat per la forma "Silene", que també s'utilitza però que s'allunya de l'origen del nom que són les sirenes de la mitologia grega. Un altre terme és  "Ghelmer", que aquí, utilitza la forma Gelma, però en aquest cas hi ha més diversitat de formes utilitzades. Un darrer exemple és el terme "Psycho Jenny", sent pel que he vist la forma més comuna, però que aquí han utilitzat la forma "Psicogeny".

Així doncs ens trobem davant d'una gran ocasió que per conèixer tot un clàssic del manga, creada per un dels grans autors com és en Go Nagai, i que malgrat el pas dels anys, no desentona gens i a més en una magnífica edició, digna d'una obra com Devilman