dimecres, 11 de desembre del 2019

Orn Història Universal vol. 4: En la batalla

Títol: Orn Història Universal vol. 4: En la batalla 
Autor: Quim Bou
Publicat per: Dolmen Editorial, febrer de 2010
Format: Cartoné  - 56 pàgines -  21,5 x 30 cm  - Color
Preu: 15€


Després d'haver llegit el tercer volum d'Història Universal d'Orn, les aventures del famós gos d'en Quim Bou continuen en el seu quart volum titulat En la batalla, que fou publicat per Dolmen Editorial el 2010. 

Aquest és el quart volum dels 7 que hi ha de moment de la saga Història Universal. Els 5 primers han estat publicats en paper i els dos següents els podem trobar a l'aplicació per IPad Orn·is comic.

Tal com explico en aquesta entrada, tot volen aconseguir els còmics d'Orn en català, aquest quart volum el vaig aconseguir juntament amb els volums 3 i 5, el juny de 2016, després de trobar el primer.  Em quedaria pendent el segon que no el trobaria fins a l'abril de 2018.

Aquest volum a diferència dels dos primers, sembla que encara en queda estoc disponible segons indica SD Distribuciones.

Al final del tercer volum, l'Orn, l'Aconis, l'Oja amb una bona estratègia, entre amenaça i pacte amb el mag, aconsegueixen anar-s'n de la torre, això sí amb el mag amb l'orgull ferit i guanyant-se el gos un nou enemic poderós. Els tres a més s'emporten el puput inconscient i és que l'ocell també és un Berserker.

Així doncs iniciem aquest quart volum, en què els quatre fan camí cap al Pas Fortificat, això sí el puput el mantenen inconscient pel possible perill que pot suposar si es desperta. Tot passat a prop de Vilavella, se n'assabenten gràcies a l'Aques, una talp, que el poble ha estat atacat per uns invasors provinents del mar. Tot caminant, més endavant ara es troben amb els supervivents de Vilavella que n'han pogut fugir, sent un dels seus caps visibles, el conill Oldaric. 

Així tot el grup fan camí cap al Pas Fortificat, però al pas del coll entre Vilavella i Vilanova, població sota la jurisdicció del castell del Pas Fortificat s'hi troben els soldats del veguer i castlà del Pas Fortificat. Mencionar que Vilavella i Vilanova, tenen estatus diferents. La gent de Vilavella és més lliure que la de Vilanova, per tant el veguer només està obligat a defensar la seva ciutat i d'aquí s'hagi situat en el coll entre les dues situacions per evitar el pas dels invasors, si es dóna el cas. 

I sí que es donarà el cas, ja que hores després apareixen al camí que passa pel coll els invasors del mar. La batalla és inevitable, i malgrat el contracte que té l'Orn amb l'Aconis, s'implicarà de ple en la defensa de coll, en ajudar la gent de Vilavella i en participar activament en la batalla que tindrà lloc tot i haver-se jurat fa temps que mai més participaria en una batalla. 

En aquest volum finalment ens trobem amb el que esperem d'una obra de tipus fantàstica i medieval, un bon xoc d'espases, amb tot el que això comporta. També coneixerem aspectes polítics amb les diferències jurisdiccionals i de drets entre poblacions, i per tant com són de lliures la gent que hi viu. Un volum amb una mica de tot.

Com a curiositat, un dels personatges, l'Oja és reanomenada com a Irga. Un canvi que al seu dia, en Quim Bou no se'n va adonar en aquest volum, però que al cinquè volum, conscientment o inconscientment, torna a anomenar pel nom original, Oja. 

Les aventures de l'Orn continuen al cinquè volum d'Història Universal titulat Vilanova.