dimarts, 28 de juliol de 2020

Gunnm Last Order

Títol original: Gunnm Last Order (銃夢 Last Order New Edition)
Autor: Yukito Kishiro
Traducció de: Gustavo Álvarez (vol. 1), Marcelo Vicente (vol. 2), Guido Rosano ( vols. 3, 4, 5) i Laura Antmann (vols. 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12)
Publicat per: Editorial Ivrea, gener de 2019 a juny de 2020
Format: Rústic amb sobrecoberta  - Volum A5 (15x21 cm) - 334 pàgines aprox. - B/N i color
Núm. de volums: 12
Preu: 15 € els volums 1 a 11 i 18,5 € el volum 12 = 183,5 euros en total

Amb el final de la publicació de la sèrie original de Gunnm, l'agost de 2018, eren moltes les preguntes a l'Editorial Ivrea si també publicaria la seva continuació anomenada Gunnm Last Order. La resposta va arribar pocs mesos després, al Saló del Manga de Barcelona de 2018, quan Ivrea, a la seva presentació de novetats, va anunciar que posseïa la llicència de Gunnm Last Order, també d'en Yukito Kishiro, que originalment  es va publicar del novembre de 2000 al gener de 2014, i recopilant-se originalment els seus 124 capítols en 19 volums. 

Ara bé, no va anunciar l'edició de 19 volums, sinó la New Edition, de 12 volums, en format A5, o dit en altres paraules en Kanzenban, també conegut per Edició Definitiva. Comportant doncs finalment que la segona sèrie de Gunnm tindria i té una mida major a la primera sèrie com també a la tercera part, Gunnm Mars Chronicle de mida igual a la primera, sent aquesta publicada per Planeta Cómic.

El seu primer volum es va posar a la venda el gener de 2019, que preveient una periodicitat mensual, ocuparia tot el 2019 o bé amb algun retard a principis de 2020. Finalment ha estat el segon cas. Els deu primers volums sí que van sortir durant el 2019. El volum 11 el febrer de 2020 i amb el 12 és on hi ha hagut el principal retard. Previst, si no em falla la memòria per l'abril, la crisi sanitària de la covid-19, va provocar una parada, i aquest finalment, ha sortit aquest passat juny.Situant-nos al volum 9 de Gunnm, aquest inclou tres capítols finals (La conquista de Salem part I i part II, i Epílogo), els quals al seu dia en Yukito Kishiro, a causa d'uns problemes de salut, va crear per tancar la història. Ara bé, quan va decidir continuar-la, aquests tres van ser ignorats, i la continuació o sigui el manga de Gunnm Last Order, va continuar a partir del capítol anterior a aquests tres, el número 51 Epitafio. En aquest, les últimes vinyetes, mostren com la Gally cau en una trampa, un ninot bomba l'atrapa i explota i ella queda totalment destruïda. Finalment apareix en Desty Nova, el qual agafa un tros de cervell de la Gally.

Així doncs, en els primers compassos de Gunnm Last Order, ens situem a Salem, la ciutat flotant, on veiem en Desty Nova que regenera el cervell de la Gally i creant-li un nou cos, l'Imaginos, tot gràcies a la seva ciència i tecnologia, a més a més, gràcies a la regeneració del seu cervell ha recuperat més antics records de la seva infància: la Gally, o Yoko, tal com es diu realment, ha recordat de qui va aprendre el seu estil de lluita Panzer Kunst. Quan la Gally finalment es desperta veu com Salem està en caos, ja que una setmana abans en Desty Nova va revelar a Salem, el secret dels salemians. Quan un salemià arriba als 19 anys, se li substitueix el cervell per un xip. En fer-se públic aquest fet va comportar que molts adults entressin en xoc, alguns ho van suportar, d'altres es van suïcidar, a més d'obrir-se una guerra entre adults i no-adults. La Gally però no només es troba amb aquesta caòtica situació, sinó que a més, es retroba amb en Desty Nova, amb els seus nous sequaços, creant-se entre ells dos una estranya relació, provenint d'una antiga enemistat. En mig de tot el merder, la Gally té com a objectiu trobar la seva amiga salemiana Lou Collins.

Després de posar pau a Salem, per trobar la Lou Collins, aquest peculiar grup format per na Gally, en Desty Nova, en Sechs, n'Elf i na Zwolf, aquests tres últims androides supervivents de la sèrie GR sent rèpliques de la Gally, es dirigeixen la ciutat espacial Jeru, una estructura superior a Salem. En aquesta nova ciutat es trobaran amb l'Aga Mbadi, un dels grans enemics, del qui amb prou feines aconseguiran fugir. Entrar a Jeru és imprescindible per trobar la Lou, i per fer-ho participarà en el Z.O.T. Tournament, un torneig de lluita. El seu pla és utilitzar el torneig com a excusa per infiltrar-se a Jeru. 

Aquest torneig serà el gran arc argumental de Gunnm Last Order, que ocuparà la majoria de volums, on en els capítols previs com durant aquest, aprofundirem en el món, institucions, història i secrets de l'univers de Gunnm, alhora que veiem com evolucionen els personatges protagonistes en especial la Gally, tant psicològicament i mecànicament, alhora que aprofundirem en el seu passat, en el seu orígen com a Yoko. 

El darrer volum recuperem dos personatges importants de la Gally, que va deixar a la Terra, en Daisuke Ido i en Fogya Fore. Amb les aventures d'aquests dos, al llarg d'un flaix-bac fins a arribar al present, tancarem Gunnm Last Order.


Les diverses edicions espanyoles
  
Com la sèrie original, Gunnm Last Order també fou publicada per Planeta DeAgostini Comics (ara Planeta Cómic). Aquella edició va tenir diferents formats al llarg de la seva publicació. Primerament va ser publicada en mitjos volums, per més endavant ja publicar-la en volums sencers, variant la periodicitat i ja faltant-ne quatre volums pel final hi va haver una llarga pausa llarga motivada per canvis editorials al Japó. Vegem-ne la història, informació de la qual extrec de Listado Manga.

- Els 12 mitjos volums en castellà del número 1 al 12, publicats del març de 2004 al març de 2005, corresponen als volums japonesos 1 al 6.
- Els 13 volums complets en castellà del número 13 al 25 corresponen als volums japonesos del 7 al 19. Del 13 al 21 van ser publicats del novembre del 2005 al novembre de 2011, i els quatre volums finals, del 22 al 25, foren publicats de l'octubre de 2014 al maig de 2016.

Per altra banda hi ha el tema de canvi d'editorial.

- Els primers 15 volums van ser editats per Shueisha al Japó.
- A partir del volum japonès 16 (equivalent al volum espanyol núm. 22) al 19 (el 25 espanyol) l'editorial va passar a ser Kodansha, reeditant també els 15 anteriors i canviant el disseny de les portades.

Tots aquests canvis, fins a aquesta nova reedició, donaven lloc a què només es poguessin trobar al mercat els últims 4 volums amb certa facilitat. Així doncs amb la nova edició d'Ivrea de la sèrie original, era necessària una nova edició de Gunnm Last Order, que no va tardar gens a anunciar-se per part de la mateixa Ivrea.

Aquesta nova edició com ja he dit correspon a la New Edition, passant de 19 a 12 volums, els quals són en format A5 de 300 a 450 pàgines, en sentit de lectura oriental i incloent pàgines a color quan correspon. Cada volum porta sobrecobertes iguals que la japonesa, només modificant lleugerament la part del llom, i a més la sobrecoberta presenta detalls tinta metal·litzada.

Com a material extra al final dels volums, tenim pàgines explicatives sobre elements apareguts en els corresponents volums, i també tires còmiques, en la secció Teatro de la Vida

A més dels volums 1 a  7, també s'hi inclou unes històries extres del mateix Yukito Kishiro que no tenen res a veure amb Gunnm:
  • Volum 1 - Volar por el cielo 
  • Volum 2 - La gran máquina
  • Volum 3 - La estrella del océano misterioso
  • Volum 4 - Headman en el Tokyo del futuro
  • Volum 5 - Energías misteriosas
  • Volum 6 - "Junk" The space rovers (primera parte) 
  • Volum 7 - "Junk" The space rovers (segunda parte)


Gunnm, Gunnm Last Order i... Gunnm Mars Chronicle

Les aventures de la Gally no s'acaba amb Gunnm Last Order sinó que hi ha una tercera part,  Gunnm Mars Chronicle. Aquesta és una sèrie oberta, comptant fins al moment amb 6 volums, la qual és publicada per Planeta Cómic, des del passat març de 2018, i havent publicat fins al moment 6 volums, el darrer aquest passat gener de 2020. Ja tenint-los, pròximament en començaré la seva lectura. Aquesta tercera sèrie i continuació de Gunnm Last Order ve a ser una preqüela de la sèrie original, ja que en ella ens endinsarem el passat llunyà de la Gally a Mart quan s'anomenava Yoko.

Gunnm Mars Chronicle vol. 6, Planeta Cómic, gener de 2020
Així doncs, avui en dia tenim a disposició Gunnm (9 volums) i Gunnm Last Order (12 volums) publicat completament per part d'Ivrea. Per altra banda, Planeta Cómic publica la tercera part, la mencionada Gunnm Mars Chronicle, fins al moment havent-se publicat 6 volums. I encara faltaria un altre material d'aquesta franquicia a reeditar: Gunnm Gaiden, un volum únic que inclou quatre històries d'aquest univers, publicat per Planeta el maig de 2010. Esperem tenir-ne notícies amb el temps.

2 comentaris:

Moroboshi ha dit...

Jo em feia l'edició de Planeta, però em faltaven números saltejats i no hi va haver collons de trobar els números 18 i 21. Amb el canvi de format, fins i tot suposant que pogués tolerar la per força inferior traducció d'Ivrea (ja per palmarès i tradició), i em fos igual que quedessin "lletjos" posats junts, no sabria quins volums comprar per cobrir els dos forats que tinc, perquè les pàgines no coincideixen.

En resum, entenc que els drets van canviar de mans per merders relacionats amb els canvis que hi va haver al Japó, però a mi m'han ben fotut. No els he trobat mai, aquests dos, ni a preu de nous ni de segona mà.

Llop Segarrenc ha dit...

Últimament he llegit i estic llegint sèries d'Ivrea, majoritàriament recents, un parell d'anys i escaig d'existència, la més antiga del 2014, el volum únic de "Katsura Akira", i això de "força inferior traducció" o amb altres termes que es vulgui dir, jo no ho he notat pas. No sé el que feia fa anys, però pel que és ara, n'estic content. Clar que el castellà no és la meva llengua materna. Potser la cosa ha canviat, no?

Números 18 i 21 edició Planeta: Maig 2010 i novembre 2011. Bastants any, ja. Potser els quatre últims són més fàcils de trobar, no ho sé, no ho he mirat, pel fet de ser més recents. Entenc la ràbia.

Es podria mirar quins capítols inclouen aquests dos números i on s'inclouen en la nova edició d'Ivrea.

Salut!