dimecres, 22 de juliol del 2020

Ullal Blanc

Títol: Ullal Blanc
Títol original: White Fang
Autor: Jack London
Traducció de: Carme Juncadella
Publicat per: La Magrana (RBA Llibres). 1a edició en aquest format: juny de 2012. Segona edició: març de 2017
Format: Rústic amb solapes - 14 x 21,3 cm - 272 pàgines
Preu: 14 €

Després de la lectura de La crida del bosc, sent una de les lectures que he tingut durant el confinament, va donar a peu que m'interessés per una de les altres obres populars d'en Jack London, Ullal Blanc

Quan les llibreries van tornar a obrir, vaig demanar-lo a la meva llibreria de referència i a finals de maig el vaig comprar. 

Tal com La crida del bosc, Ullal blanc també ha estat adaptada en diverses pel·lícules d'acció real i d'animació, i recordo haver-ne vist alguna adaptació al televisor, però d'això fa anys, i per tant no ho recordo gens bé, el que comporta que la seva lectura hagi estat com el primer contacte amb aquesta obra.

Ullal blanc és una novel·la que fou publicada el 1906. La història està ambientada principalment al Territori del Yukon (Canadà), durant l'època coneguda com a Febre de l'or de Klondike. Justament en Jack London fou un dels que hi va anar, per tant, l'experiència va aportar-li coneixements per escriure tant La crida del bosc, publicada l'any 1903, com Ullal Blanc.

En gran part, la novel·la està escrita des del punt de vista del llop protagonista, el conegut Ullal Blanc, amb el qual a través dels seus ulls, se'ns permet explorar el món que l'envolta. Primer des del seu naixement examinarem la Salvatgia, concepte per referir-se a la natura, i posteriorment el món dels humans. En molts moments, especialment de la primera part, el lector tindrà la sensació d'estar mirant un documental de natura, certament com s'expliquen, et comporten aquesta sensació.

Ullal blanc, però comença molt abans del naixement del protagonista. Amb la primera i segona part de les cinc que té la història començarem centrant-nos amb la seva mare. Serà a través d'ella en què el lector s'endinsarà en els extensos boscos de Territoris del Nord, aprofundint en la relació de la lloba i els altres llops de la manada, com interactuen entre ells i amb la resta del món que ells coneixen. Un dels llops mascles de la manada esdevindrà la parella de la lloba i per tant el pare del llop protagonista. Aquest naixerà i a partir d'aquí amb els seus ulls coneixerem el món que l'envolta, i així també veurem el pas del temps i el seu creixement i la seva evolució com a llop.

Amb la tercera part però el seu món capgirà completament. Tindrà el primer contacte amb l'home, aquell animal bípede capaç de manipular el seu entorn com ell vulgui, aquell el nostre llop considera com a Déus. Els primers homes amb qui tindrà contacte seran un poble de natius americans. Ells li donaran el seu nom, Ullal Blanc i també coneixerem la història de la seva mare, i amb ells, farà els primers passos del que amb el temps esdevindrà ell, un llop domesticat. Aquest procés de domesticació o d'amansiment de llop a gos serà la part més important de la història.

A la quarta i cinquena part, l'Ullal Blanc farà un pas més de la seva evolució mental, quan conegui per primer cop els homes blancs, a qui considerarà déus superiors. Fins ara, a qui considerava el seu déu a qui servir i protegir, només l'unia la lleialtat, però un home blanc, qui esdevindrà el seu nou déu, amb els seus actes i la seva manera de fer, acabaran d'amansir-lo. Aquest home blanc esdevindrà el seu déu amorós, i amb ell la seva vida acabarà de canviar completament tal com anirem veient, però en el seu interior sempre hi haurà una mica de llop, cosa que el farà especial per a tothom.

Si amb La crida del bosc veiem com un gos domèstic despertava amb el pas del temps els seus ancestrals instints de llop, amb aquesta novel·la complementaria, veurem com un llop salvatge, l'Ullal Blanc, s'anirà amansint amb el temps esdevenint un gos vist des d'un punt de vista mental, no en va físicament és un llop. 

La lectura d'Ullal blanc ha estat molt rebuda. Comparant-la, amb l'altra obra mencionada, en Jack London va aprofundir molt bé en la narració, en explicar les interioritats del protagonista i en explicar tot el que l'envolta i com ho veu ell. És una obra de fàcil lectura i que sap enganxar el lector amb la qual coneixerem uns territoris al seu dia encara verges, però alhora durs tan pels seus habitants, siguin els  de la Salvatgia, o bé els homes, tant natius americans com homes blancs.