dimecres, 2 de desembre del 2020

Sàpiens: Una història gràfica, volum 1: El naixement de la humanitat

Títol: Sàpiens: Una història gràfica, volum 1: El naixement de la humanitat
Títol original: Sapiens: A graphic history, volume 1: The birth of humankind
Autors: Yuval Noah Harari (Autor original llibre i coautor), David Vandermeulen (Adaptació i coautor), Daniel Casanave (Adaptació i il·lustracions) i Claire Champion (Color)
Traducció de: Imma Estany Morros
Col·lecció: Llibres a l'abast
Publicat per
: Edicions 62, octubre de 2020
Format: Cartoné - 19 x 24 cm -  240 pàgines -  Color
Preu
: 21,90 €

Aquest passat octubre, Edicions 62 va publicar un còmic que parla sobre l'evolució humana. Sobre aquest tema n'he llegit llibres, n'he vist documentals, però còmics que tractin en profunditat, no, o sent una mica més correctes, obres situades a la prehistòria he llegit Neandertal (Norma Editorial, 2012)  i En busca del fuego (Ponent Mon, 2016), ambdues amb l'autoria d'Emmanuel Roudier.

Interessat doncs per aquesta novel·la gràfica que en un inici en desconeixia el seu context i que vaig anar esbrinant a partir de llavors, la vaig comprar.

Tot comença el 2011 quan l'historiador israelià Yuval Noah Harari va publicar en hebreu l'assaig Sàpiens, una breu història de la humanitat, que ens va arribar en català, el 2014 per Edicions 62, esdevenint tot un best-seller mundial.

Nou anys després, ens ha arribat la seva adaptació en format còmic, més concretament, la de la seva primera part de les quatre que té el llibre original que són: La revolució cognitiva, la revolució agrícola, la unificació de la humanitat i la revolució científica.

El primer volum de Sàpiens: Una història gràfica titulat El naixement de la humanitat, ens mostra de manera molt ben explicada, atractiva, amb sentit crític i humor, com l'Homo sapiens, nosaltres l'home modern, va arribar a ocupar tot el món.

Fa uns 70000 anys, a la Terra hi havia unes sis espècies humanes, algunes es van originar al lloc on ocupaven, però en el fons totes elles tenien un origen africà. Cada una al seu racó de planeta, amb les seves peculiaritats i característiques, vivien amb equilibri en el seu entorn, l'alteració que hi devien fer podríem considerar mínima, tot i que utilitzaven el foc i eines.

Una d'elles, l'Homo sàpiens, va començar a mostrar una manera diferent de comportar-se. Tenien una comunicació més complexa que els altres humans, sabien transmetre els seus coneixements d'una manera diferents alhora que els modificaven, això implicava una manera també diferent d'aprendre. També desenvolupar el que avui coneixem com a comerç, com també cooperar doncs entre diferents grups per resoldre problemes que tinguessin. Van desenvolupar una altra sociabilitat. Totes aquestes característiques, els feia diferents de la resta d'humans, el que en conjunt en Yuval Noah Harari anomena revolució cognitiva, va donar lloc que no només alguns grups sortissin de fora de l'Àfrica, tal com altres espècies humanes ja havien fet, sinó que anessin fins a terres encara més llunyanes on mai cap humà abans havia arribat. Sense saber-ho passa a passa, vam ocupar o envair tot el món. 

Aquesta revolució cognitiva a més, va donar lloc a l'aparició del concepte ficció. Una realitat imaginada, que en certa manera ha anat modelant la nostra espècie, allunyant-la de la realitat natural a què havíem pertanyut. Sí fins llavors quan veiem un lleó, pensàvem i dèiem: Ep, perill! A partir de llavors, hi podríem afegir, que a part de ser un perill, el podríem relacionar amb el grup de bisons que segueix i per tant coordinar-nos entre nosaltres per caçar-los i a més a més inspirant-nos en la seva majestuositat, fer-lo esperit protector de la tribu. Aquella primera ficció va anar donant lloc a una profunda evolució cultural en tots els sentits, donat lloc a l'aparició de múltiples societats humanes.

Tornant al viatge al llarg del planeta, si quan els sàpiens van començar-lo  hi havia cinc espècies humanes més, al final del viatge només en va quedar una, els sàpiens. Que va passar? Quan una espècie forana ocupa un territori nou, el més normal, és que amb el temps acabi desapareixent. Però el seu avantatge cognitiu, els va permetre adaptar-se a múltiples territoris, i així van acabar desplaçant les espècies humanes autòctones. Com va ser aquesta substitució? Segurament, hi va haver una mica de tot, en els alguns segurament els vam anar arraconant tot competint pel territori i els recursos, fins que els darrers van acabant morint de gana, per exemple, però coneixent el nostre historial, no es pot descartar que segons el lloc i l'època no els acabéssim exterminant violentament. 

Però, els nostres parents humans, no van ser els únics que van rebre negativament la nostra arribada. Mentre els sàpiens es van mantenir dins d'un context africà-asiàtic, l'impacte en vers el nostre entorn fou força mínim, no en va aquest ampli territori ja hi havia hagut humans, i per tant els altres animals ja ens coneixien, malgrat que érem prou diferents psicològicament. Ara bé, en el moment que vam trepitjar noves terres on mai abans cap humà hi havia fet acte de presència, tal com Austràlia o Amèrica, aquí la cosa va ser molt diferent. En especial el que coneixem com a megafauna, els grans mamífers, aus i rèptils. Les espècies d'aquesta megafauna no tenien cap mena de por d'aquell nouvingut, i per tant van ser blanc fàcil de les seves modernes llances i fletxes, i qui dia passa any empeny, sense ser-ne conscients nosaltres també vam anar portant-los a l'extinció. 

Aquests darrers paràgrafs són un breu resum de què al llarg de les 240 pàgines del còmic se'ns anirà explicant, en els seus els quatre capítols: Rebels de la sabana, Senyors de la ficció, Sexe, mentides i pintures rupestres, i Assassins en sèrie intercontinentals. A més de mostrar-nos moltes altres coses de la nostra evolució que aquí no he explicat. Sense dubte entenent el nostre passat més llunyà, ens permet entendre el nostre passat recent, que tenim ben documentat, el nostre present, i també imaginar-nos com pot ser el nostre futur.

No he llegit el llibre original, però aquesta primera adaptació m'ha encantat, propera al lector, amb exemples, perquè tot quedi ben clar, i com he dit més amunt amb sentit crític, amb humor, per tal que la càrrega que portem a l'esquena en la nostra evolució no ens sigui feixuga, però sense enganyar-nos la realitat és la què és. I certament no podem jutjar els nostres avantpassats, no eren conscients ni de què feien ni d'on eren, no tenien els coneixements que ara tenim. I tot i que ara en tenim molts, actuem envers el planeta i envers nosaltres mateixos segurament molt més malament del que els primers sàpiens havien fet.

Tot i no haver llegit el text original, un pot percebre la gran feina han fet l'autor original, en Yuval Noah Harari, com els altres dos autors que han treballat a l'adaptació, en David Vandermeulen i en Daniel Casanave, no només per fer l'adaptació de part del llibre original sinó també aprofitant per afegir-hi conceptes ben actuals, d'avui en dia, certament actualitzar el Sàpiens original.

Després d'ocupat tot el planeta, la nostra història continua amb la següent gran revolució, veient com aquells caçadors-recol·lectors nòmades, van decidir sense saber-ho, ser esclavitzats pels cereals. Tocarà el torn de la revolució agrícola que entenem que serà el segon volum de Sàpiens: Una història gràfica. Esperem que pròximament, el podem gaudir tot coneixent la nostra realitat com a espècie animal.